Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Αντί να αναθεωρήσουμε το Σύνταγμα, θα μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε

Πιτσιρίκος

Είναι εμφανής η αγωνιώδης προσπάθεια του κοινοβουλευτικού πολιτικού προσωπικού της χώρας να αποδείξει πως έχει λόγο ύπαρξης. Αλλά είναι προφανές πως δεν έχει λόγο ύπαρξης.
Με την Ελλάδα να έχει μετατραπεί και επίσημα σε προτεκτοράτο -και να έχει ξεπουληθεί για έναν αιώνα-, η Βουλή είναι ένας θίασος σκιών που δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στους πολίτες που την εξέλεξαν.
Βέβαια, προσφέρει πολλά στους βουλευτές και τους υπουργούς, οπότε θέλουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους.
Οι κοκορομαχίες ανάμεσα στους βουλευτές της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πείθουν κανέναν πια -εφτά χρόνια μετά την χρεοκοπία της χώρας-, αφού είναι επίσης προφανές πως όλοι αυτοί ανήκουν στο ίδιο σύστημα, όπως αποδείχτηκε περίτρανα από τις δεκαετίες διακυβέρνησης της χώρας από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, πού ήταν ακριβώς το ίδιο σύστημα.
Βουλευτές και υπουργοί κάνουν πως τσακώνονται στη Βουλή -και μετά χαβαλεδιάζουν παρέα-, ενώ η χώρα βουλιάζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να...

την έχουν εγκαταλείψει και εκατοντάδες χιλιάδες άλλους να ετοιμάζονται να τους ακολουθήσουν στο εξωτερικό.
Αν αυτή η κατάσταση συνεχιζόταν για πάντα, θα έφτανε μια μέρα που οι βουλευτές θα «τσακώνονταν» στη Βουλή, ενώ στη χώρα δεν θα είχε απομείνει άνθρωπος. Θα έβγαιναν από τη Βουλή και δεν θα υπήρχε κανείς. Αυτή είναι μια αγγελοπουλική σκηνή.
Η Ελλάδα έγινε μια χώρα που δεν έχουν σημασία ούτε οι εκλογές, ούτε η Βουλή, ούτε τα κόμματα, ούτε το Σύνταγμα, ούτε τίποτα. Μια χώρα-φάντασμα.
Αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, είχα γράψει πως αυτή είναι μια Βουλή ήττας, απελπισίας και προδοσίας.
Επίσης, είχα γράψει πως «Όλοι δουλεύουν για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου».
Αυτή είναι μια Βουλή στην οποία καλό είναι να μη συμμετέχεις. Αυτή είναι μια Βουλή που «καίει» τους βουλευτές της για πάντα.
Αν και η Βουλή δεν έχει λόγο ύπαρξης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις προτάσεις της κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση.
Σύνταγματική αναθεώρηση για ένα Σύνταγμα που οι κυβερνήσεις έχουν ξεσκίσει και ακυρώσει, χωρίς να έχουν οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη.
Ποιο είναι το νόημα της συνταγματικής αναθεώρησης ενός Συντάγματος, όταν δεν τηρείται ούτε καν το πρώτο άρθρο του;
«Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.»
Η πραγματική αναθεώρηση του Συντάγματος είναι να το εφαρμόσεις· το υπάρχον Σύνταγμα της Ελλάδας μπορεί να έχεις και αδύνατα σημεία αλλά είναι αρκετά προοδευτικό.
Δεν γράφει πουθενά το Σύνταγμα πως είναι καλό να ξεπουλάς την Ελλάδα, ούτε πως πρέπει να μετατρέπεις το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος από ΟΧΙ σε ΝΑΙ.
Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει κάποια στιγμή να υπερασπιστούν το Σύνταγμά τους. Δηλαδή, να υπερασπιστούν τη χώρα τους, τις ζωές τους και την αξιοπρέπειά τους.
Αν δεν το κάνουν αυτοί, δεν πρόκειται να το κάνει κανένας άλλος για αυτούς.
Άλλωστε, στο άρθρο 120, παράγραφος 4, το Σύνταγμα τους ζητάει να το υπερασπιστούν:
«120. 4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»
«Να αντιστέκονται με κάθε μέσο» αναφέρει ξεκάθαρα το Σύνταγμα, και θέλω να καταγγείλω το Σύνταγμα γιατί δεν καταδικάζει τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται.
Βέβαια, θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος πως ναι μεν με το Σύνταγμα καταλύθηκε αλλά δεν καταλύθηκε με τη βία.
Το Σύνταγμα καταλύθηκε από εκλεγμένες κυβερνήσεις.
Το Σύνταγμα καταλύθηκε με την ανοχή των Ελλήνων πολιτών.
Τώρα μόνο οι Έλληνες μπορούν να αντισταθούν με κάθε μέσο και να απελευθερώσουν την πατρίδα τους.
Εγώ λέω πως θα το κάνουν.
Γιατί πια είναι θέμα αξιοπρέπειας. Και μόνον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου