Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Κυβερνητικό μέτωπο κατά των απολύσεων



Δύο κρίσιμες συναντήσεις της τρόικας με τον Γ. Στουρνάρα και τον Γ. Βρούτση, και φυσικά το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, θα κρίνουν εν πολλοίς την έκθεση των τροικανών για την Ελλάδα και την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου. Τα δύο θέματα που «καίνε» τη χώρα αυτή τη στιγμή είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο και το ενδεχόμενο νέων μέτρων όπως περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, κάτι που σχετίζεται άμεσα με τις ενστάσεις της τρόικας (και όλων εδώ που τα λέμε) με την απόδοση των φοροελεγκτικών μηχανισμών.
Στα ραντεβού αυτά θα γίνει προσπάθεια να πεισθούν οι τροικανοί ότι οποιαδήποτε επιβάρυνση των πολιτών θα σημάνει αυτόματα κοινωνική έκρηξη και αποσταθεροποίηση της πολιτικής ζωής. Το δίλημμα που θα θέσουν στην τρόικα και τους προϊσταμένους τους είναι ένα: Θέλετε να πέσει η κυβέρνηση και να προκληθεί κοινωνικό χάος ή θέλετε μια πιο ήπια προσαρμογή με ανοχή στις παθογένειες του ελληνικού κράτους, αλλά με δέσμευση ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις;
Μετά τη συνάντηση της τρόικας με τον κ. Μανιτάκη, έμεινε η εντύπωση ότι οι ξένοι τηρούν στάση αναμονής και μελετούν τα...
στοιχεία από το σχέδιο για την κινητικότητα που κατέθεσε ο υπουργός. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις σε θέματα που θα έλυναν μεγάλο μέρος του προβλήματος. Αν και κανείς στην κυβέρνηση δεν επιθυμεί μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, εντούτοις εκτιμάται ότι υπάρχουν 7.000 εργαζόμενοι που θα μπορούσαν άμεσα να απομακρυνθούν, είτε απευθείας είτε μπαίνοντας σε καθεστώς αξιολόγησης. Πρόκειται για τους επίορκους υπαλλήλους και όσους κρίνονται ανεπαρκείς και πρέπει να επαναξιολογηθούν. Εφόσον το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρήσει άμεσα στο σχέδιο αυτό, μαζί με την κινητικότητα στο Δημόσιο μπορεί να πετύχει εξορθολογισμό των δομών και εξοικονόμηση δαπανών χωρίς «να ματώσει μύτη». Ωστόσο, παρατηρούνται πολλές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αυτό, κάτι που έκανε και τον Γ. Στουρνάρα να αφήσει αιχμές για τον κ. Μανιτάκη. Όπως είπε από τις Βρυξέλλες δεν είναι στο χέρι του αυτή τη φορά η εκταμίευση της δόσης αλλά πρόκειται για εφαρμογή προαπαιτούμενων που αφορούν άλλα υπουργεία.
Βεβαίως, εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε την εκπεφρασμένη στάση και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για τη συγκρότηση ενός μετώπου κατά των ομαδικών απολύσεων χωρίς λόγο, σχεδιασμό και με μια «τυφλή» σύγκρουση που θα οδηγήσει χιλιάδες κόσμου στους δρόμους.
Αν, όμως, δεν είναι για τον κ. Στουρνάρα, δικό του πρόβλημα οι απολύσεις, είναι σίγουρα βραχνάς τα φορολογικά έσοδα. Άλλωστε, τα δύο παραπάνω θέματα συνδέονται με ένα πολύ βασικό τρόπο. Αν η Ελλάδα είχε τους φορολογικούς μηχανισμούς να εισπράξει αυτά που της χρωστούν σε φόρους τότε δε θα χρειάζονταν καν να γίνουν απολύσεις.
Το ραντεβού με την τρόικα, παρόντος πλέον και του Πολ Τόμσεν, θα είναι κρίσιμο διότι ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να πείσει ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός τρέχει να πάρει όσα περισσότερα από τα ληξιπρόθεσμα. Πράγμα δύσκολο, όμως, αφού τα στοιχεία για τα έσοδα των δύο πρώτων μηνών του έτους είναι απογοητευτικά.
Δεν είναι τυχαίες, πάντως, οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου να ξεκινήσει ελέγχους στους «ελεγκτές» εφοριακούς, να ξεσκονίσει τα πόθεν έσχες και να κάνει  φύλλο και φτερό εφορίες και τελωνεία.
Στη συνάντηση, πάντως, εκτιμάται ότι ο κ. Στουρνάρας θα ξαναθέσει το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και θα δώσει και στοιχεία του ΣΕΤΕ ο οποίος χθες ανέφερε ότι μια τέτοια μείωση  θα οδηγούσε σε αύξηση των εσόδων στον κλάδο κατά 1 δις την ώρα που τα έσοδα από το 23% δεν είναι παραπάνω από 60 εκατ.
Φυσικά, ιδιαίτερα κρίσιμο είναι και το ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας, με φόντο τις εντολές της τρόικας (εμμέσως και αμέσως) για μείωση του κατώτατου μισθού, κάτω από τα 586 ευρώ, κάτι που απέκλεισε κατηγορηματικά ο Γ. Βρούτσης.
Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα είναι δύσκολη και θα κρίνει πολλά και για την κυβέρνηση. Αν υπάρξει πίεση της τρόικας για νέα μέτρα τότε οι ξένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το πολιτικό και κοινωνικό χάος που θα επικρατήσει.

 http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου