Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΔΝΤ: Οι πλούσιοι πρέπει να πληρώνουν περισσότερα


Την περασμένη εβδομάδα, στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ήταν αδύνατον να βρεθεί κάποιος που να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα προβούν τελικά σε στάση πληρωμών. Όλοι πίστευαν ότι θα βρεθεί κάποια λύση πριν από την προθεσμία της ερχόμενης Πέμπτης, έστω κι αν αυτό γίνει την τελευταία στιγμή, γράφει ο Larry Elliott στον Guardian.
Ακόμα κι έτσι, η μάχη του προϋπολογισμού επισκίασε τη συνεδρίαση του ταμείου. Το πρώτο ζήτημα για κάθε Υπουργό Οικονομικών ή διοικητή κεντρικής τράπεζας ήταν: «Πόσο κακό θα μπορούσε να γίνει, αν δεν υπάρχει συμφωνία;» Πάρα πολύ μεγάλο κακό, ήταν η αναμενόμενη απάντηση. Πριν από πέντε χρόνια αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Alistair Darling και ο Mervyn King επέστρεψαν νωρίτερα από τη συνάντηση του ΔΝΤ για να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο διάσωσης για τις τράπεζες της Βρετανίας. Άλλες κυβερνήσεις έκαναν το ίδιο. Κανείς δεν θέλει να το ξαναπεράσει αυτό.
Στην πραγματικότητα, μια επανάληψη των γεγονότων που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers φαίνεται απίθανη και κάτι τέτοιο θα συνέβαινε αν οι ΗΠΑ χρεοκοπούσαν. Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα σε ένα ομόλογο του Αμερικανικού δημοσίου και στα περιουσιακά στοιχεία-σκουπίδια που περνούσαν με αξιολόγηση ΑΑΑ πριν από πέντε χρόνια και η Ουάσιγκτον τελικά θα πληρώσει τα χρέη της στο ακέραιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η διαμάχη για τον προϋπολογισμό είναι ασήμαντη. Αντιθέτως, έχει μεγάλη σημασία, αν και όχι για τους λόγους που έχουν γίνει εμφανείς τις τελευταίες εβδομάδες.
Η πραγματικότητα είναι ότι η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ έχει βελτιωθεί ραγδαία. Αφού απέφυγαν τον πειρασμό μιας πρόωρης λιτότητας, οι ΗΠΑ άρχισαν την ανάκαμψη πριν από τις περισσότερες προηγμένες χώρες και βιώνουν μια περίοδο συγκρατημένης ανάπτυξης. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα μειωθεί σε 3,6 % το επόμενο έτος, πολύ χαμηλότερα από το 5,8% του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα δημοσιονομικά προβλήματα των ΗΠΑ – όπως και των περισσότερων άλλων ανεπτυγμένων χωρών – είναι μεσοπρόθεσμα και προκαλούνται από το κόστος των παροχών σε ένα πληθυσμό που γερνά. Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν δει την πτώση του ρυθμού ανάπτυξης και το ποσοστό συμμετοχής στην εργασία πέφτει κατακόρυφα. Οι τάσεις αυτές δεν είναι συμβατές με την αύξηση των λογαριασμών για την κοινωνική ασφάλιση και τις ιατρικές παροχές. Ειδικά όταν οι εταιρείες και οι πλούσιοι ιδιώτες εξειδικεύονται όλο και περισσότερο στην ελαχιστοποίηση των φορολογικών νομοσχεδίων τους.
Η ένταση αυτή αναγνωρίστηκε από το Ταμείο στην οικονομική καταγραφή του, στην εξαμηνιαία ανάλυση του πόσο καλά τα πηγαίνουν οι χώρες μέλη όταν πρόκειται για την εξισορρόπηση των λογαριασμών τους. Παραδοσιακά, το Ταμείο έχει θεωρηθεί ότι ευνοεί όσους πιστεύουν ότι η τακτοποίηση των δημοσιονομικών αφορά στην πραγματικότητα την περικοπή των δαπανών. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν υποβληθεί σε σκληρά προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής θα ήταν η απόδειξη ότι υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτή τη φήμη. Όμως, η τρέχουσα δημοσιονομική καταγραφή το διαψεύδει αυτό, επειδή δείχνει ότι υπάρχουν τρόποι για την αύξηση των επιπλέον φορολογικών εσόδων, πέρα από τη μακροπρόθεσμη στήριξη του Ταμείου για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της ευρύτερης εφαρμογής του ΦΠΑ.
Πρώτον, υποστηρίζει την ιδέα ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, ο οποίος θα επιβάλλεται στους μισθούς και τα κέρδη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτό θα είναι το ισοδύναμο της είσπραξης του ΦΠΑ επί των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, οι οποίες απαλλάσσονται επί του παρόντος. Είναι η εναλλακτική λύση του Ταμείου στο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Δεύτερον, το ΔΝΤ πιστεύει ότι είναι καιρός να κάνουμε κάτι για ένα διεθνές φορολογικό σύστημα που επιτρέπει σε εταιρείες όπως η Google και η Starbucks να πληρώσουν λίγο φόρο. Το Ταμείο λέει ότι μπορούν να το κάνουν αυτό, διότι η παγκόσμια τάξη φόρου είναι υπερβολικά πολύπλοκη και ξεπερασμένη. Αντί για μια διαρκή επιδείνωση, όπου οι χώρες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να προσφέρουν το χαμηλότερο ποσοστό του εταιρικού φόρου, προτρέπει για συνεργασία. Αυτό δεν πρόκειται να είναι εύκολο, όπως παραδέχεται το Ταμείο, αλλά προσθέτει: «Η πιθανότητα να επανεξετάσουμε τη διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική φαίνεται να προκύπτει περίπου μία φορά ανά αιώνα. Τα θεμελιώδη ζητήματα δεν πρέπει να αγνοηθούν».
Τέλος, το ταμείο τάσσεται υπέρ της σκληρής εξέτασης του αν όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα. Σε ορισμένες χώρες, ιδίως τις ΗΠΑ, η έρευνα του ΔΝΤ υπονοεί ότι οι πλούσιοι ουσιαστικά υπο- φορολογούνται. Κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα περίπου, τα φορολογικά συστήματα έχουν την τάση να οπισθοδρομούν λόγω της αυξημένης εξάρτησης από έμμεσους φόρους, που επιβαρύνουν περισσότερο τους λιγότερο ευκατάστατους. Παρά την τάση αυτή, ο φόρος εισοδήματος εξακολουθεί να είναι προοδευτικός, επειδή οι ​​πλούσιοι πληρώνουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από την εν λόγω πηγή. Το top 10 % όσων κερδίζουν χρήματα αντιστοιχεί στο 30 % -50 % του συνόλου των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και κοινωνικών εισφορών, με το top 1 % να αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 8 %.
Η μελέτη του ΔΝΤ εξέτασε κατά πόσο υπάρχουν ανεκμετάλλευτες δυνατότητες εσόδων στην κορυφή. Σύγκρινε τον τρέχοντα φορολογικό συντελεστή που καταβάλλεται από τα υψηλότερα εισοδήματα με το φορολογικό συντελεστή που θα μεγιστοποιήσει τα έσοδα, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως το αν οι πλούσιοι θα εργάζονταν λιγότερο σκληρά αν φορολογούνταν περισσότερο και αν θα έβρισκαν λύσεις γύρω από ένα αυστηρότερο καθεστώς. Αυτή είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία και ιδιαίτερα ευαίσθητη όσον αφορά τις παραδοχές που έγιναν από εκείνους που έκαναν τους υπολογισμούς. Έτσι, ενώ το Ταμείο συμπέρανε πως το ανώτατο ποσοστό του φόρου που μεγιστοποιεί το εισόδημα ήταν 60 %, ήταν προσεκτικό στο να ορίσει ένα εύρος για κάθε χώρα που μελέτησε. Στις ΗΠΑ, ο σημερινός ανώτατος συντελεστής φόρου ήταν περισσότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τη βάση του φάσματος μετά τις μειώσεις των φόρων για τους πλούσιους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η επιστροφή του ανώτατου φόρου στους πλούσιους στις ΗΠΑ στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980 θα σήμαινε, εκτιμά το Ταμείο, αύξηση περίπου 150 δις δολαρίων ετησίως στα έσοδα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Αυτό θα έλυνε άνετα τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η θέση σύμφωνα με το ταμείο είναι λιγότερο σαφής από ό,τι στις ΗΠΑ, αλλά και λιγότερο σαφής από όταν ο George Osborne μας έκανε να πιστέψουμε όταν έκοψε το ανώτατο ποσοστό στο 45 %. Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ για τη Βρετανία χρησιμοποίησαν δεδομένα από το 2010, όταν εφαρμόστηκε το ποσοστό φόρου 50% που θεσπίστηκε από τον Alistair Darling. Ακόμα και τότε, το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις που έφτασε στη βάση του φάσματος που μεγιστοποιεί τα έσοδα. Το συμπέρασμα του ταμείου είναι ότι «σε πολλές χώρες, θα μπορούσαν πράγματι να συγκεντρώσουν περισσότερα χρήματα από όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα».
Πόσα περισσότερα; «Η εννοούμενη αύξηση των εσόδων, αν οι ανώτατες τιμές μόνο για το κορυφαίο 1 % είχαν επιστρέψει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980 αντιστοιχούν κατά μέσο όρο περίπου στο 0,25 % του ΑΕΠ, αλλά το κέρδος θα μπορούσε, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, να είναι πιο σημαντικό». Η εφαρμογή του τύπου του ΔΝΤ στη Βρετανία θα σήμαινε ότι το δημόσιο ταμείο θα κέρδιζε επιπλέον 4 δις στερλίνες από τη φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων, αφού το 1 % της εθνικής παραγωγής είναι περίπου 15 δις στερλίνες.
Αυτό δεν είναι ακριβώς μια περιουσία, αλλά στις δύσκολες στιγμές καλύτερα από το τίποτα. Το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι ο ορισμός του ανώτατου ποσοστού έως 45 % σημαίνει μεγαλύτερη συγκέντρωση φόρων. Όμως, ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται σε λίγο δύσκολες αποδείξεις: η μελέτη του ΔΝΤ δείχνει ότι θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς.

theguardian
 http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου