Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Eurasia Group για Ελλάδα: Πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανάλυση του Eurasia Group. Από τους συντάκτες της έκθεσης, η αναθεώρηση του Συντάγματος αξιολογείται ως μια κίνηση με καθαρά πολιτικά κριτήρια και όχι θεσμικά, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη συνταγματική αναθεώρηση ως όχημα για έναν νέο γύρο πολιτικών διαβουλεύσεων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες συμμαχίες. Αναφορικά με τις προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας για την αναθεώρηση,επισημαίνεται ότι σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η συνταγματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και αυτή του δημοσίου ελέγχου σε νερό και ηλεκτρική ενέργεια, ζητήματα που άπτονται δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών και, ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να διαταράξουν τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές. Η έλευση του φθινοπώρου αξιολογείται ως δοκιμασία για την κυβέρνηση, καθώς οι πολίτες θα κληθούν να...
πληρώσουν αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας πρέπει να κλείσει τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Οι αναλυτές του Eurasia Group θεωρούν πιθανό έναν ανασχηματισμό αμέσως μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αυτές οι αυξημένες προκλήσεις για την κυβέρνηση. Αναφέρονται, μάλιστα, σε πιθανή αντικατάσταση υπουργών που έχουν αντιταχθεί σε επενδυτικά σχέδια, όπως οι κ. Θ. Δρίτσας και Π. Σκουρλέτης, ενώ ως πιθανή αναφέρεται η μετακίνηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Eurasia Group δίνει 60% πιθανότητα στη διενέργεια πρόωρων εκλογών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 ή στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τον Απρίλιο του 2018, εξέλιξη που συσχετίζει με την επίτευξη ή μη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα και την πιθανότητα ενεργοποίησης του «κόφτη». Το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία θεωρείται 20% πιθανό. Στο 15% αξιολογείται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών το προσεχές φθινόπωρο, ενώ 5% πιθανότητα δίδεται στο ενδεχόμενο αλλαγής κυβερνητικού εταίρου ή προσθήκης ενός ακόμη στον κυβερνητικό συνασπισμό, με την Ενωση Κεντρώων να τοποθετείται σε αυτόν τον ρόλο.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου