Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

To ΔΝΤ κατσαδιάζει τις ΗΠΑ


H Christine Lagarde έκανε εκ νέου εκκλήσεις για λιγότερη αβεβαιότητα γύρω από τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ λίγες ώρες αφότου επιτεύχθηκε συμφωνία για την αποφυγή στάσης πληρωμών.

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ απηύθυνε έκκληση στην Ουάσιγκτον για να λύσει τα οικονομικά της αδιέξοδα η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μόλις πριν από λίγες ώρες, τα ξημερώματα της Πέμπτης δηλαδή, Δημοκράτες και Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και να επιστρέψουν στην εργασία τους οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά από μια 16 ημερών διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε : « Πρέπει να βγούμε από τη συνήθεια της διακυβέρνησης μέσα από την κρίση.» Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη σταθερότητα. Θα είναι απαραίτητο να μειωθεί η αβεβαιότητα γύρω από την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής με την αύξηση του ορίου του χρέους σε ένα πιο σταθερό τρόπο », είπε.

«Θα συνεχίσει επίσης να ενθαρρύνει τις ΗΠΑ να εγκρίνει έναν προϋπολογισμό για το 2014 και να αντικαταστήσει σταδιακά το όριο χρέους και την απότομη περικοπή δαπανών – με την εφαρμογή μέτρων που δεν θα βλάψουν την ανάκαμψη,αλλά και να υιοθετήσει μια ισορροπημένη και ολοκληρωμένη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομικη σχεδίαση.»

Η 'ειρηνευτική' συμφωνία που προσυπογράφει η Γερουσία δεν περιείχε σχεδόν καθόλου παραχωρήσεις προς τους συντηρητικούς που είχαν οδηγήσει τη χώρα στο βάραθρο μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ψηφίστηκε από τη Ρεπουμπλικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, λίγες ώρες πριν από την λήξη της προθεσμίας για την επέκταση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εξέφρασε επίσης την ανακούφιση της ότι η παγκόσμια οικονομία είχε «αποφύγει μια ενδεχόμενη καταστροφή» , με τον πρόεδρό της , Jim Yong Kim να προτρέπει τους φορείς χάραξης πολιτικής σε όλες τις χώρες να « συνεχίσουν να επικεντρώνονται στη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και την ώθηση της απασχόληση και των ίσων ευκαιριών για όλους.»

Οι χρηματιστηριακές αγορές σε Ιαπωνία , Κίνα , Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα έδειξαν γρήγορα την αρχική ανακούφιση μετά τη συνθηκολόγηση των Ρεπουμπλικάνων μετά την αποτυχημένη προσπάθεια τους να υπονομεύσουν τις μεταρρυθμίσεις της υγειονομικής περίθαλψης του Ομπάμα. Όμως, σε Ασία και Ευρώπη οι χρηματιστηριακές αγορές παρουσίασαν σε γενικές γραμμές μια υποτονική αντίδραση με τους traders να αναμένουν προφανώς μια ακόμα μάχη στην Ουάσιγκτον στις αρχές του 2014.

Η διακοπή της λειτουργίας του δημόσιου τομέα εκτιμάται ότι κοστίζει στις ΗΠΑ $24 δις την ημέρα - σύμφωνα με τις αξιολογήσεις της Standard and Poor.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Xinhua, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι θέτει σε κίνδυνο τις αγορές περιουσιακών στοιχείων άλλων χωρών σε δολάρια. Η Κίνα είναι εξάλλου ο μεγαλύτερος πιστωτής της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα υπέγραψε την απαραίτητη νομοθεσία που αποφεύγει την στάση πληρωμών λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μετά από μια διαφαινόμενη διάσπαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το νομοσχέδιο είχε περάσει εύκολα με ευρεία διακομματική υποστήριξη από τη Γερουσία, όπου Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανικοί ηγέτες σφυρηλάτησαν τη συμφωνία. Προσφέρει μια προσωρινή λύση, τη χρηματοδότηση έως τις 15 Ιανουαρίου και την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους έως τις 7 Φεβρουαρίου.

Αλλά ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν αναμένει μια άλλη πικρή μάχη για τον προϋπολογισμό και μια παρόμοια διαδικασία και το επόμενο έτος. Στο σύντομο χαιρετισμό του στο Λευκό Οίκο λίγο πριν από την ψηφοφορία, ο Ομπάμα είπε ότι ελπίζει πως η συμφωνία «θα άρει το σύννεφο της αβεβαιότητας» πάνω από τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. «Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία και φτάσει στο γραφείο μου, θα την υπογράψω αμέσως », είπε , σε δήλωση που διατυπώθηκε στο Λευκό Οίκο. «Ας ελπίσουμε ότι την επόμενη φορά δεν θα φτάσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Πρέπει να βγούμε από τη συνήθεια να κυβερνούμε μέσα από κρίσεις.» Ο πρόεδρος ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν η κρίση θα συμβεί ξανά σε λίγους μήνες. Ο Ομπάμα απάντησε : « Όχι.»

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάικ Λι είχε αφήσει προκλητικά υπονοούμενα για τη μελλοντική του στάση: «Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με ρωτάνε: Άξιζε τον κόπο; » «Η απάντησή μου είναι, αξίζει τον κόπο να κάνεις πάντα το σωστό», είπε , προσθέτοντας : «Αυτό δεν έχει τελειώσει.» Ωστόσο , η πολιτική συμφωνία της Τετάρτης ήταν μια από τις χειρότερες για τους Ρεπουμπλικάνους. Κανένας από τους διακηρυγμένους στόχους τους δεν επιτεύχθηκαν και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι τους κατηγόρησαν συντριπτικά για την κρίση .

Πηγή: sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου