Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ για το Κυπριακό: Στόχος είναι μια Κύπρος ειρηνική

ΣΥΡΙΖΑ 
“ Η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και κρίσιμο σταυροδρόμι σύνθετων προβλημάτων. Η επίλυσή τους απαιτεί νηφαλιότητα, δημιουργικότητα, στήριξη σε αρχές και αξίες. Η Μεγαλόνησος έχει ανάγκη και δικαιούται μιας συνολικής λειτουργικής λύσης με επανένωση της σε μια δικοινοτική και εδαφικά διζωνική ομοσπονδία, στη βάση των αποφάσεων του ΣΑΟΗΕ και ψηφισμάτων της ΓΣ του ΟΗΕ (όπως 541/1983, 550/1984, 1251) ”
Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για το Κυπριακό:

Η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και κρίσιμο σταυροδρόμι σύνθετων προβλημάτων. Η επίλυσή τους απαιτεί νηφαλιότητα, δημιουργικότητα, στήριξη σε αρχές και αξίες. Η Μεγαλόνησος έχει ανάγκη και δικαιούται μιας συνολικής λειτουργικής λύσης με επανένωση της σε μια δικοινοτική και εδαφικά διζωνική ομοσπονδία, στη βάση των αποφάσεων του ΣΑΟΗΕ και ψηφισμάτων της ΓΣ του ΟΗΕ (όπως 541/1983, 550/1984, 1251).  

Στόχος είναι μια Κύπρος ειρηνική, κοινό σπίτι όλων των Κυπρίων. Με το λαό κυρίαρχο. Με διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, μακριά από ρατσισμούς και φυλετικές διακρίσεις. Μια Κύπρο στην οποία θα ζουν ειρηνικά και με ίσα δικαιώματα Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης και σταθερής λύσης του Κυπριακού. Την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια αυθεντική Δημοκρατική Ομόσπονδη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια. Με δημοκρατικό καταμερισμό αρμοδιοτήτων ,εντός του πολυεπίπεδου συστήματος διακυβέρνησης  και σαφή ιεράρχηση κανόνων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει μια Κύπρο απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και πολιτικές εποικισμού. Με πλήρη άρση των «τετελεσμένων» του 1974. Υποστηρίζει μια Κύπρο Ομοσπονδιακή, με δομές και θεσμούς που θα στοχεύουν στην κοινή διαβίωση και όχι στο διαχωρισμό των πληθυσμών. Στην ουσιαστική προσέγγιση των δύο κοινοτήτων, καθώς και στην αρμονική συμβίωση και συνεργασία τους. Θεωρεί θεμελιακό το δικαίωμα των δυο κοινοτήτων, όπως και των αναγνωρισμένων μειονοτήτων, να ζουν σε μία κυρίαρχη Κύπρο, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις. Χωρίς τρίτοι να μπορούν να ορίζουν την τύχη του κοινού σπιτιού του κυπριακού λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει μια δίκαιη και λειτουργική διευθέτηση του εδαφικού ζητήματος στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αρχών. Την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση προσώπων και την ακώλυτη διακίνηση αγαθών. Την διευθέτηση του περιουσιακού στο πνεύμα της νομολογίας των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Επειδή στο Κοινό Ανακοινωθέν υπάρχουν ασάφειες και γκρίζες ζώνες, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την τελική του κατάληξη.  Για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις παράθυρο ευκαιρίας πρέπει να διεξαχθούν χωρίς έξωθεν πιέσεις, στη βάση της διεθνοποίησης του Κυπριακού και όχι της αντιμετώπισής του ως ένα διμερές πρόβλημα Ελλάδας – Τουρκίας, αποδιεθνοποιημένο σε τετραμερή πλαίσια με την αξιοποίηση όλων των φίλιων δυνάμεων της Κύπρου και με την επίβλεψη των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ότι περνά από το χέρι του προκειμένου να αποτρέψει τη χρήση των μνημονίων Ελλάδας και Κύπρου ως εργαλείο πίεσης για άδικες επιλογές. Η γνήσια, ανεπηρέαστη έκφραση της βούλησης του κυπριακού λαού πρέπει οπωσδήποτε να στηριχτεί και να ανατραπούν τυχόν προσπάθειες εκβιασμού ή επιβολής παραπλανητικών διλημμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί κάθε έλληνα και ελληνίδα, να συμπαραταχθούν στον κυπριακό λαό. Να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του ευρύτερου δυνατού κινήματος συμπαράστασης για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

 http://periodista.gr/greece/item/9660.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου