Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

«Πράσινο φως» για ομαδικές απολύσεις πάνω από το όριο

Στο έλεος των εργοδοτών οι εργαζόμενοι  


“ Μέσω ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας) τελικά η απελευθέρωση των απολύσεων. Ικανοποιημένοι κυβέρνηση, εργοδότες, τρόικα, αλλά και η ΓΣΕΕ!  ”

Του Ανδρέα Πετρόπουλου


Το κανονιστικό πλαίσιο με το οποίο θα επιτρέπονται στο εξής οι ομαδικές απολύσεις πάνω από τα ισχύοντα επιτρεπόμενα όρια (5%) ανακοίνωσε χθες το ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας) ανάβοντας ουσιαστικά το "πράσινο φως" για την απελευθέρωσή τους. Το νέο πλαίσιο με το οποίο το ΑΣΕ μετατρέπεται από γνωμοδοτικό όργανο σε ουσιαστικό, καθώς στο εξής θα εγκρίνει το σχέδιο ομαδικών απολύσεων που θα υποβάλλει μια επιχείρηση, αποτελεί ουσιαστικά το περιτύλιγμα προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές.
Συγκεκριμένα, με τη μετάθεση της έγκρισης των απολύσεων στο ΑΣΕ, ουσιαστικά παρακάμπτεται το προβλεπόμενο μέχρι σήμερα "βέτο" του υπουργού Εργασίας, ικανοποιείται σε μεγάλο βαθμό η τρόικα, καθώς γίνεται το πλέον σημαντικό βήμα προς την απελευθέρωση, ενώ δεν δημιουργούνται λόγω της επικείμενης ρύθμισης (πιθανότατα μέσω εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας) προβλήματα και για το ΠΑΣΟΚ που δεν δεχόταν την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ή υπουργικής απόφασης.
Όπως είχε αποκαλύψει η "Αυγή" (15.12.2013), τρόικα και κυβέρνηση είχαν βρει εδώ και καιρό τη φόρμουλα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και μάλιστα η διαδικασία (που προέβλεπε ερμηνεία του ισχύοντος νόμου 1387/1983, αλλά και ενσωμάτωση των προβλέψεων της Κοινοτικής Οδηγίας 98/59) είχε και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, η έγκριση ενός σχεδίου ομαδικών απολύσεων θα συνοδεύεται από την παροχή οικονομικών στοιχείων της εταιρείας (ισολογισμοί, ασφαλιστική ενημερότητα, ανταγωνιστικότητα εταιρείας κ.λπ.), καθώς και στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση και την κατανομή του προσωπικού ανά κατηγορία και ειδικότητα. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν την εφαρμογή ομαδικών απολύσεων θα οφείλουν επίσης να τεκμηριώνουν ότι οι απολύσεις αποτελούν την ύστατη λύση για την επιβίωσή τους.
Ουσιαστικά, ένα καλά τεκμηριωμένο σχέδιο ομαδικών απολύσεων (ακόμη και με τη χρήση μεθόδων δημιουργικής λογιστικής) θα υπερακοντίζει το οποιοδήποτε εμπόδιο μη έγκρισής του πρωτίστως από το ΑΣΕ και δευτερευόντως από τον υπουργό Εργασίας. 
«Η κυβέρνηση χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), με την οποία προσδιορίζονται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, τα κριτήρια και τα αναγκαία στοιχεία τεκμηρίωσης της γνώμης του ΑΣΕ κατά την εξέταση πρότασης περί ομαδικών απολύσεων από εργοδότη", τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι "έχει τεράστια οικονομική και κοινωνική σημασία, καθώς θωρακίζει την αγορά εργασίας με καθαρούς κανόνες που εξασφαλίζουν τόσο την άσκηση της υγιούς επιχειρηματικότητας όσο και κυρίως, την προστασία των εργαζομένων".
Θετικοί, ΣΕΒ και ΓΣΕΕ!
Σχολιάζοντας την απόφαση ο ΣΕΒ σημειώνει ότι «ισορροπεί αποτελεσματικά τις κοινωνικές ανάγκες με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιχειρήσεις στην αγορά». Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, τηρεί θετική στάση (!) τονίζοντας ότι η απόφαση του ΑΣΕ βοηθά "την ενημέρωση τόσο των εργαζομένων όσο και των αρμόδιων δημόσιων αρχών για τα στοιχεία που θα καταθέτουν οι επιχειρήσεις".
Η Συνομοσπονδία ωστόσο σημειώνει ότι "η αρμοδιότητα τελικής έγκρισης παραμένει στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ ίδια παραμένει και η ισχύουσα περί απολύσεων ποσόστωση", και καταλήγει καλώντας την τρόικα "να σεβαστεί την απόφαση και να σταματήσει εδώ και τώρα να βάζει τον πήχυ στον πυθμένα της εργατικής προστασίας, αγνοώντας και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τα ζητήματα αυτά, που σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη δεσμεύει".
ΠΗΓΗ: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου