Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Τα bots πολιτικής προπαγάνδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απειλούν την δημοκρατία

Μια έρευνα του Oxford Internet Institute



Η χρήση αλγορίθμων και «bots» για τη διάδοση της πολιτικής προπαγάνδας είναι «ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία κατά της δημοκρατίας», προειδοποιούν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί μέσω μιας έρευνας τους. Μια ομάδα καθηγητών στο Oxford Internet Institute ανέλυσε δεκάδες εκατομμύρια θέσεις σε επτά πλατφόρμες κοινωνικών μέσων σε εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γερμανίας, κατά τις εκλογές και κατά την διάρκεια πολιτικών κρίσεων. Η έρευνα εξέταζε την computational propaganda, η οποία ορίζεται ως ο τρόπος  με τον οποίο χρησιμοποιούνται αλγόριθμοι, αυτοματισμοί και ανθρώπινες παρεμβάσεις για τη σκόπιμη διανομή της παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η εργασία τους καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα είναι πραγματικό και διαδεδομένο, με ευθύνη τόσο των κυβερνήσεων όσο και των ακτιβιστών.
Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης προσθέτουν ότι, αν και οι εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ενδέχεται να μην παράγουν το περιεχόμενο, πρέπει να λάβουν μέτρα εναντίον του. «Η υπολογιστική προπαγάνδα είναι πλέον ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία κατά της δημοκρατίας», γράφουν οι συντάκτες Samuel Woolley και Phil Howard. «Οι εταιρείες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ενδέχεται να μην δημιουργούν αυτό το δυσάρεστο περιεχόμενο, αλλά αποτελούν την πλατφόρμα γι ‘αυτό. Πρέπει να επανασχεδιάσουν σημαντικά τον εαυτό τους, εάν η δημοκρατία πρόκειται να επιβιώσει από τα κοινωνικά μέσα».

Για τη συνέχεια  opengov.ellak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου