Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Η αυτοκτονία τρανσέξουαλ 13 χρονών ανοίγει τη συζήτηση για την "αλλαγή φύλου" σε νεαρές ηλικίες

Πριν από ένα χρόνο η Jane Marie έγινε "Jay" και όλοι αποδέχθηκαν τη νέα του ταυτότητα, όμως, δυστυχώς, αυτό το κορίτσι αυτοκτόνησε στα 13 του χρόνια. Τώρα οι γονείς του πιστεύουν ότι η «αλλαγή φύλου» δεν ήταν η λύση.

«Ο» δεκατριάχρονος Jay Griffin αυτοκτόνησε πριν από δύο εβδομάδες στην Αλαμπάμα (ΗΠΑ), λίγο αφότου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «άλλαξε φύλο», καθώς γεννήθηκε κορίτσι με το όνομα Jane Marie.

Ο πόνος της οικογένειας είναι τόσο βαρύς, που αναρωτιόνται τώρα αν η υποστήριξή τους στην «αλλαγή φύλλου», ήταν μια καλή ιδέα, ή αν αυτό έκανε να γεμίσει το παιδί τους με περισσότερο άγχος παρά να το μειώσει.

Οι γονείς, Matt και Erin, δήλωσαν σε συνέντευξή τους στο al.com: «Ο Jay δεν ήταν έτοιμος να βγει δημόσια ως τρανς στην έκτη τάξη. Δεν ήταν πραγματικά έτοιμος. Είναι μια πολύ προσωπική διαδικασία, αλλά τα σχολεία είναι πάντα πολύ προσεκτικά».

Η Erin, η οποία εξακολουθεί να μιλά για την κόρη της ως «Jay» αγωνίστηκε μαζί της κατά της κατάθλιψης και του άγχους που αντιμετώπιζε. «Ήμασταν κάτω από την φροντίδα ενός ψυχολόγου από την πρώτη μέρα».

Το παιδί παρακολουθούσε ομαδική θεραπεία και τον Φεβρουάριο άρχισε να παίρνει φάρμακα για να ‘αλλάξει φύλο’. «Είχε σκαμπανεβάσματα. Ποιος ξέρει αν αυτό βοήθησε; Φαινόταν να είναι ένα πρόβλημα ανισορροπίας. Ήμασταν ακόμα στην προσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο», δήλωσε θρηνώντας η  μητέρα του.

Οι αγώνες και οι προκλήσεις του παιδιού δεν επικεντρώνονταν αποκλειστικά και μόνο στην αλλαγή του ονόματος και του φύλου, αλλά παρά το νεαρό της ηλικίας του, ήταν επίσης ένας ακτιβιστής των ΛΟΑΤ.

«Πάντα αγαπάμε και αποδεχόμαστε τα παιδιά μας για ό,τι και αν είναι. Είμαι μια ειλικρινής χριστιανή με τατουάζ και πολύ ισχυρή πίστη. Πάντα ενθάρρυνα τον Τζέι. Του έλεγα ότι για οτιδήποτε θέλει να μου μιλήσει, είμαι εδώ».

Οι γονείς της αμφισβητούν πλέον ότι το πρόβλημα της κόρης τους, ήταν η έλλειψη  κοινωνικής αποδοχής, που συχνά καταγγέλλεται από το LGTB λόμπι.

Ο Walt Heyer (φώτο), ένας πρώην τρανσέξουαλ μιλώντας για τη ζωή και το τραγικό θάνατο του Jay είπε, «είναι μια απόδειξη ότι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επιθυμία να ταυτιστεί με το αντίθετο φύλο δεν επιλύονται με την ‘αλλαγή φύλου’, αλλά δείχνουν ότι υπάρχει μια βαθύτερη διαταραχή που απαιτεί αποτελεσματική ψυχοθεραπεία συζήτησης».
Μελέτες σε την ΗΠΑ για τις αυτοκτονίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον το 41% των τρανσεξουαλικών ατόμων στη χώρα έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν μία φορά. Ακόμη και αν η οικογένεια τους δέχεται και οι φίλοι και το περιβάλλον, οι πιθανότητές να κάνουν μια απόπειρα αυτοκτονίας είναι υψηλότερη από τις άλλες ομάδες.

«Όταν ένα υγιές βιολογικά αγόρι πιστεύει ότι είναι κορίτσι ή ένα υγιές βιολογικά κορίτσι πιστεύει ότι είναι αγόρι, υπάρχει ένα αντικειμενικό ψυχολογικό πρόβλημα, που βρίσκεται στο μυαλό και όχι το σώμα, και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Αυτά τα παιδιά υποφέρουν από δυσφορία φύλλου», λέει το Αμερικανικό Κολέγιο Παιδιάτρων στην ιστοσελίδα του.

Στο μεταξύ, μια χριστιανική εταιρία παραγωγής ταινιών πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 15 Ιουνίου ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο περιέχει τις ιστορίες μιας ομάδας ανθρώπων των οποίων την ύπαρξη πολλοί προσπαθούν να αρνηθούν ή απλά δεν ξέρουν ότι υπάρχουν: εκείνων που υποβλήθηκαν σε πράξεις "αλλαγής σεξουαλικού", αλλά οι οποίοι στη συνέχεια βίωσαν τη λύπη τους και κατέληξαν να δεχτούν το βιολογικό τους φύλο.

Το ντοκιμαντέρ λέγεται TranZformed: Βρίσκοντας ειρήνη με το φύλο που σου έδωσε ο Θεός” (TranZformed: Finding Peace with Your God-Given Gender).

Στο trailer βλέπουμε άνδρες και γυναίκες να εξηγούν την εμπειρία τους από την σύγχυση του φύλου. Ένας άνδρας εξηγεί πώς ξύπνησε από μια χειρουργική επέμβαση "αλλαγής φύλου" με μεταλλαγμένα εμφυτεύματα γεννητικών οργάνων και μαστών.

"Ω, τι έκανα;" θυμάται να σκέφτεται.


"Το πρώτο μας ντοκιμαντέρ ήταν για την ομοφυλοφιλία, το δεύτερο για τους γονείς και τους φίλους των ομοφυλοφίλων", λέει ο David Kyle Foster των Mastering Life Ministries.

"Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης δεν ξέρουν τίποτα για όλα αυτά", δήλωσε ο Foster για τους ανθρώπους που έχουν βιώσει τη μεταμέλεια της «αλλαγής φύλλου». «Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να επουλωθούν από ένα τέτοιο τραύμα ή δεν ταυτίζονται με ανεπιθύμητες επιθυμίες, δήλωσε ο Foster και αυτό καθιστά δύσκολο για αυτούς να πάρουν την επιλεγμένη μορφή βοήθειας.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / εδώεδώ, εδώ κι εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου