Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Η Γροιλανδία λιώνει με επιτάχυνση…

Έχει διαπιστωθεί ότι ένας από τους μεγαλύτερους «πνεύμονες» πάγων του πλανήτη, η Γροιλανδία, αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες σοβαρό πρόβλημα συρρίκνωσης των παγετώνων της οι οποίοι παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικολογική ισορροπία της Γης. Τα τελευταία νέα όμως είναι εξαιρετικά δυσάρεστα και δυσοίωνα αφού δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρωτοφανής απώλεια πάγων.
Εξαφανίζονται ταχέως
Τα δεδομένα της αποστολής Cryosat που παρατηρεί και χαρτογραφεί τους πάγους της Γης (κυρίως Γροιλανδίας και Ανταρκτικής) δείχνουν ότι την τριετία 2011-2014 η Γροιλανδία έχασε ένα τρισ. τόνους πάγου! Για να χαθούν ένα τρισ. τόνοι πάγων στην Γροιλανδία στο πρόσφατο παρελθόν χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια γεγονός που δείχνει την δραματική αύξηση του...
ρυθμού απώλειας των πάγων εκεί.
Τα ευρήματα των νέων παρατηρήσεων στη Γροιλανδία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» και δείχνουν ότι το λιώσιμο των πάγων εκεί από το 2011 και μετά οδηγεί σε ετήσια αύξηση των επιπέδων των υδάτων της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 75 χιλιοστά ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο των προηγούμενων δεκαετιών.
Το 2012 που η Γροιλανδία βίωσε το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων 120 ετών όπως ήταν επόμενο σημειώθηκε και η μεγαλύτερη απώλεια πάγων. Η κατάσταση στην Γροιλανδία θα έπρεπε να σημάνει παγκόσμιο συναγερμό αφού οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών φαίνεται ότι θα εμφανιστούν πολύ νωρίτερα από όσο εκτιμούν οι ειδικοί όμως οι πολιτικές ηγεσίες του πλανήτη δεν φαίνονται διατεθειμένες να λάβουν ουσιαστικές και δραστικές αποφάσεις.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου