Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Μετά τον λαγοκέφαλο εμφανίστηκε και το λεοντόψαρο στις ελληνικές θάλασσες!

Την πρώτη του εμφάνιση στην Κρήτη έκανε το λεγόμενο λεοντόψαρο, λεσεψιανός μετανάστης και αυτός που μέσω της διώρυγας του Σουέζ έφτασε όπως και ο λαγοκέφαλος στην Κρήτη.
Το πρώτο ψάρι εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή στο Μακρύ Γιαλό του Νομού Λασιθίου από ψαρά που το βρήκε στα δίχτυα του. Η ενημέρωση εδώ και μήνες από το ΕΛΚΕΘΕ ωστόσο σχετικά με αυτή την πιθανότητα, βοήθησε, οπότε ο επαγγελματίας αλιέας Χαρίλαος Φραγκάκης, προσπάθησε να το κρατήσει ζωντανό και ενημέρωσε επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ που το έχουν ζωντανό  σε φάση καραντίνας, προκειμένου να εντοπίσουν αν μεταφέρει κάποια μόλυνση.
Πρόκειται για ένα ψάρι που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις δράκαινες και τις σκορπίνες, που φέρει δηλητηριώδη αγκάθια στη ράχη και τα πτερύγιά του και καθίσταται όπως τόνισε  ο βιολόγος του Cretaquarium κ. Γιώργος Βαρδάνης, επικίνδυνο για τους αλιείς που εάν τρυπηθούν δίχως να γνωρίσουν το ψάρι και προσεχτικά να απομακρύνουν τα αγκάθια, μπορεί από το να πονέσουν πολύ, μέχρι να παραλύουν ή ακόμη χειρότερα να χάσουν τη ζωή τους.
Το θέμα έχει δημιουργήσει ήδη μεγάλη αναστάτωση στους κύκλους των επαγγελματιών αλιέων που εκτός από το μεγάλο βραχνά που δεν είναι άλλος από το λαγοκέφαλο, πλέον αγχώνονται και για το λεοντόψαρο και τις συνέπειες που... μπορεί να επιφέρει, καθώς και αυτό ανήκει στην κατηγορία των ψαριών που τρέφεται από άλλα ψάρια, οπότε κινδυνεύουν άμεσα οι ψαριές τους.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Ενυδρείου Κρήτης αναφέρεται:
Το Ενυδρείο Κρήτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) σας ενημερώνει ότι στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα (μεταξύ Μακρύ Γιαλού και Κουτσουρά) του Ν. Λασιθίου  αναφέρθηκε για πρώτη φορά η παρουσία του ξενικού ψαριού Pterois miles(devil firefish, common lionfish, λεοντόψαρο).
Το άτομο που συλλέχθηκε από τον ψαρά κ. Χαρίλαο Φραγκάκη κατά τη διενέργεια επαγγελματικής αλιείας έχει μεταφερθεί ζωντανό στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου Κρήτης από το προσωπικό του. Το είδος κατάγεται από την Ερυθρά Θάλασσα και εισήλθε στην Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Η παρουσία του έχει ήδη αναφερθεί σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου ενώ η πρώτη παρατήρηση στα Ελληνικά νερά έγινε στην περιοχή της Ρόδου (καλοκαίρι 2015) και έχει ανακοινωθεί σε επιστημονικό περιοδικό από το προσωπικό του ΥΣΡ.
Κρίνεται απαραίτητη η προειδοποίηση των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων καθώς και του ευρύτερου κοινού της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα εξ αιτίας των δηλητηριωδών του ακανθών.
Το Ενυδρείο Κρήτης θα ήθελε να εκφράζει τα θερμά του ευχαριστήρια στον κ. Χαρίλαο Φραγκάκη για την άμεση ειδοποίηση, την παροχή πληροφοριών και την άψογη συνεργασία. Με την ευκαιρία αυτή παρακαλείται όποιος συλλέγει κάποιο δείγμα του λεοντόψαρου, να μας ενημερώσει ώστε να προχωρήσουμε στην άμεση περισυλλογή του, τόσο για τον εμπλουτισμό του Ενυδρείου Κρήτης όσο και για την ανάγκη περαιτέρω μελέτης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου