Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Φόρο και στα… κατσάβραχα βάζει το υπουργείο Οικονομικών


20121217-014929.jpg Να πληρώνουν φόρους και για τα εκτός σχεδία ακίνητα και τα αγροτεμάχια που κατέχουν, έστω και αν δεν τους αποδίδουν εισόδημα, θέλει να αναγκάσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2013 το κράτος.

Στο όνομα της «διεύρυνσης της φορολογικής βάσεως» και για να εισπράττει από περισσότερους λιγότερα, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει από τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια και ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου, να τα δηλώσουν έως τις 31 Μαρτίου ή να διορθώσουν τα στοιχεία τους στο έντυπο Ε9, προκειμένου να υπαχθούν στη συνέχεια στο νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που σχεδιάζει να επιβάλει.
Στο φορολογικό νομοσχέδιο αναφέρεται ρητά πως η δήλωση για πρώτη φορά των αγροτεμαχίων θα γίνει ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα, αναφέρεται:
- Φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, υποχρεούνται να συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση ηλεκτρονικά, όπως αυτή αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μέχρι 31 Μαρτίου 2013.
- Νομικά πρόσωπα, τα οποία κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα, υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων μέχρι 31.3.2013, στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως είναι διαμορφωμένη κατά την 31 Δεκεμβρίου 2012.
Το σχέδιο για την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα, καθώς και οι αλλαγές στη φορολογία των μεταβιβάσεων ακινήτων, θα περιληφθούν στο επόμενο νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, τους πρώτους μήνες του 2013.
Το βασικό σενάριο που εξετάζει πάντως το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει φόρο όριο στο σύνολο της ατομικής περιουσίας πάνω από τις 50.000 ή τα 100.000 ευρώ, με έξι έως οκτώ κλιμάκια φόρου και με συντελεστές που θα αυξάνονται προοδευτικά από 0,05% μέχρι και 2% ή 2,5% ετησίως, για τις πολύ μεγάλης αξίας περιουσίες.
Ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και για ακίνητα εντός νομού Αττικής ή και άλλων περιοχών που βαρύνονται με υψηλές αντικειμενικές αξίες.
 

Πηγή:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου