Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Μυστική... άνοιξη για ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Ενάμιση μήνα μετά την ευγενική μεν αλλά απόλυτα αρνητική απάντηση του Φώτη Κουβέλη στην πρόσκληση του Βαγγέλη Βενιζέλου για συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ με αιχμή τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων εμφανίζουν ενδείξεις σημαντικής βελτίωσης. Και μόνο η συνάντηση «κορυφής» την Τετάρτη το μεσημέρι στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή μεταξύ των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη υποδηλώνει πως η εποχή των... παγετώνων πέρασε και ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναζητούν σημεία συνεννόησης.

Στο ραντεβού Βενιζέλου και Κουβέλη συζητήθηκαν όλα τα «ανοιχτά θέματα». Ο καλύτερος συντονισμός τους εντός της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, η Κεντροαριστερά και οι σχέσεις των δύο κομμάτων. Τυπικά Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου αναφέρουν ότι «οι δύο άνδρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ενώ συζήτησαν επί μακρόν και για τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο».

ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ. Εχει ενδιαφέρον η θέση που διατυπώθηκε για το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ καθώς ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσει την παράτασή του και το 2013, ενώ ήδη και ο κ. Βενιζέλος μετά την τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του ενιαίου τέλους ακινήτων. Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στον συνομιλητή του ότι το ΠΑΣΟΚ όταν πραγματοποιηθεί θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη. Για την υπόθεση της Κεντροαριστεράς φάνηκε ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες.

Ωστόσο στελέχη και των δύο κομμάτων εκτιμούν πως υπάρχει χρόνος για να ανοίξει ουσιαστικά η σχετική συζήτηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς. Η συνάντηση κρατήθηκε μυστική, έγινε στις 12 το μεσημέρι, δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στην Ιπποκράτους και ενδεχομένως να ήταν σε γνώση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος άλλωστε έχει την ευθύνη για τον διάλογο των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Είχαν προηγηθεί η συνάντησή τους το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην οικία του Πρωθυπουργού και πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες για την Κύπρο το τριήμερο της 25ης Μαρτίου.

Από το ΠΑΣΟΚ λένε ότι η συνάντηση κράτησε περί τα τρία τέταρτα με μία ώρα και από την ΔΗΜΑΡ την προσδιορίζουν γύρω στο μισάωρο. Προφανώς και η διάρκειά της έχει μικρή σημασία αφού οι δύο πολιτικοί αρχηγοί γνώριζαν εκ των προτέρων ότι δεν θα κατέληγαν σε κάποια απόφαση. Γι' αυτό άλλωστε, όπως προϊδεάζουν πηγές από τα δύο κόμματα, «θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης Βενιζέλος και Κουβέλης πρώτη φορά συναντήθηκαν μόνοι τους, κάτι που δεν διέλαθε της προσοχής της Συγγρού που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διεργασίες μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Η συνάντηση Βενιζέλου - Κουβέλη δεν ήρθε από το πουθενά. Ηδη όπως είχαν γράψει εγκαίρως «ΤΑ ΝΕΑ» μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχε ανοίξει ένας παρασκηνιακός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος ουσιαστικά προετοίμασε και την προχθεσινή συνάντηση των δύο προέδρων.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου