Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Το Ισραήλ παρέχει μυστική βοήθεια στους Σύριους αντάρτες

Οι μαχητές κοντά στα υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία, λαμβάνουν χρήματα και ανθρωπιστική βοήθεια
Των: - Rory Jones από Τελ Αβίβ,
        - Noam Raydan από Βηρυτό
        και Suha Ma'ayeh από Αμμάν
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν*
Το Ισραήλ προμηθεύει σε τακτική βάση τους αντάρτες στη Συρία κοντά στα σύνορά του, με μετρητά καθώς και τρόφιμα, καύσιμα και ιατρικά εφόδια, για χρόνια, μια μυστική εμπλοκή στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας του εχθρού, με στόχο την χάραξη μιας ζώνης ασφαλείας, που θα κατοικείται από φιλικές δυνάμεις.
Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με ομάδες ανταρτών και η βοήθειά του περιλαμβάνει μυστικές πληρωμές σε διοικητές, που βοηθούν να πληρωθούν οι μισθοί των μαχητών και να αγοράσουν πυρομαχικά και όπλα, σύμφωνα με συνεντεύξεις  μαχητών της Συρίας. Το Ισραήλ έχει δημιουργήσει μια στρατιωτική μονάδα που επιβλέπει την υποστήριξη στη Συρία - μια χώρα στην οποία βρίσκεται εδώ και δεκαετίες σε κατάσταση πολέμου - και αφιέρωσε ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό για τη βοήθεια αυτή, δήλωσε ένα άτομο γνώστης της ισραηλινής επιχείρησης.

Το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει στο παρελθόν ότι περιέθαλψε περίπου 3.000 Σύριους τραυματίες, πολλούς εκ των οποίων πολεμιστές, στα νοσοκομεία του από το 2013, όπως επίσης παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια, όπως τρόφιμα και ρουχισμό, σε πολίτες κοντά στα σύνορα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, συνεντεύξεις με αντάρτες και τρία άτομα γνώστες της Ισραηλινής αντίληψης, αποκαλύπτουν ότι η συμμετοχή της χώρας είναι πολύ βαθύτερη και πιο συντονισμένη από ότι ήταν γνωστό στο παρελθόν και συνεπάγεται την άμεση χρηματοδότηση των μαχητών της αντιπολίτευσης κοντά στα σύνορά της, για χρόνια τώρα.

"Το Ισραήλ στάθηκε δίπλα μας με έναν ηρωικό τρόπο", δήλωσε ο Moatasem al-Golani, εκπρόσωπος της ανταρτικής ομάδας Fursan al-Joulan ή οι Ιππότες του Γκολάν. «Δεν θα είχαμε επιβιώσει χωρίς τη βοήθεια του Ισραήλ».

Ο στόχος του Ισραήλ είναι να κρατήσει τους μαχητές που υποστηρίχθηκαν από το Ιράν και συμμάχων του συριακού καθεστώτος, όπως και την Λιβανέζικη Χεζμπολάχ, μακριά από τα έκτασης 45 μιλίων σύνορα στα διχοτομημένα Όρη του Γκολάν, ανέφεραν οι τρεις.

Ωστόσο, η στήριξή του στους αντάρτες ενέχει τον κίνδυνο αύξησης της έντασης με την κυβέρνηση του Προέδρου Bashar al-Assad, η οποία έχει κατηγορήσει εδώ και καιρό το Ισραήλ, ότι βοηθά ομάδες ανταρτών. Ο κ. Assad είπε ότι το Ισραήλ υποστηρίζει ομάδες ανταρτών και πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας, για να υπονομεύσει την εξουσία του. Το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν ευνοεί κανένα αποτέλεσμα στον εμφύλιο πόλεμο.

Το Ισραήλ κατέλαβε μέρος των υψιπέδων του Γκολάν από τη Συρία, στον πόλεμο του 1967 και αργότερα τα προσάρτησε, μια κίνηση που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει.

Η απειλή μόνιμης παρουσίας των ιρανικών δυνάμεων και των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στη συριακή πλευρά του στρατηγικού οροπεδίου, θα μπορούσε να οδηγήσει τα στρατεύματα του Ισραήλ σε μια σύγκρουση, την οποία παρακολουθούσε προσεκτικά, αλλά συνήθως έμενε εκτός παιχνιδιού, από τότε που ξεκίνησε το 2011. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν μια τέτοια κλιμάκωση, σε μια εποχή κατά την οποία καλλιεργούν άλλες συμμαχίες με τα αραβικά κράτη, εναντίον του κοινού τους εχθρού, του Ιράν.

Ο διοικητής της Fursan al-Joulan, ο οποίος ακούει στο ψευδώνυμο Abu Suhayb, λέει ότι η ομάδα του λαμβάνει περίπου 5.000 δολάρια το μήνα από το Ισραήλ. Δεν συνδέεται με τον υποστηριζόμενο από τη Δύση Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) και δεν λαμβάνει χρηματοδότηση ή όπλα από τη Δύση.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ παρέπεμψε τις ερωτήσεις στον ισραηλινό στρατό, ο οποίος δεν απάντησε, σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με το εάν έστειλε χρήματα ή είχε άμεση επαφή με διοικητές των ανταρτών στην περιοχή του Golan. Αναφέρθηκε μόνο,  ότι "δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει τα σύνορα του Ισραήλ και να αποτρέψει την εγκατάσταση τρομοκρατικών κυττάρων και εχθρικών δυνάμεων ... πέραν της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύριους που ζουν στην περιοχή".

Το πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με τη βοήθεια του Ισραήλ, επιβεβαίωσε ότι τα χρήματα περνούν τα σύνορα, αλλά δήλωσε ότι προορίζονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Ωστόσο, οι αντάρτες που έδωσαν συνεντεύξεις, δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τα μετρητά για να πληρώσουν τους μισθούς των μαχητών και να αγοράσουν όπλα και πυρομαχικά - κάτι που δεν θα σχολιάσει ο ισραηλινός στρατός.

Το Ιράν και η, λιβανέζικη πληρεξούσιος του, Χεζμπολάχ έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των δυνάμεων του κ. Assad. Αυτή η βοήθεια, καθώς και η σημαντική στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας, έδωσαν στο καθεστώς το πάνω χέρι  στον πόλεμο.

Δεδομένης της υπεροχής του Ιράν στον πόλεμο, το Ισραήλ τώρα φοβάται ότι θα καταφέρει να ελέγξει μια λωρίδα γης στη Συρία και το Ιράκ, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά όπλων σε στρατιωτικές βάσεις στο νότιο Λίβανο και τη συριακή πλευρά του Γκολάν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει αρκετές φορές το συριακό καθεστώς και τους ιρανούς και σιίτες συμμάχους του, για προγραμματισμένες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, από τη συριακή πλευρά του Γκολάν. Αντίθετα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει, ότι οι αντάρτες σε αυτήν την περιοχή δεν προσπάθησαν ποτέ να επιτεθούν.

Μια θυγατρική του ισλαμικού κράτους έχει επίσης δημιουργήσει έναν θύλακα ελέγχου στο νότιο άκρο του συριακού Γκολάν και συγκρούεται με τους αντάρτες κατά περιόδους. Οι μαχητές του αντάλλαξαν πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις πέρυσι.

Ο ισραηλινός στρατός παρενέβη περιστασιακά στον πόλεμο της Συρίας, εκτελώντας αεροπορικές επιδρομές για να σταματήσει πιθανές ιρανικές αποστολές όπλων, προοριζόμενες για τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Αυτή η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας de facto ζώνης ασφαλείας στη Συρία, θυμίζει ένα άλλο ισραηλινό μοτίβο για την προστασία των βόρειων συνόρων του, με την δημιουργία μιας λεγόμενης ζώνης ασφαλείας στο νότιο Λίβανο, κατά τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας αυτής, στη δεκαετία του 1970 και του 1980. Γνωστή ως πολιτική “Καλός Φράχτης” (Good Fence), προηγήθηκε μιας ισραηλινής εισβολής στο νότιο Λίβανο το 1982,  η οποία βοήθησε στην καταστολή της Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ πολέμησε τους Ισραηλινούς, μέχρι αυτοί να αποσυρθούν το 2000.

Το Ισραήλ ονόμασε την τρέχουσα επιχείρηση του Γκόλαν "Η καλή γειτονιά" (The Good Neighborhood), σύμφωνα με τον Ehud Ya'ari, έναν συνεργάτη του Ινστιτούτου της Ουάσινγκτον, και τον ισραηλινό πολιτικό αναλυτή που είναι ενήμερος σχετικά με την υποστήριξη του Ισραήλ στις συριακές πολιτοφυλακές. Η επιχείρηση ξεκίνησε με τον πρώην υπουργό Άμυνας Moshe Ya'alon και συνεχίστηκε με τον διάδοχό του, Avigdor Lieberman.

Οι μαχητές δήλωσαν ότι οι ομάδες ανταρτών, διασκορπισμένες σε μια συνοριακή ζώνη περίπου 125 τετραγωνικών μιλίων, συνομιλούν τακτικά με το Ισραήλ.

"Είναι θέμα συμφερόντων", δήλωσε ο άνθρωπος - γνώστης της ισραηλινής πολιτικής. Το Ισραήλ προσφέρει ανθρωπιστική υποστήριξη και σε αντάλλαγμα παίρνει μια «ζώνη ασφαλείας» από τις τοπικές πολιτοφυλακές, οι οποίες απλώς υπερασπίζονται τον εαυτό τους.

Η Fursan al-Joulan είναι η κύρια ανταρτική ομάδα που συνεργάζεται με το Ισραήλ, σύμφωνα με τους μαχητές. Αρχικά ήρθε σε επαφή με τον ισραηλινό στρατό το 2013 και το Ισραήλ σύντομα άρχισε να στέλνει μετρητά και άλλες ενισχύσεις, δήλωσαν οι μαχητές.

Η ομάδα είχε μόλις ξεκινήσει μια επίθεση κατά των δυνάμεων του καθεστώτος στη νοτιοδυτική επαρχία Quneitra, η οποία περιλαμβάνει τη συριακή πλευρά του Γκολάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο κ. Golani, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο.

Οι μαχητές έφεραν τους τραυματίες συντρόφους τους σε ένα σημείο των συνόρων, όπου συναντήθηκαν με ισραηλινούς στρατιώτες που μιλούσαν αραβικά, είπε ο κ. Golani. Συγγενείς των τραυματιών ζήτησαν βοήθεια και τα ασθενοφόρα σύντομα έφτασαν για να μεταφέρουν τους τραυματίες σε νοσοκομεία στο Ισραήλ. Η στιγμή εκείνη ήταν το σημείο καμπής, που άνοιξε την επικοινωνία μεταξύ του Ισραήλ και της ομάδας μαχητών της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, είπε.

Για τον κ. Golani, η επαφή εκείνη είχε γεύση γλυκόπικρη. Ο ξάδερφος του είχε πεθάνει λίγο πριν από τη συνάντηση, σκοτωμένος από μία οβίδα που άνοιξε το στομάχι του. Είπε ότι πιστεύει πως ο ξάδερφος του θα είχε επιβιώσει με μία χειρουργική επέμβαση.

Η Fursan al-Joulan, που εδρεύει στην επαρχία Quneitra, έχει περίπου 400 μαχητές, σε  χαλαρή συμμαχία με τέσσερις άλλες ανταρτικές ομάδες στο Γκολάν, οι οποίες λαμβάνουν επίσης βοήθεια από το Ισραήλ, σύμφωνα με τον διοικητή Αμπού Σουχάιμπ και άλλους επαναστάτες. Ορισμένες από αυτές τις άλλες ομάδες συνδέονται με τον ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) ή λαμβάνουν άλλες δυτικές χρηματοδοτήσεις και όπλα.

Συνολικά, υπάρχουν περίπου 800 αντάρτες σε περισσότερα από δώδεκα χωριά σ’ αυτήν την περιοχή, όπου ζουν χιλιάδες πολίτες, δήλωσαν οι μαχητές. Πολλοί από τους αντάρτες και τους πολίτες σε αυτή την περιοχή, βασίζονται σε κάποιου επιπέδου υποστήριξη από το Ισραήλ, πρόσθεσαν.

"Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να συνεργαστούν με το Ισραήλ", δήλωσε ένας μαχητής της αντάρτικης ομάδας Liwaa Ousoud al-Rahman, που πολεμά επίσης στο Γκολάν.


Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

2011: Ξεκινά η συριακή εξέγερση εναντίον του Προέδρου, υποστηριζόμενου από το Ιράν, Bashar al-Assad.
2012: Ανταρτική ομάδα της Συρίας, η Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Γιαρμούκ (Ιερομύαξ), η οποία έχει παρουσία στα διχοτομημένα Υψώματα του Γκολάν κοντά στα σύνορα του Ισραήλ, σχηματίζεται και αργότερα δηλώνει υπακοή στο Ισλαμικό Κράτος. Στη συνέχεια ενώνεται με άλλες ομάδες, για να σχηματίσει τον στρατό Khalid ibn al-Walid, ένα παρακλάδι του ισλαμικού κράτους.
2013: Το Ισραήλ αναγνωρίζει ότι περιθάλπτει τους Σύριους που τραυματίστηκαν στον πόλεμο, στα νοσοκομεία κοντά στα σύνορα. Μυστικά, ο στρατός αρχίζει να χτίζει μια σχέση με τους διοικητές ανταρτών στη συριακή πλευρά του Γκολάν και αρχίζει να στέλνει βοήθεια.
Ιανουάριος 2015: Μια υποτιθέμενη ισραηλινή αεροπορική επίθεση σκοτώνει αγωνιστές της Χεζμπολάχ και έναν στρατηγό των Ισλαμικών Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν (IRGC), κοντά στην επαρχία Quneitra στα Όρη του Γκολάν. Το Ισραήλ αναφέρει αργότερα, ότι οι μαχητές σχεδίαζαν να επιτεθούν στους Ισραηλινούς.
Ιούνιος 2015: Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Moshe Ya'alon λέει ότι το Ισραήλ βοηθά τους Σύριους αντάρτες με ιατρική περίθαλψη, σε αντάλλαγμα για τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιτεθούν στους Δρούζους, μια θρησκευτική μειονοτική ομάδα που διαπερνά τις ισραηλινές και συριακές πλευρές του Γκολάν.
Σεπτέμβριος 2015: Η Ρωσία εισέρχεται στον πόλεμο από την πλευρά του καθεστώτος Assad, ανατρέποντας την ισορροπία εξουσίας, υπέρ του υποστηριζόμενου από το Ιράν προέδρου.
Δεκέμβριος 2015: Ο μαχητής της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, Σαμιρ Κούνταρ, πεθαίνει σε μια υποτιθέμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, σε προάστιο της Δαμασκού. Ισραηλινοί αξιωματούχοι αργότερα λένε, ότι σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, από τη συριακή πλευρά του Γκολάν.
2016: Το Ισραήλ δημιουργεί κρυφά στρατιωτική μονάδα και προϋπολογισμό για τη διαχείριση των σχέσεων με τους αντάρτες και τους αμάχους στα Όρη του Γκολάν, λένε οι άνθρωποι είναι κοντά στην πολιτική του Ισραήλ.
Νοέμβριος 2016: Μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση σκοτώνει τέσσερις μαχητές του Khalid ibn al-Walid στο συριακό Γκολάν, αφότου Ισραηλινοί στρατιώτες βρέθηκαν υπό πυρά.
Μάρτιος 2017: Ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στο εσωτερικό της Συρίας, προκαλώντας ανταποδοτικά πυρά αντιαεροπορικών βλημάτων, στην πιο έντονη ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο χωρών, από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης.
Ιούνιος 2017: Σύριοι αντάρτες δηλώνουν ότι λαμβάνουν μετρητά από το Ισραήλ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα οποία χρησιμοποιούν για να πληρώσουν τους μισθούς των μαχητών και να αγοράσουν πυρομαχικά και όπλα.
https://www.wsj.com/articles/israel-gives-secret-aid-to-syrian-rebels-1497813430?mod=e2tw
*Ο Στέργιος Σεβαστιάν  είναι εκ των υποστηρικτών του ανεξάρτητου πολιτικού κινήματος δέλτα
Μάθε για το δέλτα και γίνε κι εσύ υποστηρικτής ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου