Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Οικογένεια Γιλντιρίμ: «Οι Ωνάσηδες της Τουρκίας»


Της Νεφέλης Λυγερού από το stauroslygeros.gr

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, που βρίσκεται στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική πολιτική ηγεσία, είναι ο άνθρωπος που στην Τουρκία θεωρείται σκιά του Ερντογάν. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ναυπηγός και υπήρξε στέλεχος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO). Τότε ήταν που γνώρισε τον Ερντογάν, ενώ εκείνος είχε μόλις εκλεγεί δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Η φιλία τους μετατράπηκε σε στενή συνεργασία που μετράει πλέον περισσότερες από δύο δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια της, ο Γιλντιρίμ έχει –σύμφωνα με τις κακές γλώσσες– και τον ρόλο του ταμία. Η αρχή έγινε όταν ανέλαβε το ταμείο της δημαρχίας. Από τότε, η οικογένεια Γιλντιρίμ κέρδισε το προσωνύμιο «Οι Ωνάσηδες της Τουρκίας».
Και δικαιολογημένα, καθώς σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ ο σημερινός πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι κάτοχος 17 εμπορικών εταιριών και 28 πλοίων. Διαθέτει, επίσης, δυο σουπερ γιότ για τις
κρουαζιέρες της οικογενείας του και όχι μόνο. Όπως, όμως, λέγεται, ο αριθμός των πλοίων που είναι υπό την πραγματική ιδιοκτησία του είναι πολύ περισσότερα. Του αποδίδουν, επίσης, την ιδιοκτησία αναρίθμητων off shore.

Τα τέκνα Γιλντιρίμ

O γιος του Ερκάν και η κόρη του Μπαχάρ Μπούσρα ένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν την εταιρεία Derin Denizcilik Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi που εμπορεύεται πολυτελή σκάφη. Κάποια χρόνια νωρίτερα, ο Ερκάν είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο.
Πιο συγκεκριμένα, το 2003, όταν ίδρυσε τη πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία του, κατηγορήθηκε ότι αγοράζει πλοία σε εξευτελιστικές τιμές με αθέμιτα μέσα. Επίσης, έχει κατηγορηθεί ότι εξασφάλιζε αποκλειστικές θαλάσσιες διαδρομές στα καλύτερα λιμάνια, χωρίς να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς.
Η περιουσία της οικογένειας Γιλντιρίμ έχει απασχολήσει την αντιπολίτευση. Ο κουρδικής καταγωγής βουλευτής Σεζγκίν Τανρικουλού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) έχει προτείνει τη σύσταση κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για να διερευνήσει τις συνθήκες αυτού του ξαφνικού πλουτισμού.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει αδυναμία στον πρωτότοκο γιό του Ερκάν. Όταν το 2013 ξέσπασε σκάνδαλο με φωτογραφίες που απεικόνιζαν το νεαρό άνδρα να παίζει σε καζίνο της Σιγκαπούρης, ο πατέρας του έσπευσε να τον υπερασπιστεί. Τότε εκείνος είχε δηλώσει ότι τον είχε παρασύρει μία άγνωστη παρέα, καθώς ο ίδιος, σαν καλός μουσουλμάνος, δεν γνώριζε τίποτα από τυχερά παιχνίδια και τζόγο!

Εθισμένος στον τζόγο

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ υποστηρίζουν ότι ο γιός Ερκάν είναι εθισμένος στον τζόγο και χάνει τεράστια ποσά σε καζίνα της Ασίας. Ως γιός του πρωθυπουργού και κυρίως ως στενός φίλος των δύο γιών του Ερντογάν, του Αχμέτ και του Νετσμεντίν, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ετοιμάζεται να εισέλθει και στον κλάδο της ενέργειας με δική του εταιρεία φυσικού αερίου.
Αυτός είναι, άλλωστε, που έχει αναλάβει τις οικονομικές δραστηριότητες της οικογένειας. Και τα τρία τέκνα του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ διάγουν πολυτελέστατο βίο που αντιπολιτευόμενα Μίντια στην Τουρκία παρομοιάζουν με τον τρόπο ζωής Σαουδαράβων πριγκίπων.
Ο Ερκάν διαμένει σε διαμέρισμα πολλών εκατομμυρίων σε γνωστό ουρανοξύστη στην Κωνσταντινούπολη. Τις περισσότερες ημέρες του μήνα, όμως, βρίσκεται στην Ευρώπη και στην Ασία, όπου επιλέγει τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία.
Μέχρι πρότινος, μάλιστα, τα καλοκαίρια επισκεπτόταν πολύ συχνά την Ελλάδα με το σκάφος του. Ένας από τους αγαπημένους προορισμός του ίδιου, αλλά και του πατέρα του είναι οι Οινούσσες. Ίσως γι’ αυτό και το συγκεκριμένο νησί, όπως και η παρακείμενη νησίδα Παναγιά έχουν γίνει μόνιμος στόχος του τουρκικού επεκτατισμού.

Φτωχική παιδική ηλικία

Έχοντας απωθημένα από τη δική του φτωχική παιδική ηλικία στην Κωνσταντινούπολη, ο πατέρας Γιλντιρίμ κακόμαθε τα παιδιά του, πνίγοντάς τα στο χρυσάφι. Η κόρη του, άλλωστε, μεγάλωσε την εποχή που εκείνος είχε αναλάβει να επιβλέπει τα φαραωνικά προγράμματα υποδομής της κυβέρνησης Ερντογάν που κόστιζαν εκατοντάδες εκατομμύρια.
Ο Γιλντιρίμ φροντίζει να δείχνει πως ακολουθεί τον παραδοσιακό μουσουλμανικό τρόπο ζωής. Φρόντισε, μάλιστα, να κυκλοφορήσουν φωτογραφίες που έδειχναν την μαντηλοφορούσα σύζυγό του να γευματίζει μόνη της, την ώρα που ο ίδιος γευμάτιζε σε διπλανό τραπέζι αποκλειστικά με άνδρες. Η κόρη του, όμως, απολαμβάνει προνόμια που η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών ούτε έχει ονειρευτεί.
Η ίδια δηλώνει ότι ζει σεμνά και ταπεινά. Πληροφορίες, όμως, θέλουν τη νεαρή να συνδυάζει τη μαντήλα της με σύνολα χιλιάδων ευρώ, τα οποία προμηθεύεται από τις ακριβότερες ευρωπαϊκές αγορές. Έχει μία σπάνια συλλογή κοσμημάτων και οι μαντήλες της έχουν τη σφραγίδα των μεγαλύτερων οίκων.
Έχει διακοσμήσει το σπίτι της με πανάκριβες αντίκες που έχουν έρθει με ιδιωτικό αεροπλάνο από το Παρίσι. Παραθέτει συχνά δείπνα, στα οποία οι φιλοξενούμενοί της θαμπώνονται από τις μεταξένιες ταπετσαρίες, τα χρυσά έπιπλα, τα πανάκριβα σερβίτσια και τους πανάκριβους πολυέλαιους.

Κουτσομπολιά και σκάνδαλα

Η θυγατέρα Γιλντιρίμ συμμετέχει ενεργά στη διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας. Εχθροί και φίλοι, εξάλλου, την χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα σκληρή στις διαπραγματεύσεις. Κατά τα άλλα της αρέσει να διαβάζει μυθιστορήματα. Στο σπίτι της ακούει μοντέρνα μουσική και βλέπει χολιγουντιανές ταινίες.
Ο Γιλντιρίμ διαψεύδει όλες τις φήμες που αφορούν τα παιδιά του. Εκτός, όμως, από τα κουτσομπολιά που κατά καιρούς κυκλοφορούν για τον προκλητικό βίο που διάγουν, έχει να αντιμετωπίσει και την εμπλοκή του αδελφού της γυναίκας του (πρώην δασκάλα) σε σκάνδαλο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ο ίδιος ο Γιλντιρίμ που τον ανέμιξε στις μπίζνες του. Ο κουνιάδος του, όμως, το παράκανε, με αποτέλεσμα να βρεθεί στη δίνη ενός σκανδάλου, που υποχρέωσε την υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος να του χτυπήσει την πόρτα. Μετά από σχετική έρευνα, του ασκήθηκε δίωξη για ακάλυπτες επιταγές. Δίωξη, όμως, που δεν είχε συνέχεια. Ως δια μαγείας η υπόθεση εξαφανίστηκε…

 http://ardin-rixi.gr/archives/204599

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου