Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Πούτιν: Δεν θα αφήσω να με κάνουν Χαλιφάτο


ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΟΥΤΙΝ 
«Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να μετατραπεί σε Χαλιφάτο» είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην πολύωρη συνέντευξή του στον διάσημο Αμερικανό σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν, που μεταδίδεται εν είδη τηλεοπτικού σήριαλ από αμερικανικό καλωδιακό κανάλι.Ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «το ένα τρίτο των τζιχαντιστών που μάχονται στη Συρία, είναι ξένοι μισθοφόροι, πολλοί από αυτούς από την Ρωσία (κυρίως Τσετσένοι)». Και εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία επιθυμεί τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS) «επειδή αυτό αφορά και στη δική μας ασφάλεια».
«Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την άνοδο της Al-Qaeda και του αποθανόντος Osama bin Laden, που είχαν ενισχύσει για να πολεμήσουν εναντίον των σοβιετικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ρώσιας και
πρόσθεσε πως «υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως η CIA υποστήριξε τους τρομοκράτες στην Τσετσενία».
Σχολιάζοντας την ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε τους διαφορετικούς στόχους των επιχειρήσεων που διεξάγονται από τους συμμάχους των ΗΠΑ, από εκείνους της ρωσικής αεροπορίας στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρει στη συνέντευξή του πως «τα ρωσικά μαχητικά τζετ πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 70 με 120 εξόδους πλήττοντας στόχους».
Τηλεοπτική διπλωματία του Βλαντίμιρ Πούτιν για αμερικανo-ρωσικές σχέσεις
«Δεν θεωρούμε την Αμερική εχθρό μας. Δύο φορές στην Ιστορία, όταν διανύαμε πολύ δύσκολους καιρούς, συνταιριάξαμε την προσπάθειά μας. Ήμασταν σύμμαχοι σε δύο παγκόσμιους πολέμους».
Την φράση αυτή, από την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη με τίτλο «Άμεση Γραμμή με τον Πρόεδρο», που μετέδωσαν ζωντανά τα κανάλια της ρωσικής τηλεόρασης «Channel One», «Rossiya 1 TV» και «Rossiya 24» και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί «Mayak», «Vesti FM» και «Radio Rossii», αναμενόταν να προβάλλουν τα περισσότερα αμερικάνικα ΜΜΕ.
Οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις αποτέλεσαν τον κορμό της συνέντευξης για τα ρωσικά Μέσα στην πολύωρη συνέντευξη που έδωσε στον Αμερικανό σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν και το δεύτερο μέρος θα μεταδοθεί σήμερα Κυριακή ενώ έχουν προαναγγελθεί άλλα δύο.
Σε συνέντευξη στα ρωσικά Μέσα, ο πρόεδρος Πούτιν είπε πως είναι έτοιμος «να δώσει άσυλο στον Αμερικανό πρώην διευθυντή της CIA James Comey» ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή τη φράση του Ρώσου προέδρου πρόβαλλαν τα περισσότερα αμερικανικά Μέσα.
Από το σήριαλ της συνέντευξης στον Όλιβερ Στόουν

Ο Πούτιν αμφισβήτησε τους κατά καιρούς ισχυρισμούς αμερικανικών κυβερνήσεων ότι η μονομερής αποχώρηση από τη συμφωνία για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (AMB) του 1972, έγινε για να τιμωρηθεί το Ιράν, «επειδή αυτό είναι ανυπόστατο, αφού ισχύει η συμφωνία για τα πυρηνικά ανάμεσα στις ΗΠΑ το Ιράν και άλλων πέντε ισχυρών χωρών, ενώ το πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ δεν δείχνει να μειώνεται».
«Το Ιράν έχει εγκαταλείψει το πρόγραμμα για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει με αυτό και έχουν υπογράψει το σχετικό έγγραφο. Ωστόσο το αμυντικό πυραυλικό πρόγραμμα συνεχίζεται με τα στοιχεία που βλέπουμε στην Ευρώπη. Εναντίον ποιου στοχεύει;» είναι το ρητορικό του ερώτημα, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει τους λόγους για την εξάπλωση του ΝΑΤΟ μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την συμφωνία με το Ιράν.
Ο Πούτιν στη συνέντευξη υποστηρίζει -σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει- πως «όταν μια χώρα γίνει μέλος της αμυντικής συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, στην πραγματικότητα παραχωρεί μέρος της κυριαρχίας της, καθιστάμενη υποτελής».
Στην μετάδοση ενός ακόμη μέρους της συνέντευξης-ποταμού του πρόεδρου Πούτιν στον Όλιβερ Στόουν, ακούγεται να λέει: «Με την περικύκλωση της Ρωσίας με πυραυλικά αμυντικά συστήματα, το ΝΑΤΟ υπονομεύει την στρατηγική ισορροπία και προκαλεί νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών».
«Υπάρχουν δύο απειλές εδώ για εμάς, για τη Ρωσία: Η πρώτη είναι η ανάπτυξη των πυραύλων στην άμεση περιοχή των συνόρων μας σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Η δεύτερη απειλή είναι ότι οι εκτοξευτήρες αμυντικών πυραύλων μπορούν να μετατραπούν για να εκτοξεύουν επιθετικούς» λέει ακόμη ο Πούτιν στον Στόουν.
Στο μέρος αυτής της συνέντευξης, που μεταδίδει το «Showtime» με τίτλο «Οι συνεντεύξεις του Πούτιν», ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτηρίζει τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην εξώπορτα της Ρωσίας «εχθρικές και μεγάλη πρόκληση για την ασφάλεια – κάτι που δεν είναι δυνατόν να ανεχθεί η Ρωσία, μένοντας άπρακτη».
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου