Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Oι «πολιτοφύλακες» των Εξαρχείων

Η μολότοφ, το πιο συνηθισμένο όπλο των αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια. Τώρα οι «εικόνες από το μέλλον» της γειτονιάς περιλαμβάνουν και πυροβόλα όπλα

«Η πολιτοφυλακή των Εξαρχείων μάς απέδειξε ότι μπορεί μέσω ένοπλης οργάνωσης να ωθεί σε αιματηρές επιθέσεις, παρότι φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια που εμφανίζεται ομάδα αντάρτικου πόλης να σκοτώνει "εκδικητικά" ποινικό υποκαθιστώντας την Αστυνομία. Μετά τις σχέσεις ποινικών και ορισμένων αντιεξουσιαστών φθάνουμε στο σημείο ένοπλες ομάδες να στοχεύουν κακοποιούς και να αναλαμβάνουν την κάθαρση στο "άβατο" των Εξαρχείων.
Δεν αποκλείουμε αιματηρή συνέχεια. Και αυτό αν υπάρξει αντίδραση από την πλευρά ελλήνων και ξένων κακοποιών - κυρίως διακινητών ναρκωτικών - που "χτυπήθηκαν" από τη δολοφονία του αιγύπτιου εμπόρου ναρκωτικών από την οργάνωση Ενοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων αλλά και την εξάρθρωση τμήματος της μαφίας ναρκωτικών των Εξαρχείων από έρευνα της Ασφάλειας Αττικής που προκλήθηκε από κείμενα αντιεξουσιαστών. Ποιος θα μπορούσε να αποκλείσει ότι ο επόμενος στόχος μπορεί να είναι ένας "μπράβος" των Εξαρχείων ή ένας... διαρρήκτης που μπορεί να χτυπήσει σε μια ληστρική επιδρομή έναν αντιεξουσιαστή.
Στα Εξάρχεια πλέον δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα με την παρουσία δραστήριων αναρχικών Ελλήνων αλλά και δεκάδων αλλοδαπών που θέλουν να οργανώσουν έναν νέας μορφής "ακτιβισμό" και να ισχυροποιήσουν μια ιδιότυπη πολιτοφυλακή. Αποκτώντας ισχύ και ερείσματα από την... εκδίωξη της Αστυνομίας».
Σε αυτή την επισήμανση προχωρούν στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη μετά την ανάληψη από ένοπλη ομάδα της ευθύνης για τη δολοφονία 37χρονου αιγύπτιου διακινητή ναρκωτικών με το ψευδώνυμο «Χαμπίμπι» στα Εξάρχεια στις 7 Ιουνίου 2016.
«Εσωτερικές διαφωνίες»
Οι εσωτερικές διεργασίες αντιεξουσιαστών καταγράφονται σε κείμενο που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο του 2014, με αφορμή δικογραφία η οποία αρχειοθετήθηκε. Οπως σημειώνεται, το 2009, μετά την προσπάθεια του πρώην υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να περιορίσει το «άβατο», «κάποιοι σύντροφοι συγκροτήσαμε τότε τη συνέλευση με την ονομασία "Συλλογικότητες, άτομα και κάτοικοι από τα Εξάρχεια" με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάσχεση της κρατικής καταστολής. [...] Ενώ από τη μία υπάρχει πλούσια δράση από αγωνιζόμενους και κατοίκους ενάντια στην κρατική βαρβαρότητα, κάνει δυστυχώς εμφάνιση ένα κομμάτι κόσμου απολίτικο και με έντονες αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Τρία χρόνια μετά η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Το απολίτικο μπουλούκι εξελίχθηκε σε συμμορίες και οι συμμορίες σε οργανωμένη μαφία, με μεγάλη ευθύνη του αναρχικού χώρου που δεν δρομολόγησε τις απαιτούμενες διαδικασίες για την αποφυγή της παραπάνω κατάληξης. Συγκροτείται τότε από συντρόφους και ομάδες η συνέλευση της Παρασκευής ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό, η οποία κάνει έναν διμέτωπο αγώνα ενάντια στην αστυνομική καταστολή και τις μαφίες: συγκεντρώσεις σε σημεία διακίνησης, διαπληκτισμοί και επιθέσεις σε εμπόρους, εισβολές σε υπόγεια-καβάτζες ναρκωτικών (όπου ανακαλύπτονται και Καλάσνικοφ). Την ίδια περίοδο οι μαφιόζοι στοχοποιούν και απειλούν ότι θα "πιστολιάσουν", σύμφωνα με δικά τους λεγόμενα, συντρόφους αναρχικούς που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις».
Τα όπλα στην πλατεία
Ακολουθεί τον Μάρτιο του 2016 η διαμαρτυρία ατόμων που κρατούσαν όπλα στα Εξάρχεια. Αναρχικοί είχαν αναφέρει τότε σε κείμενό τους: «Την εικόνα του βίντεο κοιτάξτε την καλά γιατί είναι εικόνα από το μέλλον»! Οπως φαίνεται, γίνεται παρόν...
Η ΕΛ.ΑΣ. είχε απευθυνθεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια προκειμένου από την ανάλυση του βίντεο να προσδιοριστούν οι τύποι των 13 όπλων που διακρίνονταν και αν ήταν αληθινά. Τα εργαστήρια δήλωσαν αδυναμία να εξαγάγουν οποιοδήποτε αξιόπιστο, εκμεταλλεύσιμο συμπέρασμα. Αξιωματικοί συνδέουν τους διαμαρτυρόμενους με «κινηματικό χώρο» της πλατείας Εξαρχείων με παρουσία περίπου 200 ατόμων, με άλλους πολίτες της περιοχής, αλλά και με οργάνωση περίπου 70-80 καταγεγραμμένων ακτιβιστών που έχει προχωρήσει σε 25 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις ή επιθέσεις σε Βουλή, γραφεία ΣΥΡΙΖΑ, ΤΑΙΠΕΔ κ.λπ. Τον Φεβρουάριο του 2016 εμφανίστηκε κείμενο με το οποίο οι αντιεξουσιαστές κατήγγειλαν ότι ο προσφάτως δολοφονηθείς Αιγύπτιος μαζί με δύο ακόμη άτομα, που δεν προσδιορίζονται, χτύπησαν αδικαιολόγητα με μαχαίρια αναρχικούς έξω από κινηματογράφο της πλατείας.
Τότε ανώτατος αξιωματικός είχε αναφέρει στο «Βήμα»: «Οι αντιεξουσιαστές δεν έχουν άδικο. Η κατάσταση με τους εμπόρους ναρκωτικών στα Εξάρχεια είναι πράγματι εκτός ορίου, αφού λόγω της απουσίας της ΕΛ.ΑΣ. την έχουν χρησιμοποιήσει σαν ορμητήριο και βάση αποθήκευσης ναρκωτικών. Ομως ήδη έχουμε κάνει κινήσεις και θα δείτε τι θα συμβεί».
Προφανώς η αναφορά αφορούσε την πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής που αποκαλύφθηκε μέσα στην εβδομάδα, με στοιχεία για 14 Ελληνες και αλλοδαπούς που συμμετείχαν στη μαφία ναρκωτικών των Εξαρχείων. Ωστόσο η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. δεν ασχολήθηκε καθόλου με τη δράση του 37χρονου Αιγυπτίου τον οποίο προσδιόριζαν οι αντιεξουσιαστές ως τον «πιο επικίνδυνο και αδίστακτο ναρκωεμπόρο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό έγινε επειδή «από τις αρχικές αναζητήσεις διαπιστώθηκε ότι ο "Χαμπίμπι" είχε μεμονωμένη πια δράση, είχε συγκρουστεί με τους κύριους οργανωτές της διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια και η περίπτωσή του δεν είχε κανένα γενικότερο ενδιαφέρον». Δεν έγινε έτσι ανίχνευση της δράσης του, ώστε να προσδιοριστούν οι συνεργοί του που ήλθαν σε σύγκρουση με τους αντιεξουσιαστές αλλά και να αντληθούν στοιχεία για τον τρόπο της δολοφονίας του.
«Ο καθένας ας κάνει την επιλογή του»
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στέκονται σε συγκεκριμένα σημεία του κειμένου της οργάνωσης που σκότωσε τον «Χαμπίμπι». Στο πρώτο αναδεικνύονται επιφυλάξεις που εκφράζονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο: «Η μαφία μάς έχει κηρύξει τον πόλεμο και δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Διαφορετικά, ο καθένας θα κρατάει ψηλά το λάβαρο της ιδεολογικής του καθαρότητας, την ίδια στιγμή που στα Εξάρχεια θα γινόμαστε μια ανυπεράσπιστη μειοψηφία. Ο καθένας λοιπόν ας κάνει την επιλογή του. Ή με το κίνημα και την ιστορία του ή μόνος του συντροφιά με τις ιδεολογικές του αυταπάτες».
Ενα άλλο σημείο προκαλεί φόβο για το εύρος των θεωρούμενων «εχθρών» και την επόμενη στόχευση της «πολιτοφυλακής των Εξαρχείων». Οπως σημειώνεται: «Το ρίζωμα του δικτύου ανάμεσα σε μπράβους, "αναρχικούς", χούλιγκαν, μεγαλομαγαζάτορες, ναρκοεμπόρους και αστυνομικούς είναι βαθύ. Και είναι τόσο βαθύ που χρειάζεται ένας σεισμός για να ξεριζωθεί. Αυτός ο σεισμός είναι ο στόχος μας, και για να τον καταφέρουμε πρέπει αρχικά να χωρίσουμε ευκρινώς τα στρατόπεδα».
Αστυνομικοί εκτιμούν ότι ολοένα πιο τακτικά εμφανίζονται ένοπλες οργανώσεις μιας χρήσης που προχωρούν σε επιθέσεις, όπως αυτή κατά των μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο τον Νοέμβριο του 2013 ή η δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών ΔομοκούΣεραφείμ Γκαλιμάνη τον Φεβρουάριο του 2015, όπου την ευθύνη ανέλαβε η Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά στον τρόπο της επίθεσης και υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής ποινικών στην εκτελεστική ομάδα ή με ειδική «ανάθεση». Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συμπληρώνουν: «Ο τρόπος επίθεσης κατά του "Χαμπίμπι" είναι ίσως απλός. Ομως το πρόβλημα που δημιουργείται είναι πολύ σύνθετο».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου