Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Οι αλλαγές στην ΕΕ και το Ethereum στη Ρωσία

249
.
Το πολιτικό ρίσκο έχει μειωθεί αισθητά στην Ευρωζώνη μετά τις γαλλικές εκλογές, όσον αφορά τα δεκαετή επιτόκια δανεισμού των χωρών της, τα οποία υποχωρούν σταδιακά (γράφημα, Γαλλία στη μπλε καμπύλη, Ιταλία στην κόκκινη και Ισπανία στην πράσινη) – σε αντίθεση με τις αρχές Φεβρουαρίου, όπου η καλύτερη πορεία στις δημοσκοπήσεις της κυρίας Le Pen είχε οδηγήσει στην αύξηση τους κατά 1% περίπου, σε σχέση με τα γερμανικά.

248
Ακόμη πιο σημαντική είδηση είναι η μείωση των ποσοστών του κόμματος των πέντε αστέρων στην Ιταλία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – πόσο μάλλον όταν στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, όπως στη Γένουα και στο Παλέρμο, δεν κατάφερε να διακριθεί ούτε ένας υποψήφιος του.
Το γεγονός αυτό δημιούργησε προβλήματα στον ιδρυτή του κόμματος, επειδή οι εκλογές αυτές θεωρούνται ως βασικός δείκτης, όσον αφορά τις εθνικές – αν και τα ποσοστά του στις μετρήσεις είναι στο ίδιο ύψος με αυτά του δημοκρατικού κόμματος, στο οποίο ανήκει π πρώην πρωθυπουργός της χώρας κ. Renzi (25%). Σε κάθε περίπτωση, τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας μειώθηκαν κατά 100 μονάδες βάσης μετά την αποτυχία του κ. Grillo – στο 2%.
Περαιτέρω, η αποτυχία της κυρίας May, σε συνδυασμό με τη θριαμβευτική νίκη του κ. Macron, ο οποίος στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη γερμανική κυβέρνηση, οπότε από το βαθύ βιομηχανικό κράτος της χώρας, ενδυνάμωσε σε μεγάλο βαθμό την καγκελάριο – η οποία προηγείται πλέον με 14 μονάδες στις δημοσκοπήσεις.
Ταυτόχρονα αποθράσυνε τον συμπλεγματικό κ. Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίζεται όλο και πιο αδιάλλακτος όσον αφορά την Ελλάδα – στην οποία προβλέπεται να δοθεί μία ακόμη δόση με δόσεις, με αντάλλαγμα τα υπέρογκα μέτρα που ψηφίσθηκαν από μία Βουλή που φαίνεται ότι αδιαφορεί εντελώς για το μέλλον της χώρας.
Την ίδια στιγμή η Ρωσία εξετάζει την υιοθέτηση ενός ψηφιακού νομίσματος, κρίνοντας από τη συνάντηση του προέδρου Putin με τον ιδρυτή του «Ethereum» (πηγή) – το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εικονικό νόμισμα, μετά το Bitcoin. Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνονται τα μερίδια αγοράς των ψηφιακών νομισμάτων, με βάση την κεφαλαιοποίηση τους – τα οποία είναι όλα ανερχόμενα, κάτι που ασφαλώς θα έπρεπε να απασχολήσει την Ελλάδα, λόγω των προβλημάτων της με τη ρευστότητα (άρθρο).
247
Ολοκληρώνοντας, η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin έχει φτάσει στα 44 δις $, ενώ του Ethereum είναι στα 35 δις $ – όπου τυχόν απόφαση της Ρωσίας να το υιοθετήσει, είναι πολύ πιθανόν να αυξήσει δραματικά την τιμή του 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου