Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Αδειάζει το δημόσιο από 200.000 υπαλλήλους ως το 2015

http://www.iefimerida.gr/
Ενα μέτρο-βόμβα προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να ωθήσει 200.000 υπαλλήλους εκτός Δημοσίου ως το 2015. Από την ώρα που το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να αποφύγει τις απολύσεις και την εφεδρεία προωθεί ρύθμιση αύξησης των ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να κάνουν αίτηση για συνταξιοδότηση άμεσα ώστε να μη βρεθούν σε δυσμενέστερο καθεστώς αργότερα.
Πρόκεται για ένα μέτρο που προωθεί απεγνωσμένα η κυβέρνηση ώστε να κλείσει το πακέτο των 11,8 δισ. που ζητάει η Τρόικα, χωρίς να γίνουν απολύσεις. Αν το μέτρο υιοθετηθεί από την Τρόικα τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης θα κληθούν να επιλέξουν μέσα σε ένα χρόνο αν θα βγουν στη σύνταξη με το υφιστάμενο καθεστώς ή όχι. Οσοι δεν το κάνουν θα αναγκαστούν να περιμένουν να βγουν στη σύνταξη με τα νέα όρια, δηλαδή στα 67 χρόνια ή με ακόμη δυσμενέστερους όρους που πιθανόν να προκύψουν.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης εκτίμησε χθες τις αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων σε περισσότερες από 200.000 και επεσήμανε ότι ο στόχος αυτός υπερκαλύπτεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις. Μιλώντας σε εκδήλωση της ένωσης των Βελγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χθες βράδυ ο κ. Μανιτάκης αναφέρθηκε στη δυσκολία του εγχειρήματος δεδομένου ότι τα επείγοντα και καθοριστικά μέτρα που απαιτούνται, πρέπει να ληφθούν, όπως είπε, «σε μία στιγμή που η διοικητική μηχανή εμφανίζει συμπτώματα αδράνειας και παραλυσίας και οι δημόσιοι υπάλληλοι ζουν διαρκώς σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας, υπό την δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης, της δραματικής μείωσης των μισθών τους, με καταρρακωμένο το κύρος τους και με πεσμένο το ηθικό τους».
Εστιάζοντας στην αξιολόγηση των δομών και του δυναμικού ολόκληρης της δημόσιας διοίκησης και των εποπτευόμενων φορέων όλων των υπουργείων, επανέλαβε ότι η αξιολόγηση του προσωπικού θα ξεκινήσει από το 2013 αρχής γενομένης από «την επιλογή Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και γενικά προσωπικού θέσεων ευθύνης».
Ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι από τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήδη προκύπτει μείωση ως και 50% των διοικητικών μονάδων, γενικών διευθύνσεων και τμημάτων, με ανάλογη μείωση των λειτουργικών δαπανών.
«Με την αυστηρή τήρηση του κανόνα 1:5, με δεδομένες τις αυξημένες αποχωρήσεις από το δημόσιο και με την πρόταση για συνταξιοδοτική ωρίμανση, δηλαδή για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση 35.000 υπαλλήλων με εξαγορά 3 πλασματικών χρόνων υπηρεσίας, διασφαλίζουμε ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015 υπερκαλύπτεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις, υπερβαίνοντας μάλιστα κατά πολύ τον αριθμό των 200.000 – με ταυτόχρονη πρόνοια να μην αποψιλωθεί η διοίκηση από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό και να μη θιγούν ευαίσθητοι τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση» είπε ο κ. Μανιτάκης.
Με τον τρόπο αυτό, στα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας θα μετρά 600.000 περίπου εργαζόμενους, θα είναι μικρότερος περίπου κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009, πριν την κρίση, ενώ θα έχει περιοριστεί δραστικά το συναφές μισθολογικό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου