Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Πώς ο Τόνι Μπλερ εξαπάτησε τους Βρετανούς και τους οδήγησε στην εισβολή στο Ιράκ το 2003

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου 
 Μετά από επτά ολόκληρα χρόνια και κατόπιν απειλών από τις οικογένειες των Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ βλέπει το φως της δημοσιότητας η περίφημη έκθεση της επιτροπής Σίλκοτ, από το όνομα του προέδρου της σερ Τζον Σίλκοτ, η οποία περιεχει 2,6 εκατομμυρία λέξεις και ερευνά το πως μπήκε η Βρετανία στον πόλεμο του Ιράκ κατόπιν απόφασης του Τόνι Μπλερ. Μέσα υπάρχουν καταθέσεις 120 μαρτύρων, ανάμεσά τους ο Τόνι Μπλερ, αλλά και ο διάδοχός του Γκόρντον Μπράουν. 
Η σύνταξη της έκθεσης ζητήθηκε το 2009 και επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός.. έτους. Μετά όμως ξεκίνησε το γνωστό σύστημα των...
αναβολών μέχρι που οι οικογένειες των Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ απείλησαν με προσφυγή στη δικαιοσύνη. 
Ο Τόνι Μπλερ, πρωθυπουργός από το 1997 έως το 2007, κατηγορείται ότι εξαπάτησε τον βρετανικό λαό ισχυριζόμενος ότι το Ιράκ κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής, υπόθεση που δεν αποδείχθηκε ποτέ. 
Ήδη έχουν συκγεντρωθεί εκατοντάδες άνρθωποι και ζητούν να προσαχθεί ο Τόνι Μπλερ σε δίκη. Φυσικά για την ίδια κατηγορία θα έπρεπε να κατηγορείται και ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Τ.Μπους ο νεώτερος αλλά όπως φαίνεται στις ΗΠΑ έχουν έναν πολύ πιο άμεσο τρόπο να «κουκουλώνουν» τα πράγματα. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε πάλι με την Χίλαρι Κλίντον για την οποία το FBI έκρινε με «διαφανείς» διαδικασίες ότι δεν χρειάζεται να κινηθεί ποινική διαδικασία εναντίον της παρότι σαν ΥΠΕΞ των ΗΠΑ διακινούσε απόρρητες πληροφορίες του State Department προς τον γαμπρό της από το προσωπικό της e-mail. Μία πρώτη επίσημη έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2004 είχε φθάσει στο συμπέρασμα ότι ο Τόνι Μπλερ είχε υπερβάλει ενώπιον του Κοινοβουλίου για την απειλή που συνιστούσε ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν , αν και ο συντάκτης της, ο Ρόμπιν Μπάτλερ, δήλωσε πρόσφατα ότι ο πρώην πρωθυπουργός «πίστευε πραγματικά αυτά που έλεγε».
 Η επέμβαση στο Iράκ σοίχισε την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανρθώπων, ουδείς γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων. Σαν συνέπεια όμως είχε την εμφάνιση του ISIS, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στα ερείπια της χώρας. «Εάν το Brexit είναι το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός για τους Βρετανούς από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, η εισβολή στο Ιράκ το 2003 δεν απέχει πολύ», γράφει σήμερα η εφημερίδα The Guardian. 
 «Οσοι ζουν υπό το δολοφονικό καθεστώς του Ισλαμικού Κράτους ή του Μπασάρ αλ Ασαντ έχουν το δικαίωμα να πουν ότι η στρατιωτική εισβολή που έγινε 13 χρόνια πριν άνοιξε τις πύλες της κολάσεως». Είναι γνωστή η εμμονή των Βρετανών να ταυτίζουν τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας Μ.Άσαντ με το ISIS. Ίσως θα έπρεπε να κάνουν και μια έκθεση για το ποιος και με ποιανού τα χρήματα δημιούργησε το ISIS και με την ελπίδα ότι δεν θα κάνει άλλα... 15 χρόνια για να δημοσιευθεί.

 www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου