Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Μετά το χαστούκι από τους Ρώσους, νέος διαγωνισμός για το ξεπούλημα της ΔΕΠΑ


Αγωγός φυσικού αερίουΑγωγός φυσικού αερίου
“ Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι οι οφειλές τεσσάρων εταιρειών- καταναλωτών προς την ΔΕΠΑ αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ και η ρωσική εταιρεία Gasprom αποφάσισε να μην συμμετάσχει τελικά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ”
Θα κηρύξει εκ νέου διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ ο υπουργός Περιβάλλοντος Α. Παπαγεωργίου, αφού τελικά οι Ρώσοι δεν κατέθεσαν δεσμευτική πρόταση έως και σήμερα και συνεπώς ναυαγεί το δυνατό σενάριο των αποκρατικοποιήσεων, που εδώ και καιρό υποσχόταν το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών στους δανειστές.

Πάντως, αποκαλυπτικό είναι ότι οι οφειλές τεσσάρων εταιρειών- καταναλωτών προς την ΔΕΠΑ αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ και η ρωσική εταιρεία Gasprom αποφάσισε να μην συμμετάσχει τελικά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ διότι όπως είπε "δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ελληνικής εταιρείας δεν θα επιδεινωθεί έως τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αγοράς της".

Η είδηση ήρθε σήμερα μέσα απο το Reuters, επιβεβαιώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ενόσω ο υπουργός οικονομικών Γ. Στρουρνάρας βρισκόταν σε σύσκεψη με την τρόικας. Όμως ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου θέλησε να "σώσει" την παρτίδα, να ξεπουλήσει ό,τι εξασφαλίζει φθηνή ενέργεια, αλλά έχει φεσώσει το Δημόσιο κάνοντας εξυπηρετήσεις σε ιδιώτες. Έτσι, ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει εκ νέου τον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Σχολιάζοντας την αρνητική εξέλιξη με την Gasprom, ο κ. Παπαγεωργίου μιλώντας γενικά, είπε ότι "σε όλους τους υποψηφίους είχαν δοθεί τα στοιχεία για τις οφειλές και τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές ενώ τόνισε πως στην ελεύθερη αγορά υπάρχει και ρίσκο και ότι δεν υπάρχει αγορά με κρατικές εγγυήσεις". Ο υφυπουργός δεν διευκρίνισε πότε θα προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, ανέφερε ωστόσο ότι ο προηγούμενος προκηρύχθηκε σε περίοδο που παρέμενε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. "Το θέμα αυτό έχει κλείσει, συνεπώς ο νέος διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε πολύ καλύτερες συνθήκες", τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου ενώ επεσήμανε ότι ο πήχυς για το τίμημα δεν θα χαμηλώσει.

Παρόλα αυτά, ο υφυπουργός θέλησε να καθησυχάσει λέγοντας πως: -Οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom για τις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου και την ανανέωση της σύμβασης θα συνεχιστούν. -Το χρονοδιάγραμμα για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, που είναι μέτοχος της ΔΕΠΑ, θα επανεξετασθεί προκειμένου αν αποφασιστεί αν θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματισθεί, ή θα αναβληθεί προκειμένου να μεσολαβήσει ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ. -Ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα συζητηθεί με την τρόικα.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου