Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
 
 
Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο έφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Τομεάρχης Οικονομικών Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς το ζήτημα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
 
Η επιτυχία μάλιστα του Ηρακλειώτη Βουλευτή συνίσταται στο γεγονός ότι μίλησε εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών - Δημοκρατών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίοι αποδέχθηκαν πλήρως τις θέσεις του Νότη Μαριά για το σημαντικό αυτό ζήτημα.
 
Με τον τρόπο αυτό ο Νότης Μαριάς φέρνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το σοβαρό αυτό θέμα που απασχολεί τους κατοίκους της Κρήτης και για το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει κάνει πέντε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις με ομιλίες και αναφορές στη Βουλή.
 
Στην ομιλία του ο Νότης Μαριάς τόνισε ότι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας δυτικά της νήσου Κρήτης σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, εντός της κλειστής λεκάνης της Μεσογείου αποτελεί ιδιαίτερα επικίνδυνο εγχείρημα αφού «στα τοξικά αυτά απόβλητα, των οποίων την ακριβή σύσταση δεν γνωρίζουμε, εμπεριέχονται μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό αέριο Σαρίν και το αέριο της Κωστάντζας. Χώρες όπως η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Αλβανία, αρνήθηκαν η καταστροφή του φορτίου να γίνει στα δικά τους χωρικά ύδατα.
 
Μάλιστα επισήμανε ότι «κατά την καταστροφή του φορτίου των 1.000 τόνων χημικών όπλων, με οποιαδήποτε μέθοδο, θα παραχθούν μεγάλες ποσότητες τοξικών αποβλήτων και συγκεκριμένα υγρών αποβλήτων των οποίων η εναπόθεσή τους στο θαλάσσιο περιβάλλον:
 
  1. Θα επιφέρει καταστροφικές και επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της Κρήτης, θα μολύνει ανεπανόρθωτα το θαλάσσιο περιβάλλον και θα καταστρέψει το οικοσύστημα.
  2. Θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον τομέα της αλιείας, θα καταστρέψει οικονομικά τους ψαράδες της περιοχής και θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό και την εν γένει οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, της Νότιας Ιταλίας και άλλων χωρών της Μεσογείου
 
Τέλος ο Νότης Μαριάς παρατήρησε ότι «η ανησυχία των κατοίκων της Κρήτης έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες αφού σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες το πλοίο «Cape Ray» που έχει επιλεγεί να πραγματοποιήσει, εν πλω, την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου είναι εντελώς ακατάλληλο.
 
Το πλοίο «Cape Ray» είναι τύπου Ro-Ro και λειτουργεί ως πλωτό παρκινγκ, έχει ναυπηγηθεί το 1977 και το 1993 εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Επομένως πρόκειται για πλοίο 36 ετών ενώ πλοία αυτού του τύπου μετά τα 30 έτη αποσύρονται.
 
Ταυτόχρονα δεν διαθέτει εγκάρσια διαφράγματα που θα αποτρέψουν την εισροή υδάτων ή την εξάπλωση της φωτιάς σε περίπτωση ατυχήματος».
 
Για το λόγο αυτό κατέληξε ο Νότης Μαριάς «η Πολιτική Ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών ενημερώνει το Σώμα και σας καλεί να ενώσετε μαζί μας τη φωνή διαμαρτυρίας σας προκειμένου να αποτραπεί ένα επαπειλούμενο οικολογικό έγκλημα στη Μεσόγειο και να κληθεί ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων και ο Ο.Η.Ε. να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εκτός της θαλάσσιας περιοχής της Μεσογείου σε άλλη ασφαλή και απομακρυσμένη ακατοίκητη περιοχή της υδρογείου».
 
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Νότη Μαριά
 
«Κύριε Πρόεδρε,
 
Εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Δημοκρατών θα θέλαμε να ενημερώσουμε το Σώμα ότι πληθώρα δημοσιευμάτων του διεθνούς και ελληνικού τύπου αναφέρονται στην επικείμενη καταστροφή μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας δυτικά της νήσου Κρήτης σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, εντός της κλειστής λεκάνης της Μεσογείου.
 
Στα τοξικά αυτά απόβλητα, των οποίων την ακριβή σύσταση δεν γνωρίζουμε, εμπεριέχονται μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό αέριο Σαρίν και το αέριο της Κωστάντζας.
 
Χώρες όπως η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Αλβανία, αρνήθηκαν η καταστροφή του φορτίου να γίνει στα δικά τους χωρικά ύδατα.
 
Κατά την καταστροφή του φορτίου των 1.000 τόνων χημικών όπλων, με οποιαδήποτε μέθοδο, θα παραχθούν μεγάλες ποσότητες τοξικών αποβλήτων και συγκεκριμένα υγρών αποβλήτων των οποίων η εναπόθεσή τους στο θαλάσσιο περιβάλλον:
 
  1. Θα επιφέρει καταστροφικές και επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της Κρήτης, θα μολύνει ανεπανόρθωτα το θαλάσσιο περιβάλλον και θα καταστρέψει το οικοσύστημα.
  2. Θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον τομέα της αλιείας, θα καταστρέψει οικονομικά τους ψαράδες της περιοχής και θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό και την εν γένει οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, της Νότιας Ιταλίας και άλλων χωρών της Μεσογείου.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι:
 
  1. Δεν υπάρχει προηγούμενο καταστροφής χημικών όπλων ανά τον κόσμο άρα ουδείς γνωρίζει τεχνολογίες καταστροφής τους.
  2. Η πρωτότυπη χρήση της μεθόδου της υδρόλυσης εν πλω μπορεί να αποδειχθεί προβληματική .
  3. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διαρροής τοξικών αερίων ενώ τα απόβλητα που θα προκύψουν μετά την επεξεργασία της υδρόλυσης δεν πρέπει να ριφθούν στη θάλασσα διότι παραμένουν επικίνδυνα.
 
Θα ήθελα επίσης να ενημερώσω το Σώμα ότι η ανησυχία των κατοίκων της Κρήτης έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες αφού σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες το πλοίο «Cape Ray» που έχει επιλεγεί να πραγματοποιήσει, εν πλω, την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου είναι εντελώς ακατάλληλο.
 
Το πλοίο «Cape Ray» είναι τύπου Ro-Ro και λειτουργεί ως πλωτό παρκινγκ, έχει ναυπηγηθεί το 1977 και το 1993 εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Επομένως πρόκειται για πλοίο 36 ετών ενώ πλοία αυτού του τύπου μετά τα 30 έτη αποσύρονται.
 
Ταυτόχρονα δεν διαθέτει εγκάρσια διαφράγματα που θα αποτρέψουν την εισροή υδάτων ή την εξάπλωση της φωτιάς σε περίπτωση ατυχήματος.
 
Η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εξελίσσεται σε περιπετειώδη επιχείρηση με πολύ μεγάλους κινδύνους αφού όλα τα τεχνικά και επιστημονικά μέσα που έχουν τοποθετηθεί στο πλοίο για την εξουδετέρωση των χημικών έχουν σχεδιαστεί για χρήση στη γη και τώρα θα πρέπει για πρώτη φορά να χρησιμοποιηθούν πάνω σε καράβι και μάλιστα τύπου Ro-Ro.
 
Για τους ίδιους λόγους η Πολιτική Ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών ενημερώνει το Σώμα και σας καλεί να ενώσετε μαζί μας τη φωνή διαμαρτυρίας σας προκειμένου να αποτραπεί ένα επαπειλούμενο οικολογικό έγκλημα στη Μεσόγειο και να κληθεί ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων και ο Ο.Η.Ε. να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εκτός της θαλάσσιας περιοχής της Μεσογείου σε άλλη ασφαλή και απομακρυσμένη ακατοίκητη περιοχή της υδρογείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου