Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Νεκρά Θάλασσα: Παράξενες αλήθειες για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες λίμνες παγκοσμίως

Η μεγάλη αυτή λίμνη με αλμυρό νερό που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ έχει μήκος 77 χιλιόμετρα και μέγιστο πλάτος 16 χιλιόμετρα.
Η ονομασία της λίμνης οφείλεται στη υψηλότατη περιεκτικότητα αλατιού που έχει σαν αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη ζωής αλλά και στα «βαριά κύματα» που δύσκολα δημιουργούνται. Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου ενώ παρατηρείται σημαντική πτώση του επιπέδου στάθμης της, περίπου 1 μέτρο το χρόνο.
Διαβάστε μερικές ακόμη παράξενες αλήθειες για τη Νεκρά Θάλασσα

nekreathalassa5

1. Ιαματικές ιδιότητες

Με υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και αλάτι, λέγεται ότι το νερό βοηθάει άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και προβλήματα αρθρώσεων.
nekreathalassa2

2. Η ζωή στο νερό

Κανένα φυτό ή ζώο δεν μπορεί να ζήσει στο νερό της Νεκράς Θάλασσας λόγω των υψηλών επιπέδων άλατος. Τα επίπεδα αυτά αποτρέπουν την ύπαρξη όλων των μορφών ζωής.
nekreathalassa3

3. Αναβλύζει… άσφαλτο

Αποτελεί ένα από τα πιο παράξενα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης λίμνης. Η Νεκρά Θάλασσα αναβλύζει βιτουμένια τα οποία παρατηρούνται περιστασιακά να επιπλέουν στην επιφάνεια στη μορφή σβόλων. Κάποιοι πίστευαν ότι λόγω των σεισμών ξεκολλούσαν κομμάτια από τον πυθμένα και επέπλεαν.
nekreathalassa4

4. Βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας της γης

Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ ο πυθμένας είναι περίπου 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και αποτελεί το χαμηλότερο σημείο στην επιφάνεια της γης.
nekreathalassa1

5. Ευεργετική λάσπη

Η μαύρη λάσπη προέρχεται από το βυθό της και λέγεται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο και ασβέστιο και θεωρείται ότι έχει πολλά οφέλη για το δέρμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου