Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Pokemon Go ή αλλιώς ... αφελείς αργόσχολοι


Ομολογώ πως μέχρι σήμερα βλέποντας άρθρα στον διεθνή αλλά και στον Ελληνικό Τύπο σχετικά με κάτι, που ονομάζεται "Pokemon Go", δεν έδινα την παραμικρή σημασία θεωρώντας πως πρόκειται για κάποιο παιχνίδι. Όταν, όμως, η συζήτηση με έναν συνεργάτη ήρθε (δεν θυμάμαι το πως) στα Pokemon, ρώτησα να μάθω τι είναι αυτό και γιατί υπάρχουν τόσο συχνές αναφορές στην ειδησιογραφία.

Έτσι έμαθα πως πρόκειται για μια εφαρμογή φορητής συσκευής (τηλεφώνου, ipad, ή tablet), όπου ο κάτοχός της, μέσω του συστήματος εντοπισμού που διαθέτουν αυτές οι συσκευές, αποτυπώνεται σαν cartoon πάνω σε πραγματικό χάρτη και μάλιστα ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται εκείνη την στιγμή. Ο σκοπός του είναι να ανακαλύψει κοντά του ... τα κρυμμένα pokemon!

Η εφαρμογή είναι εντελώς δωρεάν, ωστόσο προσφέρει αγορές στο εσωτερικό της, που είναι προσοδοφόρες για την δημιουργό εταιρεία Niantic, το Google Play και το App Store της Apple. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Citibank, η Google είναι πιθανόν να έχει επιπλέον έσοδα ύψους 77 εκατομμυρίων δολαρίων την φετινή χρονιά, μόνο από αυτό το ... "παιχνίδι". Πρόσθετα κέρδη αναμένεται να έχουν τόσο το Facebook, όσο και η Apple.

Το τραγικό της υποθέσεως είναι πως όλοι οι άνθρωποι μάχονται -υποτίθεται- για την διασφάλιση της ιδιωτικότητος, πολεμώντας "αόρατες" και ανύπαρκτες κάρτες, που δεν θα τυπωθούν ποτέ, όπως επίσης "ειδικά" σχεδιασμένες ταυτότητες, που θα τους κατασκοπεύουν! Οι ίδιοι άνθρωποι, ωστόσο, δεν προβληματίζονται όταν κουβαλούν εκουσίως 24 ώρες το εικοσιτετράωρο το φορητό τους τηλέφωνο, που από μόνο του είναι μία συσκευή απόλυτης παρακολούθησης.

Η νέα αυτή εφαρμογή διαφημίστηκε και προπαγανδίστηκε σε τέτοιο βαθμό, που ολόκληρος ο πλανήτης ζει στους ρυθμούς της φρενίτιδας, που προξενεί η οικειοθελής καταγραφή των κινήσεών του. Πόσο χρόνο έχει ο κόσμος για χάσιμο και πόσο εύκολα πέφτει θύμα της προπαγάνδας και του marketing;

Πόσο τραγικός είναι ο σύγχρονος άνθρωπος; Κυνηγάει χίμαιρες και ταυτόχρονα παραδίδει οικειοθελώς τον εαυτό του στον πρώτο τυχόντα, άσκεφτα, άκριτα και χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η εποχή των κολλημένων προσώπων σε μία οθόνη, μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία, είναι η καταλληλότερη για να επιβληθεί η μία παγκόσμια κυβέρνηση και το θέλημά της! Αρκεί να φανεί το σωστό μήνυμα στις οθόνες των φορητών και των υπολογιστών των άβουλων ..."χρηστών"!
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου