Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Τελεσίγραφο Στουρνάρα για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό


20121230-040746.jpg Η ψήφιση των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος έως τις 11 Ιανουαρίου, αποτελεί βασικό βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει μαραθώνιος διαβουλεύσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, της ειδικής Ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και των τεχνοκρατών της τρόικα, για το νομοσχέδιο που θα φέρει ανατροπές στους φορολογικούς ελέγχους αλλά και στις ποινικές κυρώσεις για τους φοροφυγάδες.

Σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κάνει λόγο για μετατόπιση των φορολογικών βαρών από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις εταιρίες. Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι θα υπάρξουν αυστηρότερες διαδικασίες ελέγχου για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και καλεί όλους όσους έχουν βγάλει χρήματα έξω να τα επιστρεψουν στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας σημειώνει “Τώρα που οι συνθήκες έχουν ομαλοποιηθεί θα πρέπει όσοι απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες, να τις επιστρέψουν. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει περισσότερα εργαλεία στα χέρια της για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα ανθρώπων υψηλού εισοδηματικού βεληνεκούς. Αυτή είναι και η κατεύθυνση του ΔΝΤ. Είμαι αντίθετος σε οποιασδήποτε μορφής φορολογική αμνηστία”, επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας.
Μεταξύ άλλων προβλέπιονται και αλλαγές στο νέο σύστημα συλλογής αποδείξεων το οποίο φαίνεται πως δε χαίρει μεγάλης εκτίμησης από την τρόικα.
Οι αλλαγές στις αποδείξεις
Υποχρέωμένοι να συλλέγουν αποδείξεις στο 25% του εισοδήματος φόρου δεν θα έχουν μόνο μισθωτοί- συνταξιούχοι με εισόδημα έως 42.000 ευρώ, αλλά και όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 42.000 ευρώ παρά το ότι δεν θα έχουν καμία έκπτωση φόρου. Σύμφωνα πάντως με το καθεστώς που ισχύει τώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν αποδείξεις καθώς δεν έχουν έκπτωση φόρου.
Όσον αφορά στο πρόστιμο φόρου για όσους δεν συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, που σήμερα είναι 10% επί της διαφοράς, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να παραμείνει στο 10% αντί του 22% που είναι ο πρώτος συντελεστής της νέας κλίμακας.
Έως ότου καταστεί δυνατόν να λειτουργήσουν αυτοματοποιημένες, ηλεκτρονικές διαδικασίες ελέγχου, το υπουργείο Οικονομικών θα βασιστεί κατ’ αρχήν στη συλλογή αποδείξεων, ενώ με την υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων πόθεν έσχες το 2013 θα δημιουργηθεί το Περιουσιολόγιο.
Συναλλαγές με κάρτες
Σε δεύτερη φάση, το 2014, θα υποβληθούν δηλώσεις με τις αποδείξεις του 2013, και επιπλέον θα γίνουν υποχρεωτικές οι συναλλαγές με κάρτα πάνω από κάποιο χρηματικό ποσό ενώ παράλληλα θα δοθούν κίνητρα χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών και για τις μικρότερες συναλλαγές. Επιπροσθέτως θα ξεκινήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ, ενώ θα ξεκινήσουν και οι διασταυρώσεις με βάση το Περιουσιολόγιο.
 

Πηγή:newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου