Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Κωδικός 10 δις ευρώ!





http://kourdistoportocali.com/articles/14417.htm
O γνωστός εκδότης γούρλωσε τα μάτια του, όταν άκουσε την προσφορά:

- Σου προσφέρουμε 20.000.000 ευρώ για το κτίριο των γραφείων σου...
Oι δύο από τους εμπλεκόμενους στο Carouzos gate δεν είχαν συναντήσει αντιστάσεις από τους συνομιλητές τους όταν έριχναν στο τραπέζι τέτοιου είδους προσφορές.
.Μα είναι πολλά τα λεφτά που μου προσφέρετε. Δεν αξίζει τόσα το κτίριο.
Η απάντηση ήρθε χωρίς περιστροφές από τους συνομιλητές του, οι οποίοι αισθανόντουσαν τόσο άτρωτοι που δεν δίσταζαν να καρφώσουν τους υπεράνω υποψίας υποψήφιους αγοραστές
-Μη σε νοιάζει, πρόκειται για ξέπλυμα χρήματος πολιτικών!
Είναι αυτό που λέμε “λεφτά υπάρχουν”. Η αποκάλυψη της εφημερίδας “Realnews” η οποία εμφανίστηκε δειλά δειλά ακόμη και στο Mega κάνει ήδη τον γύρο του πλανήτη και δεν απέχει πολύ η στιγμή που θα διαβάσουμε δήλωση του Ρέσλερ η και του Σόιμπλε για το θέμα. Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Ερό, άφησε ήδη τις αιχμές του: "Η ελληνική κρίση είναι δομική αλλά και πολιτική» είπε.
Στο μεταξύ οι ελεγχόμενοι από τον ΣΔΟΕ για ξέπλυμα 10,2 δις ευρώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας που εκδίδει ο Νίκος Χατζηνικολάου- ένας από τους πλέον έγκριτους και ισχυρούς Έλληνες δημοσιογράφους-διαψεύδουν την εμπλοκή τους στη υπόθεση.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής” Βαγγέλης Μειμαράκης δήλωσε: «Μόλις επέστρεψα από το εξωτερικό, πληροφορήθηκα την ανάμειξη του ονόματός μου σε υπόθεση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Realnews. Δηλώνω με κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδεμία εμπλοκή έχω και τη Δευτέρα το πρωί θα προσέλθω στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ζητήσω την άμεση διερεύνηση και διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης. Αυτονόητο είναι ότι επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου».
Άμεση ήταν η αντίδραση και του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη. «Δεν γνωρίζω ούτε τον κ. Ζωγραφάκη ούτε τον κ. Καρούζο. Αισθάνομαι οδυνηρή έκπληξη για το γεγονός ότι αναμιγνύουν το όνομά μου. Το θεωρώ απάνθρωπο. Τη Δευτέρα καταθέτω μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του συγκεκριμένου κυρίου», ήταν το σχόλιο του κ. Λιάπη στο Real.gr, ο οποίος πήγε το απόγευμα του Σαββάτου στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου και υπέβαλε τη μήνυση.
Μέσω του λογαριασμού του στο facebook, ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βουλγαράκης έδωσε τη δική του απάντηση:
«Ας σταματήσει πια αυτή η τακτική της λάσπης στον ανεμιστήρα! Δεν γνωρίζω ούτε κατ όψη, απολύτως ΚΑΝΕΝΑ απ τα αναφερόμενα πρόσωπα στο ρεπορτάζ της Real News και πολύ περισσότερο δεν έχω σχέση με τα αναγραφόμενα. Έδωσα ήδη εντολή να κινηθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες εναντίον όσων ισχυρίζονται αυτά τα μυθεύματα».
Όσο για τον εφοπλιστή Νικόλαο Τσάκο τον οποίο ενέπλεξε στην υπόθεση ο κτηματομεσίτης Ιωσήφ Λιβανός, ο οποίος συνεργάστηκε στο παρελθόν με τον Ι. Καρούζο, θα εκδώσει την εξής ανακοίνωση, απευθυνόμενος στην εφημερίδα:
«Αναφέρομαι στο δημοσίευμα της εφημερίδας σας της 23.9.12 με τίτλο "Κατάθεση φωτιά για 3 Υπουργούς" στο οποίο γίνεται μνεία του ονόματος μου. Δεδομένου ότι ουδεμία σχέση έχω με τα αναγραφόμενα στο παραπάνω δημοσίευμα, το περιεχόμενο του οποίου πλήττει βάναυσα την τιμή και την υπόληψη εμού και της οικογενείας μου, σας καλώ να δημοσιεύσετε άμεσα την παρούσα για την ενημέρωση των αναγνωστών σας.
Εξυπακούεται ότι επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματος μου έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί η τυχόν επιχειρήσει στο μέλλον την σπίλωση μου όπως και της οικογενείας μου.
Σας ευχαριστώ
Νικόλαος Π. Τσάκος»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ-Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΡΟΥΖΟΥ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΛΕΒΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΠΛΕΝΕΙ ΧΡΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
Ο πρώην συνέταιρος του Ιωάννη Καρούζου, Γιώργος Ζωγραφάκης, ο οποίος σήμερα είναι ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος 19 εταιρειών του Ομίλου Καρούζος, σε ενηνερωτική επιστολή του προς τον ΣΔΟΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: O πραγματικός σκοπός του Ομίλου ήταν να κλέβει το Δημόσιο και το κυριότερο να ξεπλένει χρήμα πολιτικών και ιδιαίτερα κάποιων πρώην υπουργών, των οποίων τα υπουργεία προέβαιναν σε κρατικές προμήθειες (στρατιωτικοί εξοπλισμοί κλπ). Είχαν καταφέρει και είχαν δικτυωθεί σε όλα τα πόστα της εξουσίας, ακόμη και στη δικαστική. Τα χρήματα που έπαιρναν οι πρώην υπουργοί από μίζες τα έφερναν στον Όμιλο, τα παρέδιδαν στους δύο τότε νόμιμους εκπροσώπους του Ομίλου και εκείνοι αναλάμβαναν πρώτα το ξέπλυμα και στη συνέχεια την αποστολή τους  στο εξωτερικό με προσωρινό σταθμό γειτονική χώρα. Ταξίδευαν όλοι μαζί στο εξωτερικό και η μοιρασιά γινόταν εκεί...Όταν το κύκλωμα απέκτησε τεράστια κέρδη, συναποφάσισαν όλοι μαζί (το ζεύγος Καρούζου, οι πρώην υπουργοί και λοιποί εμπλεκόμενοι) να πτωχεύσουν τον Όμιλο και έστι να χαθούν τα ίχνη από όλες τις παράνομες πράξεις του παρελθόντος.»
Ο Γ. Ζωγραφάκης ωστόσο πίστευε ότι ο Όμιλος μπορούσε να σωθεί και κατέβαλε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Σ΄αυτή την προσπάθεια βρήκε απέναντί του τον ίδιο τον Ι. Καρούζο. «Ο Καρούζος μου πρότεινε ευθέως και ξεκάθαρα να μπω στο μεγάλο κόλπο, αρκεί να σταματήσω να ασχολούμαι με την διάσωση του Ομίλου. Μου είπε δημαδή, ότι τα χρήματα που του εμπιστεύθηκαν οι πρώην υπουργοί και φυλάει είναι πάνω από 10 δις ευρώ-όσα ζητάει η Τρόικα να κοπούν από μισθωτούς και συνταξιούχους-και ότι ξέρει τον κωδικό...»

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2010 ο Δημήτρης Δελεβέγκος θα γράψει στο Capital.gr
ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΜΠΩΚΟΥ
Τις επιπτώσεις λανθασμένων κινήσεων του παρελθόντος και την έλλειψη σαφούς στρατηγικής θα κληθεί να διαχειριστεί πολύ σύντομα η διοίκηση του ομίλου Ι. Καρούζου που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων.
Καλά πληροφορημένοι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ο όμιλος ανάπτυξης ακινήτων έχει σχεδόν «ξεμείνει» από ρευστό, εξαιτίας της τακτικής που ακολουθούσε την εποχή της «φούσκας» της ελληνικής κτηματαγοράς: Αγόραζε ακίνητα σε τιμές άνω του μέσου όρου (ούτως ώστε οι ανταγωνιστές - διεκδικητές των ίδιων ακινήτων να αποκλείονται) και «κατάφερνε» να τα μισθώνει ακριβά (σε τιμές άνω του 15%-20% του αγοραίου ύψους του ενοικίου), προκειμένου να μεγιστοποιεί τις αποδόσεις τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας βρίσκονται ακίνητα που αποκτήθηκαν σε τιμές άνω του 40% της αγοραίας αξίας τους.
Η υποτίμηση της αξίας των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως εξάλλου αντικατοπτρίστηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα του συνόλου των ΑΕΕΑΠ, δημιούργησε «μαύρη» τρύπα στα οικονομικά της Καρούζος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πενταώροφο κτήριο καταστημάτων και γραφείων της εταιρείας development με υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων στην οδό Κύπρου 62, στην Γλυφάδα παραμένει ημιτελές εδώ και δύο χρόνια.
Η κάθετη πτώση των αξιών σε συνδυασμό με τη στροφή 180 μοιρών των τραπεζών ως προς την χορήγηση δανείων, δημιούργησε παθητικό στην εταιρεία το οποίο, κατά πληροφορίες, ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, εάν έστω ένας εκ των εκμισθωτών του ζητήσει σήμερα από την Καρούζος μείωση ενοικίου, η εταιρεία θα φλερτάρει σοβαρά με την ένταξή της στο άρθρο 99.
Η Ι. Καρούζος διαθέτει σήμερα περίπου 40 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα και μεταξύ των πελατών της είναι οι όμιλοι Marks & Spencer, Intersport και Μαρινόπουλος. Ο όμιλος απαρτίζεται από σειρά εταιρειών, στις περισσότερες από τις οποίες συμμετέχει ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του Ρεβέκα Σκαφτούρα:

- Karouzos Construction A.E.
- Karouzos Development
- Karouzos Investment
- Karouzos Kalamakiou
- Karouzos Kampraki Orfeos
- Karouzos Marathonos
- Karouzos Plakedias και
- Karouzos Properties
 Ο κρητικής καταγωγής πρόεδρος της εταιρείας, Ιωάννης Καρούζος είχε επιδιώξει να αναπτύξει εμπορικό κέντρο στο Ηράκλειο, στην περιοχή Δύο Αοράκια στην Αλικαρνασσό. Το εγχείρημα ωστόσο, στέφθηκε με αποτυχία, εξαιτίας νομικών και γραφειοκρατικών προσκομμάτων.
Επίσης, στην περιοχή Αμμουδάρα της Κρήτης ο όμιλος έχει αποκτήσει έκταση, όπου στο παρελθόν σχεδίαζε να δημιουργήσει εμπορικό κέντρο.
 Παράλληλα, κατά πληροφορίες του Capital.gr, ο Καρούζος είχε προσυμφωνήσει με την οικογένεια Σμπώκου για την αγοραπωλησία ακινήτου, αλλά το deal ποτέ δεν προχώρησε.
Σημειωτέον ότι η εταιρεία λιανικής Karouzos 4 Kappa δεν έχει καμία μετοχική, εταιρική ή επιχειρηματική  σχέση με την Karouzos Construction. Ωστόσο, ο Ιωάννης με τον Αντώνη Καρούζο, τον επικεφαλής της αλυσίδας ειδών ένδυσης και υπόδησης είναι αδέρφια.

dimitris.delevegos@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου