Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΦΟΥΝΤΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ!


ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ! «ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ» ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ!
ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ!
Συμπτώματα διάλυσης εμφανίζει η ελληνική οικονομία σε ένα σκηνικό το οποίο συνθέτουν η βαθιά ύφεση και η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων. Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι ο εκτροχιασμός των εσόδων είναι κοντά, με τη μαύρη τρύπα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου να αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ.

ΜΕΓΑΛΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Όλο και πιο κοντά έρχεται ο εκτροχιασμός του κρατικού προϋπολογισμού, αφού, με βάση τα πρώτα προσωρινά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική υπηρεσία, η «μαύρη τρύπα» των εσόδων φθάνει πλέον, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου, τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, από τα 335 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο, έφθασε τα 550 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαΐου.
Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στο πρώτο τετράμηνο του έτους, το πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης περιορίστηκε δραστικά σε μόλις 18 εκατ. ευρώ από 1,481 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Παράλληλα όμως, υπό το βάρος σχεδόν διπλάσιων δαπανών τόκων (από 3,990 δισ. ευρώ αυξήθηκαν σε 7,598 δισ. ευρώ) το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε από 5,470 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου 2011 σε 7,616 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2012.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ
Δημοσίευμα των New York Times, επισημαίνει ότι τα κρατικά ταμεία, ενδέχεται να αδειάσουν τον Ιούλιο και λίγο καιρό μετά τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, το κράτος, ίσως χρειαστεί, να σταματήσει προσωρινά την καταβολή μισθών και συντάξεων. Παράλληλα, οι εισαγωγές τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων, είναι πιθανό να διακοπούν.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με τους Έλληνες πολιτικούς παρά το γεγονός ότι η χώρα κατάφερε να λάβει 130 δις ευρώ, υπάρχει ένα έλλειμμα της τάξης των 1,7 δις. ευρώ, το οποίο και προέρχεται από τη μείωση των φορολογικών εσόδων. Σημειώνει ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται από την παρακράτηση του 1δις από την Τρόικα.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι κρατικοί υπάλληλοι, πασχίζοντας να βρουν κάποια λύση, σκέφτονται ακόμα και τη χρήση χρημάτων, τα οποία προορίζονται για την ενίσχυση των αδύναμων τραπεζών. Σύμφωνα με την εφημερίδα ένα σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, ωστόσο, ο Χάρης Θεοχάρης, στέλεχος του υπ. Οικονομικών σημειώνει: «δεν μπορούμε να μαστιγώσουμε ένα νεκρό άλογο», συμπληρώνοντας πως «ύστερα από δυόμισι χρόνια λιτότητας, είναι δύσκολη στιγμή να έχουμε έσοδα».
Οι New York Times σημειώνουν ότι  οι μισθοί και οι συντάξεις, έχουν μειωθεί κατά 50%, με αποτέλεσμα τα έσοδα του κράτους να είναι κατά 495 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τα εκτιμώμενα. Παράλληλα τα λιγοστά χρήματα δεν επιτρέπουν στους καταναλωτές να κάνουν έξοδα κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με λουκέτο.
ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΑ ΤΑ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΑΜΠΟΤΑΖ»!
Την ίδια ακριβώς στιγμή που τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έδειχναν την εικονική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στα 18 εκατ. ευρώ , στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούνταν σύσκεψη για την αντιμετώπιση, τάχα, των αναγκών χρηματοδότησης στον τομέα της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων.
Η εικόνα των δημοσίων ταμείων που διαγράφεται είναι τραγική, και σε αυτό το σημείο τεράστιες ευθύνες φέρουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Με τις πολιτικές τους, όχι μόνο έχουν λεηλατήσει τα ταμείου των δημόσιων και των ασφαλιστικών οργανισμών (μέσω του διαβόητου προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων PSI), αλλά και καθιστούν αμφίβολη την δυνατότητα του δημοσίου να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των ανελαστικών δαπανών μέχρι το τέλος του 2012 (δαπάνες για συντάξεις, μισθούς, φάρμακα και νοσοκομεία) με τα αλλεπάλληλα "σαμποτάζ" στο πεδίο της είσπραξης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Οι παλινωδίες δεν έχουν τέλος! Πρώτα ήρθε η μετάθεση της προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2012, η οποία τοποθετήθηκε στις 15 Ιουνίου. Αυτή η κίνηση εξυπηρετούσε καθαρά ψηφοθηρικές σκοπιμότητες. Την προηγούμενη εβδομάδα (1/6), ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς μετέθεσε την προθεσμία έως και ένα μήνα αργότερα, δηλαδή στις 16 Ιουλίου, με συνέπεια η καταβολή των φόρων από τους φορολογούμενους να ξεκινήσει από τον Αύγουστο! Το υπουργείο Οικονομικών, προσπαθώντας να μαζέψει τα αμάζευτα, αναφέρει ότι λόγω της ηλεκτρονικής διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η εκκαθάριση και η βεβαίωση των φόρων θα γίνεται αυτόματα, κατα συνέπεια και η καταβολή των φόρων θα γίνεται άμεσα.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προετοιμάζεται, να στείλει, εντός της εβδομάδας, τα πρώτα 350.000 εκκαθαριστικά δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, από τα οποία το 70% θα είναι χρεωστικό με μέσο φόρο ύψους 1.300 ευρώ, το 20% μηδενικό και μόλις το 10% πιστωτικό. Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι, ήταν πιστωτικό περίπου το 36% των εκκαθαριστικών. Αρκετοί φορολογούμενοι πάντως μεταθέτουν για αργότερα το χρόνο υποβολής των δηλώσεων.
Η απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ να προχωρήσει, σήμερα (6/6), στο «πάγωμα» της ταυτόχρονης καταβολής αποδοχών-εισφορών μέσω τραπεζών εντάσσεται σε αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις! Ηδη, οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα, επισημαίνουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα απαιτηθούν επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ σαν έκτακτη κρατική επιχορήγηση για την ομαλή καταβολή των συντάξεων.
Περί τα 210 εκατ. ευρώ εξάλλου απαιτούνται για την εξόφληση μέρους των οφειλών του Δημοσίου προς τους φαρμακοποιούς για τον μήνα Απρίλιο, ενώ άλλα 70 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν για τις οφειλές του Μαρτίου.
Και αυτό τη στιγμή που σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του ΓΛΚ, οι οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους αντί να μειώνονται αυξάνονται, έστω και οριακά, αντιπροσωπεύοντας το ποσό των 6,279 δισ. ευρώ το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου έναντι 6,238 δισ. ευρώ το τρίμηνο. Κατόπιν αυτών και σε συνδυασμό με τη συνεχή μετάθεση των προθεσμιών τακτοποίησης των φορολογικών υποχρεώσεων που παραχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, αδειάζει επικίνδυνα η κλεψύδρα των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους για την εξυπηρέτηση των ταμειακών του αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου