Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Η ΕΡΤ ένα ακόμα έδεσμα προσφορά στο μεγάλο φαγοπότι που συνεχίζεται στη τηλεοπτική διαπλοκή

Το δίκτυο της ΕΡΤ ήταν εμπόδιο στο μοίρασμα

των ψηφιακών διαύλων πανελλαδικής εμβέλειας

Με σημαδεμένα χαρτιά η δημοπρασία ψηφιακών συχνοτήτων

Το φάσμα των συχνοτήτων αποτελεί διεθνώς έναν σπάνιο και πολύτιμο δημόσιο πόρο. Σπάνιο, γιατί οι περιοχές του, που μπορούν να αξιοποιηθούν από την υπάρχουσα τεχνολογία, έχουν περιορισμένο εύρος. Πολύτιμο, γιατί στην ιστορική περίοδο που διανύουμε, αυτήν της παγκοσμιοποιημένης έκρηξης των επικοινωνιών, η ζήτηση από τους επίδοξους παρόχους υπηρεσιών είναι πάντοτε μεγαλύτερη από το διαθέσιμο για τις αντίστοιχες υπηρεσίες εύρος. Δημόσιο, γιατί ανήκει στη δημόσια περιουσία του κράτους και όχι στην «ιδιωτική», όπως για παράδειγμα θα ήταν ένα ακίνητο που ανήκει στο κράτος και χρησιμοποιείται απλώς για εκμετάλλευση. Είναι πόρος, γιατί μια ευνομούμενη χώρα, αφού διατηρήσει το μέρος εκείνο των συχνοτήτων που εξυπηρετεί τις απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες, οφείλει να εκμισθώνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα (και όχι βεβαίως να πωλεί) το υπόλοιπο μέρος στους παρόχους των αντίστοιχων υπηρεσιών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν μετά από δημοπράτηση και διεξαγωγή ανοικτού διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, ώστε να προσκομίσει το μέγιστο δυνατό όφελος για το δημόσιο συμφέρον.

 Η Ελληνική πολιτεία τί έκανε ;  επέτρεψε την αυθαίρετη και άνευ ανταλλάγματος κατάληψη των τηλεοπτικών συχνοτήτων από τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες,  γνωστούς και ως νταβτζήδες  . Η ισχύς και οι σχέσεις διαπλοκής που απέκτησαν και εγκαθίδρυσαν με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις, οδήγησαν όχι μόνο στο να μην υπάρξει καμία δίωξη εναντίον τους για την υφαρπαγή και διαρκή χρήση ενός σπάνιου και πολύτιμου δημόσιου πόρου, αλλά να μην υπάρξει ούτε καν οικονομική απαίτηση από την πολιτεία για περισσότερο από μία δεκαετία.

Στις αρχές της δεκαετίας 2000, επιβάλλουν τη θεσμοθέτηση του status quo που είχαν δημιουργήσει, υποχρεώνοντας την ελληνική πολιτεία να τους διαθέσει «προσωρινές» άδειες εν όψει ενός διαγωνισμού που θα προκηρυσσόταν για την αδειοδότηση, ο οποίος όμως δεν έγινε ποτέ.

Οι «προσωρινές» άδειες, παρά την αντίθετη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανανεώνονται από τότε ανελλιπώς.

Οι ίδιοι λοιπόν που ελέγχουν αυτή τη στιγμή το τηλεοπτικό τοπίο από άποψη περιεχομένου χωρίς να έχουν πληρώσει ποτέ και χωρίς να έχουν πάρει ποτέ νόμιμες άδειες,δηλαδή η Digea οι ίδιοι με φωτογραφικές διατάξεις πάνε να πάρουν (την ίδια στιγμή που καταργούν την ΕΡΤ ) και τον έλεγχο του δικτύου, της εκπομπής δηλαδή αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε φωνή τηλεοπτικού σταθμού που θα είναι ενάντια στις καταστάσεις της λιτότητας που επιβάλλονται αυτή τη στιγμή, στην ανεργία, στις μνημονιακές πολιτικές, αυτός ο τηλεοπτικός σταθμός που θα θέλει να έχει μια τέτοια γραμμή για να πάρει άδεια εκπομπής.    θα πρέπει να περάσει από τον έλεγχο  των μεγαλοκαναλαρχών . 

Αυτή τη στιγμή πάνε δηλαδή να ελέγξουν όχι μόνο το περιεχόμενο αλλά και την εκπομπή,  Να μη μπορεί να βγει στον αέρα οτιδήποτε μη αρεστό.

Αυτό συνδυάστηκε με το κλείσιμο της ΕΡΤ.  Η ΕΡΤ δεν θα πάρει πλέον μέρος στη διαβούλευση”.  Στις 30 Ιουνίου προκηρύσσεται αυτός ο διαγωνισμός  με τις φωτογραφικές διατάξεις κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της Digea .

Η μοναδική…”επιτυχημένη” διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την Τροικα, ήταν προς όφελος των καναλαρχών, που…αρνούνται να πληρώσουν για την εκμετάλλευση των συχνοτήτων !

1. Με το νόμο 3845/10, άρθρο 5, παρ. 12 επιβάλλεται ένας φόρος 20% επί των διαφημίσεων σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Εν τούτοις, η «άτεγκτη» στους αδύναμους τρόικα ανέχεται και εγκρίνει τη συνεχή μετάθεση της ημερομηνίας εφαρμογής του φόρου αυτού με αλλεπάλληλες τροπολογίες σε άσχετους νόμους και τελευταία με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στις 31/12/2012(!), οπότε και μετατέθηκε η εφαρμογή του για το 2014.

2. Στον προϋπολογισμό του 2012 είχαν προϋπολογιστεί (επιβεβλημένα από την τρόικα) 300 εκατομμύρια ευρώ, που θα εξοικονομούνταν από τη διάθεση του ψηφιακού μερίσματος

Τα παραπάνω ποσά τα πήραν από τις συντάξεις !!!!

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μετέτρεψε το κανάλι του Καρατζαφέρη από περιφερειακό σε πανελλαδικό! Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση με ψήφους 4 έναντι 3 που διαφώνησαν συνέπεσε με το ρεπορτάζ ότι ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επιστρέφει στη Ν.Δ

Μετά το “λουκέτο” στην ΕΡΤ,  το υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε να μεταπωλήσει όλα τα δικαιώματα μετάδοσης αθλητικών συναντήσεων, και πρώτο-πρώτο έβγαλε στο “σφυρί” τον αγώνα του ΣΕΦ η ΕΡΤ είχε πληρώσει 200.000 και τον έδωσε 60  χιλιάδες ευρώ.

Αγνωστη παραμένει, έως τώρα, η τύχη όλων των επόμενων αγώνων που είχε εξασφαλίσει η ΕΡΤ, ανάμεσά τους και την ποδοσφαιρική διοργάνωση “Confederations Cup”, που αρχίζει το Σάββατο, και είχε αγοραστεί μαζί με το Μουντιάλ της Βραζιλίας, αντί 12 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου