Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Η ΝΔ που μίλαγε για σκάνδαλο, θα καλύψει τον Βενιζέλο για τα υποβρύχια;

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος  

“ Λογικά η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Σε αντίθετη περίπτωση θα παρέχει «κάλυψη» στον Ευάγγελο Βενιζέλο για να διατηρήσει τις εύθραυστες πολιτικές και κυβερνητικές ισορροπίες.  ”


Θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με τη σκανδαλώδη σύμβαση του 2010 για τα υποβρύχια ή θα καλύψει τον Ευάγγελο Βενιζέλο η Νέα Δημοκρατία, μετά μάλιστα και το "άδειασμα" του αντιπροέδρου της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο;

Το ερώτημα αυτό τίθεται δεδομένου ότι ήδη από το 2010 η Νέα Δημοκρατία επίσημα έχει κάνει λόγο σταθερά για "σκάνδαλο" σε ότι αφορά στην αναθεώρηση της επαχθούς σύμβασης για τα υποβρύχια, ενώ κορυφαία στελέχη και βουλευτές της, αλλά και νυν υπουργοί της κατακεραύνωναν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την υπόθεση. Συνεπώς δεν θα είναι εύκολο για το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά να προσπεράσει τη "γραμμή" που χάραξε τα προηγούμενα χρόνια, μόνο και μόνο για να προσφέρει κάλυψη στον αντιπρόεδρο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην διαταράξει τις κυβερνητικές ισορροπίες πηγαίνοντας κόντρα, ακόμη και στο αίτημα της εκλογικής της βάσης.

Τον Απρίλιο του 2012, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο εκπρόσωπος τότε της Νέας Δημοκρατίας και νυν υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης δήλωνε για την υπόθεση των ΤΟR Μ1 και τη σκανδαλώδη υπόθεση των υποβρυχίων: «Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπήρξε βασικός συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, δεν δικαιούται, πλέον, να σιωπά. Είναι, άλλωστε ο ίδιος που - το 2010 - αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου, για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους. Για παράδειγμα: Δέσμευσε το Δημόσιο να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς, όμως, να δεσμεύσει την κατασκευάστρια εταιρία, για αντίστοιχη πρόοδο των εργασιών. Και χωρίς να προβλέψει εγγυητικές επιστολές, καλής εκτέλεσης ή έγκαιρης παράδοσης. Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής Άμυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δισ. ευρώ, αλλά – αντί των οκτώ – να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων. Η Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν φυσικό, ούτε ψήφισε την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου, ούτε την υλοποίησε από το Νοέμβριο του 2011, μέχρι σήμερα».

Δεν είναι, όμως, μόνο η εκείνη η δήλωση Μιχελάκη. Μόλις λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012, ο βουλευτής της ΝΔ και σημερινός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθύμιζε τις ευθύνες Βενιζέλου σε ότι αφορά στο σκάνδαλο με τα υποβρύχια, αλλά και τη στάση του απέναντι στον Άκη Τσοχατζόπουλο: "Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι επιτέλους η Δικαιοσύνη βρήκε τον τρόπο να διερευνήσει μια σκανδαλώδη υπόθεση που είχε γίνει σύμβολο της ατιμωρησίας διεφθαρμένων πολιτικών. Θυμίζω ότι στο πόρισμα της εξεταστικής για τα TOR M-1 υπάρχει φαρδιά πλατιά η υπογραφή του κ. Βενιζέλου δίπλα στο συμπέρασμα, ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο τέλεσης ποινικού αδικήματος από τον κ. Τσοχατζόπουλο, ο οποίος, κατά την άποψη του κ. Βενιζέλου διασύρθηκε αδίκως! Την ίδια στιγμή ως υπουργός Εθνικής Άμυνας υπέγραψε τη νέα σύμβαση για τα αμαρτωλά υποβρύχια, οπότε η στάση του ερμηνεύεται…"  δήλωνε τότε ο κ. Μητσοτάκης. (Δείτε ολόκληρη εκείνη τη συνέντευξη ΕΔΩ)

Όμως, και τον Απρίλιο του 2011, η Νέα Δημοκρατία πρότεινε τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο, με τον εκπρόσωπο του κόμματος τότε, Γιάννη Μιχελάκη να κάνει λόγο για "πράσινο σκάνδαλο" και να ζητά πλήρη διερεύνηση μέχρι το 2011, συμπεριλαμβάνοντας και την περίοδο που ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν υπουργός Άμυνας. 

Το 2010, μετά την υπογραφή από τον Ευάγγελο Βενιζέλο της αναθεώρησης της επαχθούς σύμβασης η Νέα Δημοκρατία, δια του τομεάρχη της, υπεύθυνου σε θέματα Άμυνας, Θεόφιλου Λεονταρίδη είχε κάνει λόγο για σκάνδαλο: « Το θέμα της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων αποκτά πλέον και τη δικαστική του διάσταση. Δεν φθάνει που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε, με συνοπτικές διαδικασίες, να παραλάβει το υποβρύχιο ‘’ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ’’ με τα γνωστά σοβαρά τεχνικά προβλήματα, δεν φθάνει που αποφάσισε, εν μέσω οικονομικής κρίσης και φορολογικών μέτρων, να παραγγείλει δύο νέα του ιδίου τύπου, κόστους 1 δισ. ευρώ με απευθείας ανάθεση, έρχονται και τα στοιχεία από την Εισαγγελία Μονάχου που λένε πως, ειδικά για τις παραγγελίες των 4 υποβρυχίων τύπου ‘’ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ’’ που συμφωνήθηκαν με τη σύμβαση του 2000, η γερμανική πλευρά χρημάτισε Έλληνες αξιωματούχους με προμήθεια –ρεκόρ ύψους 5%! Όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να παραγγείλει 2 νέα υποβρύχια κόστους 1 δισ. ευρώ μιλήσαμε για τεράστιο θέμα πολιτικής και ηθικής τάξεως. Σήμερα, με τις νέες αποκαλύψεις, το θέμα αποκτά αφετηρία ενός τεράστιου σκανδάλου. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει να ενημερώσει τον Ελληνικό Λαό και την Εθνική Αντιπροσωπεία για κάθε πτυχή της νέας εξελίξεως, που δικαιώνει, δυστυχώς, όλους εκείνους που αντιδράσαμε στην επέκταση μιας τόσο προβληματικής συμφωνίας», δήλωνε τότε ο κ. Λεονταρίδης. 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η ΝΔ είχε καταψηφίσει την πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου το 2010 για τροποποίηση των συμβάσεων του 2000 για την κατασκευή 4 υποβρυχίων και τον εκσυγχρονισμό 3, συνολικού κόστους 2,9 δισ. ευρώ. 

Αν η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να φανεί ανακόλουθη σε όσα μέχρι σήμερα έχει καταγγείλει η ίδια και σε όσα έχουν δηλώσει κατά καιρούς τα στελέχη της, θα πρέπει να απαντήσει σε μερικά σαφή ερωτήματα:

• Τι θα πράξει η ΝΔ σε ό,τι αφορά την πρόταση εξεταστική επιτροπή που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σκανδαλώδη σύμβαση, για την οποία πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όσων υπουργών έχουν εμπλακεί στην υπόθεση;

• Επιμένει η Νέα Δημοκρατία στα όσα είχε καταγγείλει ο τότε εκπρόσωπός της τον Απρίλιο του 2012, καθώς δεν είχε ψηφίσει την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου το 2010 ή θα παράσχει κάλυψη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κύριο Βενιζέλο; «Χωρίς να βάζει ένα ευρώ, ο "επενδυτής" εισπράττει 350 εκατ. ευρώ».

Για τη σκανδαλώδη σύμβαση του 2010 υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, οι οποίες βαραίνουν τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας και σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως επίσης και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Οι Έλληνες φορολογούμενοι και το ελληνικό δημόσιο πλήρωσαν 2,5 δισ. ευρώ για τα υποβρύχια, τα οποία ωστόσο στερούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ την ίδια στιγμή 1.200 απολυμένοι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου συντελείται ένα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, βρίσκονται στο δρόμο. Το ελληνικό δημόσιο με το νόμο που ψηφίστηκε χάνει αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ ο υποτιθέμενος επενδυτής χωρίς να βάζει ούτε ένα ευρώ εισπράττει 350 εκατ. ευρώ και κρατά ενέχυρο μέσα στα ελληνικά Ναυπηγεία 4 ετοιμοπαράδοτα υποβρύχια.

Λογικά η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Σε αντίθετη περίπτωση θα παρέχει «κάλυψη» στον Ευάγγελο Βενιζέλο για να διατηρήσει τις εύθραυστες πολιτικές και κυβερνητικές ισορροπίες. 

http://periodista.gr/greece/item/6880.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου