Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Επιμένει στη θανατική ποινή και στις διώξεις ο Ερντογάν

Από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις του, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. «Αυτή η στάση ήταν θεόσταλτο δώρο για μας, γιατί αποτελεί ισχυρό λόγο εκκαθάρισης του στρατεύματος», είχε δηλώσει από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το πρωί του Σαββάτου.
Πρώτος στόχος του Τούρκου Προέδρου ήταν εξ αρχής ο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ενοχοποίησε για την απόπειρα πραξικοπήματος, ανοίγοντας παράλληλα οξύ διάλογο με τις ΗΠΑ, όπου ζει ο ιμάμης από το 1997.
Κι αν αυτός είναι ο πρώτος που έβαλε στο στόχαστρό του, είναι ο μόνος που μέχρι στιγμής δεν επηρεάζεται ουσιαστικά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης, από τα ξημερώματα του Σαββάτου έχουν...
συλληφθεί 6.083 στρατιωτικοί, οι 103 εκ των οποίων είναι στρατηγοί, πτέραρχοι και ναύαρχοι.

Το… μπέρδεμα με τον Οζτούρκ

Ως αρχηγός της απόπειρας πραξικοπήματος εμφανίστηκε, από την κυβέρνηση Ερντογάν, ο πτέραρχος αρχηγός της Αεροπορίας, μέχρι τον περασμένο Αύγουστο και ενεργό μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, ο Αζίν Οζτούρκ. Μαζί με τον Οζτούρκ συνελήφθησαν οκτώ ακόμα πτέραρχοι, οι οποίοι φέρονται ότι θα στελέχωναν την ηγεσία της στρατιωτικής χούντας, στην περίπτωση που πετύχαινε το πραξικόπημα.
Πρωταγωνιστικούς ρόλους φαίνεται ότι έπαιξαν και οι, επίσης συλληφθέντες, διοικητές της Β΄ και της Γ΄ στρατιάς, στρατηγοί Αντέμ Χουντουτί και Ερντάλ Οζτούρκ, ο διοικητής της βάσης του Ιντσιρλίκ, ο στρατηγός Μεχμέτ Ντισλί, ο οποίος οργάνωσε τη σύλληψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Χουσουλί Ακάρ, αλλά και ο στρατιωτικός σύμβουλος του Ερντογάν, Αλί Γιατζισί.
Ακίν Οζτούρκ - αρχηγός - Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας - πραξικοπηματίας
Ωστόσο, μετά τη δημοσίευση της… ομολογίας του Οζτούρκ, από το πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, η ίδια είδηση αποσύρθηκε, αφού πρώτα είχε κάνει το γύρο του κόσμου. Μη φιλοκυβερνητικά Μέσα, παράλληλα, δημοσίευσαν ολόκληρη την κατάθεση του πτέραρχου, στην οποία δεν ομολογούσε την ενοχή του.

Πογκρόμ συλλήψεων

Κι αν οι στρατιωτικοί ήταν η επιφάνεια, από κάτω έχει επέλθει μεγάλο κύμα εκκαθαρίσεων, που επηρεάζει όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού, με σημεία εκκίνησης την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη.
Μέχρι χθες είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 2.745 δικαστικές και εισαγγελείς, μεταξύ των οποίων και 48 μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, 48 μέλη του Συμβουλίου του Κράτους και 140 μέλη του Ανώτατου Εφετείου. Περίπου 30 κυβερνήτες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που διώκονται ανέρχεται σε 8.777. Χθες δέχτηκε θανάσιμους πυροβολισμούς στο κεφάλι του ο αντιδήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και υποστηρικτής αντιπολιτευόμενου στον Ερντογάν ρεπουμπλικανικό κόμμα. Λίγες ώρες αργότερα κατέληξε.
πυροβόλησαν - αντιδήμαρχο - Κωνσταντινούπολη - Κεμίλ Καντάς - Σίσλι
Η αντιπολίτευση, έχοντας ήδη εξ αρχής καταδικάσει την απόπειρα πραξικοπήματος, εκφράζει την ανησυχία της για το «κυνήγι μαγισσών» που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν, ώστε να απαλλαγεί από κάθε ενοχλητική φωνή.

Η διαμάχη για τη θανατική ποινή

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η ανακίνηση θέματος επαναφοράς της θανατικής ποινής από την Τουρκία. Το θέμα άνοιξε την Κυριακή ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι, αποτελεί «λαϊκή απαίτηση» και ότι, «εκείνοι που επιχειρούν πραξικόπημα πρέπει να πληρώνουν και το τίμημα». Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, παρόλο που κι ίδιος αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα, εμφανίστηκε χθες πιο συγκρατημένος, δηλώνοντας ότι, δεν πρέπει να βιαστούμε» και ότι η όποια απόφαση πρέπει να παρθεί από το κοινοβούλιο, σε συνεννόηση με όλα τα κόμματα.
Binali Yildirim - ανακοίνωση - Τουρκία - πραξικόπημα - Μπιναλί Γιλντιρίμ
Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, επέμεινε στο θέμα – παρά το ότι είχαν ήδη υπάρξει αντιδράσεις από ευρωπαϊκής πλευράς – δηλώνοντας ότι, ο ίδιος θα υπέγραφε ένα τέτοιο διάταγμα, ωστόσο είναι θέμα απόφασης του Κοινοβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις ενδεχομένως να ληφθούν στο αυριανό Συμβούλιο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, για δεύτερη φορά και μετά τις προειδοποιήσεις και από τη Γερμανία, αντιπαραθέτει το ζήτημα της θανατικής ποινής με την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τις τελευταίες μέρες 312 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους, ενώ άγνωστη είναι και η τύχη των κατηγορούμενων για υποκίνηση της απόπειρας πραξικοπήματος.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου