Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Ακόμα και αγάλματα χριστιανών φοβούνται να στήσουν, μήπως τα αποκεφαλίσουν οι μωαμεθανοί!

Όταν δεν μπορούν να προστατεύσουν τα αγάλματα από αποκεφαλισμό, πως θα προστατεύσουν τους πολίτες; Κατά  τραγική ειρωνεία, λίγες ημέρες πριν τον αποκεφαλισμό του γηραιού καθολικού ιερέα, η είδηση έλεγε ότι οι Γάλλοι φοβούνται να στήσουν αγάλματα μαρτυρησάντων μοναχών σε δημόσιο χώρο, μήπως τα αποκεφαλίσουν φανατικοί πιστοί του Μωάμεθ!  

Η ταινία «Ενώπιον Θεών και Ανθρώπων» (Of Gods and Men) αφηγείται  την αληθινή ιστορία των Γάλλων μοναχών που ζούσαν σε ένα μοναστήρι στη Tibhirine, της Αλγερίας, οι οποίοι και σφαγιάστηκαν. Πίστευαν αρχικά ότι είχαν δολοφονηθεί από φανατικούς μουσουλμάνους, αλλά αποκαλύψεις από τότε έχουν προκαλέσει σε πολλούς την υποψία ότι η αλγερινή κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη. Η Καθολική Εκκλησία στη Λυών αποφάσισε να φτιάξει κάποια αγάλματα (αρκετά μοντέρνα πάντως!) προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους μοναχούς. Αρχικά είχε προγραμματιστεί αυτά τα αγάλματα να χωροθετηθούν σε δημόσιο χώρο στην πόλη. Αλλά εκφράστηκαν φόβοι μήπως μουσουλμάνοι της περιοχής προβούν σε βανδαλισμούς, και έτσι η εκκλησία αποφάσισε να τα τοποθετήσετε μέσα στην αυλή της εκκλησίας.

«Μπορείτε να φανταστείτε εάν ένα μη ισορροπημένο άτομο ήταν τόσο άρρωστο ώστε να αποκεφαλίσει αυτά τα αγάλματα;» Κάτι τέτοια επιχειρήματα επικράτησαν. Και ο Καρδινάλιος Barbarin αποφάσισε να μην προχωρήσει εξαιτίας του φόβου των ζημιών. Τα επτά αγάλματα των Γάλλων  μοναχών της Tibherine, που δολοφονήθηκαν πριν από 20 χρόνια υπό σκοτεινές συνθήκες στην Αλγερία, τοποθετήθηκαν στην αυλή της αγίας Ειρήνης, την έδρα του νέου αρχιεπισκόπου. Η ιδέα της υποχώρησης προς την αυλή της εκκλησίας φαίνεται ότι ικανοποίησε τους πάντες.

... Μερικοί άνθρωποι, στην Εκκλησία, φοβόντουσαν ότι αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως «πρόκληση» από τους πολίτες μουσουλμανικής πίστης της Λυών, καθώς ένα τζαμί σαλαφιστών τζαμί βρίσκεται κοντά στην εκκλησία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου