Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

H αυτοδιάλυση του διαλυμένου ΣΥΝ και η κακοκουρδισμένη μπάντα του ΣΥΡΙΖΑ

Μια ακόμη πρωτοτυπία στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς. Αυτοδιαλύεται ένα κόμμα που έτσι κι αλλιώς ήταν διαλυμένο. Σχεδόν 25 χρόνια από εκείνη την ευκαιριακή  ίδρυσή του, σε μια προσπάθεια να δι εμβολίσει το ΠΑΣΟΚ του άρρωστου Ανδρέα, ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου θα είναι σε λίγο παρελθόν. Για χάρη του Αλέξη και του ΣΥΡΙΖΑ που ξεχνά φυσικά τι σημαίνει να είσαι αριστερός και πολυσυλλεκτικός και ετοιμάζεται να φτιάξει ένα κόμμα αρχηγικό, μονολιθικό και συστημικό. Τα χαρακτηριστικά δηλαδή για τα οποία κατηγορεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά εν πάση περιπτώσει εκεί θα κολλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς την… εξουσία;
Σήμερα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του Συνασπισμού για να λάβει απόφαση αυτοδιάλυσης με τη συντριπτική πλειοψηφία να συμφωνεί αλλά την Αριστερή Πλατφόρμα του Λαφαζάνη να στυλώνει τα πόδια.
Η αυτοδιάλυση του ΣΥΝ γίνεται με διαδικασίες φαστ τρακ προκειμένου να πειστούν και οι άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να πράξουν το ίδιο ώστε στο ιδρυτικό συνέδριο του Ιουλίου να δοθεί ένας πανηγυρικός τόνος για το νέο ξεκίνημα.
Κάποιοι έχουν τις αντιρρήσεις τους, φυσικά. Σου λένε: Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε σε ποσοστά κοντά στο 30% και ένα βήμα από την εξουσία διότι ήταν ακριβώς πολυσυλλεκτικός. Δηλαδή όλοι οι καλοί (και οι κακοί) χωρούσαν κι έλεγαν ελεύθερα την άποψή τους.
Πώς, λοιπόν, θα γίνει η μετάβαση σε ένα αρχηγικό, γραφειοκρατικό κόμμα που θα θάβει βαθιά τις διαφορετικές απόψεις;
Οι κυριότερες αντιθέσεις που προκύπτουν στον Συνασπισμό είναι ότι αυτός πρέπει να διαλυθεί μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ κι αφού ακουστούν όλες οι απόψεις. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί την ερχόμενη Κυριακή 16 Ιουνίου από το Διαρκές Συνέδριο ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις συνιστωσών που αντιδρούν σφόδρα στα σχέδια του κ. Τσίπρα. Όπως π.χ. η ΔΕΑ του Αντ. Νταβανέλου η οποία ήδη έχει σηκώσει δικό της μπαϊράκι.
Μην ξεχνάμε, επίσης, και τη σφοδρή αντίδραση του Μανόλη Γλέζου στην πρώτη προσπάθεια διάλυσης των συνιστωσών μ’ εκείνη την επιστολή που έκανε τον κ. Τσίπρα να αναβάλει τις αποφάσεις του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, εμφανίζεται αμετακίνητος στις απόψεις του σε ότι αφορά τη δημιουργία ενός κόμματος που θα απορροφήσει όλους τους υπόλοιπους. Όχι ότι έχει κι άδικο αν κρίνουμε από τη Βαβέλ των απόψεων όλους αυτούς τους μήνες. Αλλά κανείς δε βεβαιώνει ότι και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταργήσει τις συνιστώσες δε θα μοιάζει με κακοκουρδισμένη μπάντα.
Θα έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τη δημοσκοπική υποχώρηση. Αφού τα υποσχέθηκε όλα, αφού κατήγγειλε τους πάντες και τα πάντα, αφού ονομάτισε όλους τους άλλους προδότες κι αφού επιχείρησε αμφιλεγόμενα ανοίγματα προς τα δεξιά, δεν έχει και πολλά πράγματα να κάνει. Ο Α. Τσίπρας έχει μείνει από πολιτικές πρωτοβουλίες αλλά και από προτάσεις διακυβέρνησης της χώρας. Κάτι φέστες που ετοιμάζονται για την ανάδειξή του ως υποψήφιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη θέση του προέδρου της ΕΕ, είναι από αστείες έως ανάξιες αναφοράς. Βέβαια, στην Κουμουνδούρου θεωρούν… ύψιστη τιμή να είναι ο κ. Τσίπρας υποψήφιος για τη θέση αυτή και μιλούν ήδη για το νέο… ευρωπαίου αριστερό ηγέτη. Όση σημασία είχε που ο κ. Παπανδρέου ήταν και είναι επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς άλλη τόση έχει και η υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα.
Πολλά τα προβλήματα, λοιπόν, στην Κουμουνδούρου και προτού πάνε για τα μπάνια τους ίσως μεγαλώσουν αυτά τα προβλήματα διότι και οι επόμενες δημοσκοπήσεις δε θα είναι καθόλου καλές. Για το λόγο αυτό, πάντως, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τεχνικό κλίμα πόλωσης και μια προεκλογική αναταραχή. Πιστεύει ότι το φθινόπωρο θα πάμε σε εκλογές, όπως πίστευε βέβαια ότι αυτές θα γίνουν το Μάρτιο. Σε μια προσπάθεια να κρατήσει τους ψηφοφόρους του που περίμεναν πιο ριζοσπαστικές κινήσεις και βλέπουν μια «πιλαφάτη» Αριστερά, θα θέσει στο συνέδριο τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική ετοιμότητα. Αλλά οι σκελετοί δεν κρύβονται εύκολα στο ντουλάπι, ούτε τα τεχνάσματα θα κρύψουν το χάος που επικρατεί στην Κουμουνδούρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου