Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΧΟΜΕΝΗ, ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ

15 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ιερά Σύνοδος με το στελεχιακό δυναμικό και τους συνεργάτες της πραγματοποίησαν εορτασμό για την επέτειο του ΟΧΙ.  
Ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου, Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, χαιρετώντας κληρικούς και λαϊκούς, επισήμανε πως το ΟΧΙ στη σημερινή του μορφή παραμένει επίκαιρο κι ευχήθηκε «να βρίσκουμε την εσωτερική αντοχή να λέμε όχι στις σημερινές προκλήσεις».

Κεντρικός ομιλητής φέτος, ο π. Βαρνάβας Θεοχάρης, γραμματέας της επιτροπής Θείας Λατρείας, στην Ιερά Σύνοδο. «Το ΟΧΙ του Ι. Μεταξά βρήκε στην απερίγραπτη αυτοθυσία και μαχητικότητα των Ελλήνων το ουσιαστικό του περιεχόμενο» επισήμανε ο ομιλητής, αναδεικνύοντας τον ρόλο της πίστης ως παράγοντα νίκης.
Στο λόγο του π. Βαρνάβα ξεχώρισαν μορφές, που σάρκωσαν στο πρόσωπό τους την έννοια της θυσίας, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος, που αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην επιτροπή για την παράδοση του κλειδιού της Αθήνας, κι άλλα «ράσα ηρωικά», όπως του Ζακύνθου Χρυσοστόμου Α’ και του Χαλκίδος Γρηγορίου.

Κλείνοντας ο π. Βαρνάβας, σημείωσε με έμφαση: «Η ελληνική κοινωνία πρέπει να συνεχίσει να διαμορφώνεται από τη ζωή και το πνεύμα της Εκκλησίας, η οποία αιώνες τώρα ασκεί ευεργετική επιρροή σ’ αυτήν μέσω της λατρείας της. Η Εκκλησία αγωνίστηκε, αγωνίζεται και θα αγωνίζεται θυσιαστικά στο όνομα του Τριαδικού Θεού για τον πιο ιερό σκοπό.
Να κρατήσει ελεύθερη την πατρίδα μας, αδούλωτο το ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα, ελεύθερη την χριστιανική μας λατρεία».

 http://www.agioritikovima.gr/eklisia-elados/11404-ekkliia-machome

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου