Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Berliner Morgenpost: Το κλείσιμο της ΕΡΤ θα φέρει πολλά δισ. στην Ελλάδα


 
Στην αντίσταση των εργαζομένων της ΕΡΤ, οι οποίοι συνεχίζουν να μεταδίδουν μέσω διαδικτύου καθώς και στις επιπτώσεις της  απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει αιφνιδιαστικά τη δημόσια τηλεόραση στρέφουν το ενδιαφέρον τους δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.
Με τίτλο «Το κλείσιμο της ΕΡΤ θα φέρει πολλά δισεκατομμύρια στην Ελλάδα» η εφημερίδα Berliner Morgenpost υποστηρίζει ότι «και χάρη στο αμφιλεγόμενο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης».

«Δύο εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα δήλωσαν ότι η ευρωζώνη έχει δώσει σε επίπεδο τεχνοκρατών πράσινο φως για τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ. Το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡT μπορεί να προκάλεσε κυβερνητική κρίση, αποτιμήθηκε ωστόσο θετικά. “Η απόφαση βοήθησε σε κάθε περίπτωση“, δήλωσε ο εκπρόσωπος», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Guerilla-TV στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος άρθρου στην Süddeutsche Zeitrung.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται: «Οι ακτιβιστές στο διαδίκτυο ήταν πιο γρήγοροι από την κυβέρνηση. Αμέσως μετά την κυβερνητική ανακοίνωση για τη δημιουργία νέου φορέα με το όνομα NEΡΙΤ, κατοχύρωσαν την ηλεκτρονική διεύθυνση nerit.gr».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι της EΡT συνεχίζουν να εκπέμπουν μέσω διαφόρων ιστοσελίδων», αλλά «αυτή δεν είναι η μόνη πρόκληση για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επικρίνεται έντονα από τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους».

«Στην περιοχή Ιωαννίνων τεχνικοί της ΕΡΤ κατάφεραν να αποκαταστήσουν την αναμετάδοση μέσω κεραίας. Ενέργειες σαν αυτή υπό το σύνθημα «Occupyert» μπορούν να τερματιστούν από την κυβέρνηση μόνο με διακοπή ρεύματος. Η συνεργασία με το παντοδύναμο συνδικάτο της ΔΕΗ θεωρείται ωστόσο μάλλον απίθανη», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την απόφαση για το κλείσιμο με τη “σπατάλη“. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει να περιορίσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Και η ΕΡΤ έχει πολλούς υπεράριθμους. Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται όμως τόσο οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠΑΣΟΚ, που επί χρόνια διόριζαν δικούς τους στη δημόσια τηλεόραση», εκτιμά η Süddeutsche Zeitrung.

Ρεμπέκα Χανς: Θυμίζει πραξικόπημα

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα taz του Βερολίνου με τίτλο «Θυμίζει πραξικόπημα», η ευρωβουλευτής Ρεμπέκα Χαρμς από το κόμμα των Πρασίνων ανέφερε ότι «είναι ίσως το μεγαλύτερο πειρατικό ραδιόφωνο που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη».
Για την απόφαση του πρωθυπουργού η γερμανίδα ευρωβουλευτής, που ταξίδεψε στην Αθήνα για να δει από κοντά όσα συμβαίνουν σημείωσε: «Ίσως αυτή τη φορά (ο πρωθυπουργός) να το παρατράβηξε και η χώρα να πάει για πρόωρες εκλογές. Πιστεύω όμως ότι οι μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα αφορούν και τη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία. Όμως το κατέβασμα του διακόπτη δεν έχει σχέση με μεταρρύθμιση. Οι μεταδόσεις πρέπει να συνεχιστούν. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα σταλεί το μήνυμα ότι τηλεόραση και ραδιοφωνία αποτελούν τη βάση μιας ζωντανής δημοκρατίας».
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου