Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Το φιλανθρωπικό έργο της ενορίας του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου


         Αγαπητοί μας,  ενώ η ανθρωπότητα εισήλθε   στον 21ο  αιώνα με μια υπερβολική εμπιστοσύνη σε αυτό που αποκαλούμε τεχνική και τεχνολογικό θαύμα, με μία τάση θεοποίησης της επιστήμης, ως της μόνης δυνατότητας να δώσει λύσεις και απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα του ανθρώπου, άρχισαν εκκωφαντικοί να ακούγονται οι τριγμοί του οικοδομήματος της ανθρώπινης αυτάρκειας και αλαζονείας. 
Τελικά, αποδείχτηκε ότι ο άνθρωπος είναι ατελής και τα δημιουργήματά του πεπερασμένων δυνατοτήτων. Το χτύπημα στην αυτοπεποίθηση του ανθρώπου δόθηκε με την απειλή της διάλυσης του οικονομικού ιστού, που συγκροτεί και συγκρατεί τις κοινωνίες, η οποία ( διάλυση) μπορεί να οδηγήσει τις δυτικές κοινωνίες σε μεταμεσαιωνικές περιόδους, όπου η οικονομική εκμετάλλευση ήταν ο κανόνας στις οικονομικές σχέσεις των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι ένα μικρό μέρος της κοινωνίας  σε ευμάρεια και η πλειοψηφία στην ανέχεια.
   Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φαίνεται, η ανατροπή της ευζωίας και η βίαιη μετάπτωση στην ανέχεια ξεκίνησε από τη χώρα μας.
Όλοι ,καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες της δημιουργίας μιας τάξης ανθρώπων που πέφτουν οικονομικά στο μηδέν. Είναι η τάξη των νεόπτωχων ,που δυστυχώς, διευρύνεται με όλες τις παραμέτρους και τις συνέπειες που τις γνωρίζουμε όλοι μας με κορυφαία και ακραία συνέπεια αυτή των πολλών αυτοκτονιών. Μία κοινωνία που αυτοκτονούν τα μέλη της είναι κοινωνία σε απόγνωση.

      Μέσα σ' αυτόν τον ομιχλώδη ορίζοντα για την ελληνική κοινωνία μας, η εκκλησία, λειτουργώντας ως μητέρα, όπως το έκανε από συστάσεώς της ,αρχίζει να επεξεργάζεται άμεσους τρόπους παρέμβασης  υπέρ των αδυνάτων. Και η τοπική μας εκκλησία αναλαμβάνει δράση.
Στην πόλη μας, το Αγρίνιο, μια σπουδαία πτυχή της κοινωνικής της δράσης, έχει την τιμή  και την ευλογία να υλοποιεί η ενορία του Αγίου Δημητρίου. Πρόκειται για την ίδρυση και λειτουργία συσσιτίου, το κέντρο διανομής ειδών ένδυσης και υπόδησης ( Η μπουτίκ των ελαχίστων), τα οποία άρχισαν να λειτουργούν από το Δεκέμβριο του 2011,στο νεοσύστατο πνευματικό κέντρο στον Ι.Ν Ευαγγελιστρίας  και εμπλουτίζονται έκτοτε και με άλλες δραστηριότητες.
    Το  σ υ σ σ ί τ ι ο  στηρίζουν με την προσωπική τους εργασία πάνω από εκατόν πενήντα εθελόντριες, κυρίως από την ενορία του Αγίου Δημητρίου και κάποιες από τις υπόλοιπες ενορίες της πόλης μας. Γυναίκες και κοπέλες που αφήνουν για λίγο τα δικά τους προβλήματα, φοράνε την ποδιά, ιδρώνουν αλλά χαίρονται, γιατί τα δικά τους χέρια, μερικές φορές και καμμένα από τις εστίες και το φούρνο, θα ταΐσουν ή θα ντύσουν τον αναγκεμένο αδελφό ή θα μεταφέρουν με το δικό τους Ι.Χ το φαγητό στον ανήμπορο.
    Πρόσφατα, από έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για το συσσίτιό μας ,με ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν οι ίδιοι οι σιτιζόμενοι, προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο ζήλο την προσπάθειά μας. Ας δούμε μερικά ευρήματα.
Καλή, χαρακτήρισε την οργάνωση του συσσιτίου το 86,10% των ερωτηθέντων. Ικανοποιημένοι από τον αριθμό των εθελοντών δήλωσαν το 75%.Άμεση,χαρακτήρισαν την εξυπηρέτηση από τους εθελοντές, οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 97,2%.Ικανοποιημένοι από τη συμπεριφορά των εθελοντών δήλωσαν σε ποσοστό 97,2%.Αρκετή χαρακτήρισε την ποσότητα των φαγητών το 83,3% και ικανοποιημένο από την ποιότητά του το 80,50 των σιτιζομένων. Η καταλληλότητα του χώρου αναγνωρίστηκε από το 94,4%. Οχτώ στους δέκα πιστεύουν ότι τα κριτήρια ,που θεσπίστηκαν, για την πρόσληψη συσσιτίου είναι δίκαια.
    Προτάσεις που διατύπωσαν.

- Παροχή συσσιτίου και κατά τα Σαββατοκύριακα.
- Ποσοτική αύξηση των μερίδων.
-Αύξηση της ποικιλίας των φαγητών.
Ικανοποιημένοι από την ενέργεια αυτή της εκκλησίας δήλωσαν σε ποσοστό 91,7%.Το συμπέρασμα που εξήχθη από την έρευνα ήταν ότι οι σιτιζόμενοι, στην πλειοψηφία τους, δήλωσαν ευχαριστημένοι από τη συγκεκριμένη κοινωνική δράση της τοπικής εκκλησίας.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν προσφερθεί πάνω από 14.500 μερίδες φαγητού. Από την "μπουτίκ των ελαχίστων" δέχθηκαν ρουχισμό περίπου,1200 άτομα. Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε με πολλή αγάπη το συσσίτιο και είναι ο σημαντικότερος λόγος της επιτυχούς λειτουργίας του.

    Τα μέλη του Εκκλησιαστικού  Συμβουλίου της ενορίας του Αγίου Δημητρίου, Αγρινίου , ευχαριστούμε
-τις  εθελόντριες που δίνουν καθημερινά το παρών τους στο συσσίτιο και στη" μπουτίκ των ελαχίστων ".
-τον κύριο Γεώργιο Μπόκα και την  Πλαγκτόν Α.Ε για την πάρα πολύ μεγάλη προσφορά τους σε ψάρι φρέσκο.
-τον κύριο Ιωάννη Πιστιόλα και το"Ρύζι Agrino" για τις πολλές προσφορές τους σε είδη της εταιρείας τους.
-το φούρνο του κυρίου Κατσούπη ,για την καθημερινή προσφορά του σε ψωμί, όπως και όλους τους άλλους φούρνους της πόλης μας που συνεισέφεραν.
-την εταιρεία Κουρκούνη  
-όλα τα σχολεία της πόλης μας, Δημοτικά ,Γυμνάσια ,Λύκεια δημόσια ή ιδιωτικά, για την μεγάλη τους στήριξη με χρήματα ή τρόφιμα.
-όλους τους δωρητές που με την ανωνυμία τους συντελούν ώστε το συσσίτιο να συνεχίζει σε δύσκολους καιρούς τη λειτουργία του, με τα χρήματα ή τα προϊόντα ή τα γεύματα που προσφέρουν.
    Αποφασίσαμε,
με τη βοήθεια του Παντοδυνάμου Θεού, να συνεχίσουμε, παρά τις αντιξοότητες τη λειτουργία του συσσιτίου για την ανακούφιση των 180 αδελφών ψυχών και πολλών άλλων που δέχονται οποιαδήποτε άλλη βοήθεια από το κέντρο μας.
     Παρακαλείται,
όποιος συμπολίτης μας ή πολίτης άλλης πόλεως επιθυμεί να συνδράμει το έργο του πνευματικού κέντρο του Ι.Ν  Ευαγγελιστρίας, να απευθύνεται στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Δημητρίου, τους επιτρόπους ή στο πνευματικό κέντρο του Ι.Ν Ευαγγελιστρίας.

   Άλλες δραστηριότητες του πνευματικού μας κέντρου.
Ο προϊστάμενος του Ι Ν. Αγίου Δημητρίου, πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Κωνσταντίνος Καντάνης, σε συνεννόηση  με τις εθελόντριες αποφάσισαν τη διάθεση του κέντρου για την προσφορά καφέ  για τις περιπτώσεις των μνημοσύνων, υπηρεσία που ανέλαβαν ,φυσικά, οι ίδιες οι εθελόντριες. Τα έσοδα από αυτή την πρωτοβουλία θα διατίθενται για την ενίσχυση του συσσιτίου. Ήδη πολλές οικογένειες ανταποκρίθηκαν σ' αυτή την πρωτοβουλία της ενορίας μας ,και το κέντρο μας ανταποκρίθηκε με επιτυχία αποσπώντας τα συγχαρητήρια των προσκεκλημένων των πενθούντων αδελφών μας.

     Στο πνευματικό μας κέντρο προσφέρεται ,δωρεάν, λογοθεραπεία σε οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική  δυνατότητα να επισκεφθούν ειδικό επιστήμονα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 50 συνεδρίες ,Δευτέρα ,απόγευμα και προβλέπεται η λογοθεραπεία  να διενεργείται και Τρίτη, πρωί .

     Επίσης, κατόπν συνεννοήσεως με τον ιερέα πατέρα Κωνσταντίνο Καντάνη, προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγ΄ιου Δημητρίου, ο φυσικοθεραπαυτης κος Κωνσταντίνος Καζάκος και η σύζυγός  του κα Ζωή Καζάκου -Παπασπύρου,προσφέρουν δωρεάν φυσικοθεραπεία σε άτομα άπορα,πιστοποιούμενα από τον πατέρα Κωνσταντίνο και τα οποία δέχονται βοήθεια από το κέντρο του Ι. Ν. της Ευαγγελιστρίας.

    Υπάρχει, επίσης, σκέψη μέσα στο προσεχές φθινόπωρο να ξεκινήσουν ,δωρεάν , μαθήματα ενίσχυσης αδυνάτων, απόρων μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου