Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ .ΕΠ. Ι.Μ.ΑΓ. ΔΑΝΙΗΛ ΜΟΣΧΑΣ Κ. ΑΛΕΞΙΟΣ: «Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ»

Του Γιώργου Θεοχάρη
Ο Πατριαρχικός επίτροπος της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ στη Μόσχα αποκλειστικά στο ''Αγιορείτικο Βήμα''.
«Ο κάθε χριστιανός ορθόδοξος της Ρωσίας αγαπάει την Ελλάδα σαν πνευματική μητέρα του ρωσικού λαού, σαν χώρα από την οποία πήραμε τον Χριστιανισμό και τη χώρα που ακολουθεί την ορθόδοξη διαδρομή και παράδοση .
Η Ένωση Ελλάδας και Ρωσίας πρέπει να είναι πραγματική  και πνευματική»,εξηγεί σε συνέντευξή του στο «Αγιορείτικο Βήμα» ο πατριαρχικός επίτροπος της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας κ. Αλέξιος.
Τον συνάντησα στο γραφείο, στην Ιστορική Μονή που συνδέει τις δυο χώρες μέσω του  Κερκυραίου Νικοφόρου Θεοτόκη που υπήρξε καθηγούμενος στο μοναστήρι στο οποίο είναι και ο τάφος του.

«Δίνουμε ευλογία στους μοναχούς να μένουν στο Άγιο Όρος για να μας μεταφέρουν την Ορθόδοξη παράδοση»
Η συμπάθεια και η αγάπη του για την Ελλάδα ήταν έκδηλη. Κάνοντας συνεχώς αναφορές ότι μας συνδέουν πολλά, ιστορικά πρόσωπα και καταστάσεις.Μια πνευματική φυσιογνωμία με κύρος και πολύτιμο έργο στο ξακουστό μοναστήρι που μέσα σε αυτό στεγάζεται το Πατριαρχείο Μόσχας και πασών των Ρωσιών.

«Πρέπει να  τιμήσουμε τους κοινούς μας αγίους  και να προσευχηθούμε και εμείς οι Ρώσοι για τα δικά μας προβλήματα», συνέχισε και συμπλήρωσε:
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που υπάρχουν μεγάλα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, το Άγιο Όρος όπου και σήμερα υπάρχει πνευματική ζωή και προσευχή και είναι ένα μέρος που συμβιώνουν Έλληνες, Σλάβοι, Βούλγαροι, , Σέρβοι, Ρουμάνοι. Όλοι είναι ενωμένοι. Στο Άγιο Όρος ο χριστιανός μπορεί να βρει ένα λόγο παρηγοριάς και να ωφεληθεί πνευματικά.»Του Γιώργου Θεοχάρη
  Συνεχίζοντας για το Άγιο Όρος ο γέροντας Αλέξιος, υπογράμμισε, «Οι δικοί μας πατέρες της Μονής επισκέπτονται συχνά το Άγιο Όρος. Πηγαίνουν στο λεγόμενο Ρωσικό αλλά και σε αλλά μοναστήρια. Εμείς προσπαθούμε να τους δίνουμε ευλογία για να μείνουμε ένα διάστημα στο Άγιο Όρος για να ζήσουνε και να μάθουνε μία ζωντανή μοναχική παράδοση και να την μεταφέρουν εδώ.»

Ο Νικηφόρος Θεοτόκης μας ενώνει….

«Εμείς έχουμε  επίσης τακτική επαφή με το νησί της Κέρκυρας, έχουμε καλές σχέσεις και την ευλογία του Σεβασμιότατου κ. Νεκταρίου . Αυτές οι επαφές είναι μακρόχρονες, εδώ και αιώνες», επισημαίνει και τονίζει:
«Διότι εμείς  εδώ στην αδελφότητα είχαμε πολλούς Κερκυραίους . Πρώτα από όλα είναι Νικοφόρος Θεοτόκης που ήταν Αρχιεπίσκοπος στη Μόσχα και καθηγούμενος της Μονής και ο τάφος του είναι εδώ. Γεννημένος στη Κέρκυρα, ήρθε εδώ ως καλεσμένος και έγινε διαφωτιστής .Μετά από τα  καθήκοντα του ως Αρχιεπισκόπου καθησύχασε στη Μονή του Αγίου Δανιήλ  όπου ήταν ο γέροντας της».
«Μπορούμε να βοηθήσουμε οικονομικά την Εκκλησία της Ελλάδας»
Αναφορικά με την φημολογούμη βοήθεια της Ρωσικής Εκκλησίας προς την Εκκλησία της Ελλάδας εξήγησε, «Όταν είχαμε την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στη Ρωσία, είπε ο πατριάρχης της Μόσχας και πασών των Ρωσιών ότι εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε και οικονομικά την Εκκλησία της Ελλάδος. Και για εμάς είναι σημαντικό σαν ανταπόδοση από τη βοήθεια προς την Ελλάδα να μας έρχονται Ιερά κειμήλια, πχ. Είχαμε οργανώσει δυο φορές να μας έρχεται η δεξιά του Αγίου Σπυρίδωνος και αυτό ήταν μεγάλη υποστήριξη προς τον ρωσικό λαό.
Είχε μεταφερθεί το λείψανο του  Μεγάλου αυτού Αγίου σε πολλά μέρη της Ρωσίας και είχε μεγάλη επιτυχία, χιλιάδες κόσμου περίμεναν για να προσκυνήσουν τον ΄Αγιο.
Ήμουνα μάρτυρας πόσα θαύματα έγιναν εδώ στη Ρωσία από τη παραμονή του λειψάνου»

Η Κέρκυρα…φέρνει πιο κοντά Έλληνες και Ρώσους
Ο ηγούμενος αναφέρθηκε και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στη Κέρκυρα με σκοπό τη σύσφιξη των δυο χωρών και Εκκλησιών.
«Φέτος η ρωσική πολιτιστική εβδομάδα που κάνουμε εδώ και δέκα χρόνια στη Κέρκυρα εξαπλώθηκε σε όλα τα Επτάνησα.  Πήγε και στη Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο», διευκρινίζει.

Και συνεχίζει» «Έχουμε πάρει ευλογία και το παπούτσι του Αγίου Γερασίμου της Κεφαλονιάς που βρίσκεται στη Μονή μας και μπορεί ο λαός να το προσκυνάει.
Την επομένη χρονιά η εκδήλωση αυτή θα μεταφερθεί στη  Ιθάκη και στη Λευκάδα.
Επίσης, στη Λήμνο και στη Ρόδο  διοργανώνεται ο διάλογος των πολιτισμών.

Η Μονή του Αγίου Δανιήλ έχει στενές σχέσεις με την Ελλάδα, μας συνδέει ο Νικηφόρος Θεοτόκης».
Καταλήγοντας ο κ. Αλέξιος επισημαίνει «Μέχρι που ξεκινήσαμε τις εκδηλώσεις μας στη Κέρκυρα το όνομα του Νικηφόρου Θεοτόκη δεν ήταν γνωστό στην περιοχή, σήμερα ο δήμος όρισε μέχρι και οδό στη πόλη της Κέρκυρας στη μνήμη του. Επίσης, κάνουμε το άγαλμα του Σάκωφ στη Κέρκυρα.
Ταυτόχρονα να σας πω ότι οι  Κεφαλλονίτες αδελφοί Λιχούδες ίδρυσαν την πρώτη θεολογική σχολή της Ρωσίας.

Φροντίζουμε να γίνει και αδελφοποίηση της Κεφαλονιάς με τη πόλη του Αγίου Σεργίου του Ράντονεζ που ήταν στο μοναστήρι  οι αδελφοί Λιχούδες. Και ο πρύτανης ο Σεβασμιότατος Ευγένιος, Αρχιεπίσκοπος Βερένσκι ήταν ομιλητής σε ένα συνέδριο  που έγινε πρόσφατα στη Κεφαλονιά που ήταν αφιερωμένο στο ρόλο των αδελφών Λιχούδων .

Έχουμε καλή συνεργασία και με το Υπουργείο Εξωτερικών και του πρέσβη μας στην Ελλάδα»


Συνδετικός κρίκος η Κέρκυρα

Το διεθνές κοινωνικό φόρουμ «Ρωσική εβδομάδα στην Κέρκυρα» το 2012 επεκτάθηκε στα νησιά Κεφαλλονιά και Ζάκυνθος και απέκτησε καινούρια μορφή «Ρωσσική εβδομάδα στα Ιόνια νησιά».
Οργανωτές του φόρουμ «ΡΩΣΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ» είναι: Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων, Παγκόσμια Ρωσική Λαϊκή Σύνοδος, Ιερά Μονή Αγίου Δανιήλ (Μόσχα), Επίτιμο Προξενείο Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ιόνια Νησιά, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία

Στα πλαίσια του φόρουμ έγιναν εγκαίνια του μνημείου προς τιμή του Αγίου Θεοδώρου Ουσακόφ στην Ελλάδα στην Κέρκυρα (2002) και στο Βίδο (2011), διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου (2005), διεθνές επιστημονική-ιστορική ημερίδα προς τιμή του Ευγενίου Βούλγαρη και Νικηφόρου Θεοτόκη (2005), συναντήσεις με τους ρώσσους αστρονάυτες (2005-2011), διεθνές αρχιτεκτονικό φεστιβάλ «ΓΚΟΡΟΝΤΑ» (2010), πρώτο ελληνο-ρωσικό φεστιβάλ «Το νησί της υδατογραφίας» (2011), ημερίδα «Φιόντορ Ουσακόφ και ιωάννης Καποδίστρια» (2011), εορταστικές συναυλίες και άλλα. Ξεκινώντας από το 2002 στα πλαίσια του φόρουμ κάθε χρόνο γίνονται επισκέψεις των πλοίων του στόλου της Μαύρης θάλασσας της Ρωσσίας.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ συμφωνήθηκε η μεταφορά για προσκύνημα της Δεξιάς Χειρός του Αγίου Σπυρίδωνος από την Κέρκυρα στην Ρωσία το 2007 και το 2010. Αυτό το γεγονός είχε μεγάλη απήχηση στην Ρωσία και προσέλκισε εκατομμύρια προσκυνητές.

Οι  «Ρωσικές εβδομάδες», που σήμερα αποτελούν μεγάλο ελληνο-ρωσικό κοινωνικό γεγονός θα παίζουν και στο μέλλον σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ανταλλαγή, ανάπτυξη της λαϊκής διπλωματίας, στήριξη των πνευματικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.


 http://www.agioritikovima.gr/arthra/14081-patriarchikos-e

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου