Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΕΛ: «Λευκές εβδομάδες, μαύρες ημέρες»


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ «ΛΕΥΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ»
 
«Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ζήτησα, με ερώτησή μου προς τον Υπουργό Παιδείας ,να δοθεί προσοχή στην κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μας και να ασχοληθεί με την τοποθέτηση παιδοψυχολόγων για την αντιμετώπιση των φαινομένων της κρίσης που έχουν τραγικές επιπτώσεις στα παιδιά μας.
 
Αντί αυτού, πληροφορούμαι κι εγώ ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος και οι συνεργάτες του επιδεικνύουν μεγάλη σπουδή για τη θέσπιση της «Λευκής εβδομάδας» .
 
Ο κ. Υπουργός, μετά από ένα χρόνο, δεν μου έχει απαντήσει ακόμα. Είναι ντροπή, την ώρα που παιδιά μας πεινάνε, την ώρα που βιώνουν την οικογενειακή κατάθλιψη, την ώρα που τα κρούσματα ενδοσχολικής βίας αυξάνονται, να βρίσκει χρόνο για Λευκές εβδομάδες και ανοησίες».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2013.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ
 
ΘΕΜΑ: «Φαινόμενα ψυχολογικής και σωματικής βίας στα σχολεία»
 
Απόρροια της κακής οικονομικής κατάστασης της μέσης Ελληνικής οικογένειας και της κοινωνικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας είναι η ολοένα και συχνότερη παρατήρηση φαινομένων βίας στα σχολεία όλων των βαθμίδων.
 
Το λεγόμενο «bullying», είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο στα σχολεία όλων των βαθμίδων της χώρας, και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα οξύνεται ολοένα και περισσότερο όσο η οικονομική και κοινωνική κρίση βάζει βαθιά τις ρίζες της στην Ελληνική κοινωνία και τη μέση Ελληνική οικογένεια. Ενδεικτική είναι η έρευνα του εκπαιδευτικού Ερευνητή Χρήστου Κάτσικα, που καταδεικνύει ότι η κρίση είναι υπεύθυνη για την κακή ψυχολογία των μαθητών και κατ’ επέκταση για την ενδοσχολική βία και τις χαμηλές επιδόσεις τους.
 
Το πρόβλημα έχει τρείς άξονες, την οικογένεια, το μαθητή αλλά και τους εκπαιδευτικούς που έρχονται αντιμέτωποι με πρωτοφανή περιστατικά.
 
Επειδή, είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε η παρουσία παιδοψυχολόγων στα σχολεία,
 
Επειδή ο θεσμός των συμβουλευτικών κέντρων νέων οφείλει να λειτουργεί κανονικά, και αντ’ αυτού σήμερα είναι εντελώς απαξιωμένος και εγκαταλελειμμένος από την Κυβέρνηση,
 
Ερωτάσθε:
 
  1. Προτίθεστε να μεριμνήσετε για την παρουσία παιδοψυχολόγων στα Σχολεία; Όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι φορείς δεν προβλέπεται η παρουσία τους παρά μόνον στα σχολεία ειδικής αγωγής.
  2. Εκτός από την στήριξη των μαθητών, θα ενδιαφερθείτε για την στήριξη των οικογενειών τους αλλά και των εκπαιδευτικών για να μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση; Αν ναι, με ποιο τρόπο.
  3. Ο θεσμός των συμβουλευτικών κέντρων των νέων γιατί δεν λειτουργεί;
 
01/02/2013
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
Βασίλειος Καπερνάρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου