Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ηλεκτροσόκ: Η τρόικα απαιτεί τώρα και την πώληση των δικτύων της ΔΕΗ

Η πώληση πλειοψηφικού πακέτου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που ελέγχει το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η έκδοση μηνιαίων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και η αύξηση του πρώην τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) ανά εξάμηνο είναι κάποιες από τις απαιτήσεις της τρόικας από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) αναφορικά με το νέο Μνημόνιο.

Στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι τίποτα ακόμα δεν είναι τετελεσμένο, αποδεχόμενοι ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις που κυκλοφορούν και οι οποίες είναι ενδεικτικές του κλίματος.

Μία από τις απαιτήσεις των δανειστών είναι η μεταφορά, εντός του μήνα, πλειοψηφικού πακέτου του ΑΔΜΗΕ στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου στη συνέχεια να πωληθεί σε ιδιώτες. Ο εξαιρετικά κερδοφόρος ΑΔΜΗΕ ελέγχεται σήμερα κατά 100% από τη ΔΕΗ, αλλά λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας. Βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο ελληνικών και ξένων ομίλων, καθώς η διαχείριση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας είναι δραστηριότητα που εξασφαλίζει ικανοποιητικά και σίγουρα κέρδη.

Για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού η τρόικα ζητά την έκδοσή τους σε μηνιαία βάση ή τουλάχιστον να πληρώνουν οι καταναλωτές την προκαταβολή κάθε μήνα και να εξοφλούν τον λογαριασμό κάθε δίμηνο. Σήμερα η προκαταβολή καταβάλλεται κάθε δίμηνο και η εξόφληση γίνεται στο τετράμηνο. Για το πρώην τέλος ΑΠΕ που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ώστε να επιδοτούνται οι παραγωγοί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν την αναπροσαρμογή του ανά εξάμηνο. Ταυτόχρονα, όμως, ζητούν περαιτέρω μείωση της εγγυημένης τιμής στην οποία αγοράζει ο λειτουργός της αγοράς το παραγόμενο ρεύμα από ΑΠΕ.

Το ΥΠΕΚΑ προχώρησε πρόσφατα σε μείωση της εγγυημένης τιμής στα φωτοβολταϊκά ενώ εξετάζει και σειρά άλλων έκτακτων μέτρων, καθώς προσπαθεί να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» του λειτουργού της αγοράς.

Η πώληση μονάδων της ΔΕΗ με βάση το σχέδιο ιδιωτικοποίησης που καλείται να παρουσιάσει εντός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος (τις επόμενες εβδομάδες) το υπουργείο παραμένει στις απαιτήσεις των δανειστών. Η κυβέρνηση καλείται, επίσης, να παρουσιάσει μέσα στον επόμενο μήνα συγκριτική μελέτη με τις αμοιβές των υπαλλήλων της ΔΕΗ και των άλλων αντίστοιχων ευρωπαϊκών εταιριών. Μεταξύ των απαιτήσεων της τρόικας περιλαμβάνεται και η παρουσίαση σχεδίου διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, καθώς οι καταναλωτές επιβαρύνονται με περίπου 350.000.000 ετησίως από τη λειτουργία μονάδων με ντίζελ. Αλλά 350.000.000 ευρώ μπορούν να εξοικονομηθούν από τη διασύνδεση των υπολοίπων νησιών με υποβρύχιο καλώδιο.

 Φώτης Κόλλιας – Δημοκρατία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου