Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ανήσυχος ο Αβραμόπουλος για τον «γάμο» Σαμαρά-Βενιζέλου



Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Κώστα Καραμανλή

Οι αντιδράσεις για την σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, το υπουργείο Εξωτερικών, ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal και η αντίδραση των καραμανλικών ”
Δεν είναι μόνο ο ελληνικός λαός ανήσυχος για την σύμπραξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ λίγο πριν από την ολοκληρωτική κατάρρευση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. 

Η φημολογία γύρω από τον επικείμενο ανασχηματισμό, αλλά και ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal που ανέφερε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να γίνει υπουργός Εξωτερικών, πέραν από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά προκάλεσαν έντονη ανησυχία σε κύκλους εντός της Νέας Δημοκρατίας, και κυρίως στον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο. 

Δεδομένης της συγκυρίας, ο πιο ισχυρός υπουργός της κυβέρνησης των Μερκελιστών είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σαμαράς, Βενιζέλος και Στουρνάρας θα είναι περίπου ισότιμοι στην παρούσα κυβέρνηση.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, αφού συμβουλεύεται την Φρανκφρούρτη και τον Κώστα Σημίτη, χαράσσει εν λευκώ την οικονομική πολιτική, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς έχει αναλάβει τυπικά καθήκοντα πρωθυπουργού, αφού οι εντολές έρχονται από τα ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο κάθε ένας ότι δεν είναι δυνατόν ο Ευάγγελος Βενιζέλος να μην έχει ισχυρό ρόλο στην νέα κυβέρνηση του ενιαίου πλέον κόμματος ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της τρικομματικής συγκυβέρνησης, η οποία πλέον είναι δικομματική, έλαβε τα απαραίτητα ανταλλάγματα προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει τον ετοιμόρροπο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ήδη ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, του οποίου το όνομα "έπαιξε" και για τον ρόλο του μεταβατικού πρωθυπουργού εμφανίζεται ανήσυχος για το ενδεχόμενο να χάσει το υπουργείο Εξωτερικών στον ανασχηματισμό που έρχεται. Πέραν αυτού, όμως, ήδη από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας φθάνουν στην ηγεσία μηνύματα όπως "Αν συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ, δεν ξαναβλέπεται την ψήφο μας". 

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, με τη συμμετοχή υπουργών από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και στο στρατόπεδο των Καραμανλικών, από όπου η σιωπή είναι ... εκκωφαντική. Εκκωφαντική, όμως, αναμένεται να είναι και η αντίδραση των καραμανλικών, στην ώρα της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου