Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Πως ένα σοβαρό κράτος και ένας σοβαρός λαός χτίζουν το μέλλον τους εκτός Ε.Ε.


H Βρετανική Aυτοκρατορία περνάει στην αντεπίθεση. Εχοντας στο τιμόνι της την Σιδηρά Κυρία Τερέζα Μέι άρχισε ήδη να ενδυναμώνει τη σχέση σχέση της με τα φιλικά κράτη όπως είναι ο Καναδάς και η Αυστραλία και να “σφραγίζει” τα σύνορά της.
Τόσο οι Βρετανοί πολίτες όσο και το κράτος τους έχουν στο DNA τους την σοβαρότητα, την μέθοδο και την οργάνωση που απαιτείται ώστε να διατηρείς ένα πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στη γεωπολιτική σκακιέρα όσο και στην Παγκόσμια Οικονομία.
Στην Βρετανία, οι πολίτες και το Κράτος παίρνουν σοβαρά το ρόλο τους. Ουδεμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα.
Η Βρετανία λοιπόν άρχισε «πολύ αποδοτικές» συνομιλίες διμερούς εμπορικού ενδιαφέροντος με τον Καναδά την Παρασκευή, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Times ο βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου
Λίαμ Φοξ, ο οποίος προετοιμάζεται να επαναδιαπραγματευθεί τις εμπορικές σχέσεις της χώρας μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου.
Σε αποσπάσματα της συνέντευξής του που προδημοσιεύθηκαν από τους Σάντεϊ Τάιμς, ο Φοξ επισήμανε ότι θα ταξιδέψει σύντομα στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει πως η Βρετανία δεν θα μετακινηθεί στο «τέλος της ουράς» στις συνομιλίες για το εμπόριο, όπως είχε προειδοποιήσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.
Ο Φοξ είπε ότι έχει «βλέψεις» για πάνω από δέκα συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου εκτός ΕΕ οι οποίες θα μπορούν να τεθούν σε ισχύ όταν η Βρετανία αποχωρήσει από αυτή, αρκετές από τις οποίες με χώρες που έχουν καταστήσει σαφές πως θέλουν να συναφθούν αυτές οι συμφωνίες το ταχύτερο, και άλλες με ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
«Μπορούμε να κάνουμε τη Βρετανία έναν φάρο για το ελεύθερο εμπόριο», είπε ο Λίαμ Φοξ στην εφημερίδα. «Έχουμε ήδη πολλές χώρες που λένε “θα επιθυμούσαμε πολύ να συνάψουμε μια εμπορική συμφωνία με την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου χωρίς να πρέπει να ανακατευτούμε με τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ”».
Τις εμπορικές συμφωνίες διαπραγματεύεται εκ μέρους των κρατών-μελών της ΕΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που σημαίνει πως η Βρετανία δεν είχε χρειαστεί να συνάψει συμφωνίες σε διμερές επίπεδο αφότου προσχώρησε στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1973.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ διαβεβαίωσε την ομόλογό του της Βρετανίας Τερέζα Μέι πως θέλει οι δύο χώρες να συνάψουν μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το συντομότερο, μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της Μέι.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν χθες τις προτεραιότητές τους μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Μέι την Τετάρτη και την παραμονή του Τέρνμπουλ στην εξουσία μετά τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας.
Ο Τέρνμπουλ συνεχάρη την Μέι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, και «εξέφρασε την επιθυμία να συναφθεί (διμερής) συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το συντομότερο δυνατόν».
Παρότι επισήμανε πως οι νομικές υποχρεώσεις της δεν επιτρέπουν στη Βρετανία να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες όσο ακόμη παραμένει μέλος της ΕΕ, η Μέι απάντησε ότι θα ήθελε και εκείνη να ολοκληρωθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το συντομότερο, προστίθεται στην ανακοίνωση του γραφείου της πρωθυπουργού της Βρετανίας.
«Είπα με σαφήνεια ότι αυτή η κυβέρνηση θα μετατρέψει σε επιτυχία την έξοδό μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας από τους τρόπους που θα το κάνουμε αυτό είναι ότι θα αδράξουμε τις ευκαιρίες να συνάψουμε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τους εταίρους μας σε όλη την υφήλιο. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι ένας από τους στενότερους διεθνείς εταίρους μας ήδη επιδιώκει να συναφθεί μια τέτοια συμφωνία», σημείωσε αργότερα η Μέι αναφερόμενη στη συζήτησή της με τον Τέρνμπουλ.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου σημαίνει ότι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα χρειαστεί να διαπραγματευθεί εκ νέου τις εμπορικές της σχέσεις με την Ευρώπη και άλλες σημαντικές αγορές. Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να είναι πολυετείς.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως οι ευρωπαίοι μετανάστες που θα μετοικήσουν στη Βρετανία από τώρα ως την επίσημη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν κατόπιν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στον Τύπο.
Ο Ντέιβιντ Ντέιβις (photo) είπε στην εφημερίδα Mail on Sunday ότι θα διαπραγματευθεί με τους ευρωπαίους ηγέτες για να «εξασφαλιστεί ένας γενναιόδωρος διακανονισμός για τους ευρωπαίους μετανάστες που είναι παρόντες εδώ σήμερα και ένας γενναιόδωρος διακανονισμός για τους βρετανούς πολίτες» που ζουν σήμερα σε χώρες της ΕΕ, χωρίς όμως να προσφέρει τους ίδιους όρους στους νεοαφικνυόμενους μετανάστες.
Έκανε λόγο για «διάφορες δυνατότητες» προκειμένου να περιοριστεί μια ενδεχόμενη «μεγάλη αύξηση» των αφίξεων μεταναστών προερχόμενων από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το Brexit.
«Μπορεί να χρειαστεί να ανακοινώσουμε ότι η χορήγηση άδειας παραμονής επ’ αόριστον (στο ΗΒ) θα έχει εφαρμογή μόνο πριν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία», ανέφερε ο Ντέιβις.
Η Βρετανία οφείλει να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ έως ότου αποχωρήσει από αυτήν, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της κίνησης των προσώπων, αλλά θα μπορεί κατόπιν να αποφασίζει ποιος θα παραμένει στη χώρα, κάτι που αφορά και πρόσωπα τα οποία μετανάστευσαν εκεί πριν από την έξοδό της.
Ο Ντέιβις επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι η διαδικασία του Άρθρου 50, που θα σηματοδοτήσει επίσημα τη βούληση της χώρας να εγκαταλείψει την ΕΕ, δεν θα κινηθεί πριν από τις αρχές του 2017. Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα διαρκέσουν κατόπιν για δύο χρόνια το ανώτατο. Το ΗΒ θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις αρχές του 2019 το αργότερο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να αρχίσει διαπραγματεύσεις πριν το Λονδίνο υπογράψει το Άρθρο 50, αλλά για τον Ντέιβις πρακτικά ο διάλογος είναι αναπόφευκτος.
«Δεν χρειάζεται να διαπραγματευτούμε, απλώς να δούμε τι τους ενδιαφέρει», ανέφερε.
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα βρίσκεται αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Τι θα του πουν, “ω, δεν μπορώ να σας μιλήσω;” Ασφαλώς όχι», δήλωσε ο Ντέιβις στην Μέιλ ον Σάντεϊ.
Ένα ανεπίσημο δείπνο των 28 επικεφαλής της διπλωματίας των ευρωπαϊκών χωρών για να συζητήσουν σχετικά με την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ πάντως ακυρώθηκε.
Στο δείπνο που σχεδιαζόταν να παρατεθεί σήμερα το βράδυ επρόκειτο να εξεταστούν οι επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου—ο αμυντικός προϋπολογισμός του οποίου είναι ο υψηλότερος στην ΕΕ—στην εξωτερική πολιτική της Ένωσης και στις δυνατότητές της να πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έναν ευρωπαίο διπλωμάτη ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Όμως πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πρόβαλαν αντιρρήσεις σε κάτι τέτοιο, καθώς θεώρησαν πως θα ισοδυναμούσε με την έναρξη «άτυπων διαπραγματεύσεων» πριν από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, διευκρίνισε ο ίδιος.

http://kourdistoportocali.com/news-desk/pos-ena-sovaro-kratos-ke-enas-sovaros-laos-chtizoun-mellon-tous-ektos-e-e/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου