Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ-ΕΞΑΔΕΛΦΟΥ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ, ΟΙ “ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ” ΜΕ Ν.Δ & Ο ΝΕΚΡΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛ.ΤΑ


elta-sindikalistis 

www.makeleio.gr

Κεντρικό πρόσωπο-στην υπόθεση του τραγικού θανάτου του οργανωτικού γραμματέα του σωματείου πτυχιούχων των ΕΛΤΑ και μέλους της ΠΑΣΚΕ Μανώλη Γουρνιεζάκη την Πέμπτη 6 Οκτώβρη του 2006-εμφανίζεται ο Παναγιώτης Μιχαλόλιας, απόστρατος αξιωματικός του στρατού, ο οποίος προσλήφθηκε ως «ειδικός σύμβουλος ασφάλειας» στα ΕΛΤΑ στις 18/6/04, αλλά στην πραγματικότητα ανέλαβε υπερεξουσίες ως δεξί χέρι της διοίκησης του Άγγελου Μπρατάκου. Ο κ. Μιχαλόλιας, σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, διατηρούσε ιδιαίτερες σχέσεις με τον πρωταγωνιστή του θανάσιμου επεισοδίου Θεμιστοκλή Κονταξή, ο οποίος είχε μετατεθεί στα κεντρικά γραφεία και είχε απαλλαγεί από τα καθήκοντα του διανομέα.
Τις πρώτες μέρες έπειτα από το επεισόδιο, και όταν υποδείχθηκε από συνδικαλιστές τόσο της ΠΑΣΚΕ όσο και της ΔΑΚΕ ως πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση, ο κ. Μιχαλόλιας αποσύρθηκε διακριτικά από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού και πήγε στις Ταχυμεταφορές. Στα μέσα Δεκεμβρίου, μόλις καταλάγιασε ο θόρυβος, ο απόστρατος αξιωματικός επέστρεψε σιωπηρά στη θέση του.
Σε ερωτήσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνεται ότι ο απόστρατος αυτός είναι εξάδελφος του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Βασίλη Μιχαλολιάκου και αποδίδεται σ’ αυτή τη συγγένεια «η αναβάθμισή του μέσα σε μια νύχτα από συνταγματάρχη σε αντιστράτηγο».
Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για τον ίδιο κλάδο της μανιάτικης αυτής οικογένειας. Αλλωστε ξάδελφοι είναι και τα τρία αδέλφια με επίσης γνωστή δημόσια δραστηριότητα: ο δικηγόρος Παναγιώτης Μιχαλόλιας (γνωστός από την υπεράσπιση του Κοσκωτά, του Σαλιαρέλη, του Μιχαλόπουλου και του Χρυσαυγίτη Περίανδρου Ανδρουτσόπουλου), ο γεν. γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νικόλας Μιχαλολιάκος και ο αντιστράτηγος Ιωάννης Μιχαλολιάκος που έχει αναδειχθεί πρόσφατα στη θέση του Α’ υπαρχηγού ΓΕΣ.
Αλλά η μανιάτικη αυτή αλυσίδα έχει και έναν άλλο κρίκο: τον σημερινό πρόεδρο των ΕΛΤΑ κ. Αγγελο Μπρατάκο. Ο κ. Μπρατάκος υπήρξε πριν από τη δικτατορία ηγετικό στέλεχος της παρακρατικής ΕΚΟΦ, μαζί με ορισμένα άλλα σημερινά στελέχη της Ν.Δ.
Επί δικτατορίας απέφυγε να ταυτιστεί με το καθεστώς, όπως άλλοι ομοϊδεάτες του, αλλά εξακολουθεί να εμπνέεται από τις ιδέες εκείνες, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι ήταν ένας από τους τελευταίους βουλευτές της Ν.Δ. που συνέχιζε να παραβρίσκεται στις γιορτές μίσους στο Μακρυγιάννη. Μαζί του -ποιος άλλος;- ο κ. Βασίλειος Μιχαλολιάκος, ο «ξάδελφος».
Στις ίδιες εκδηλώσεις μίσους παρών και ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, ο οποίος ως υφυπουργός Εθνικής Αμυνας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη (1990-1993) είχε τοποθετήσει στο γραφείο του τον κ. Μιχαλόλια, με αρμοδιότητες μετακίνησης και ελέγχου του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων.
Πρόκειται ασφαλώς για μια ειδική αύρα που αποπνέει η διοίκηση των ΕΛΤΑ. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί κανείς να της προσδώσει τα χαρακτηριστικά που είχε η προδικτατορική ΕΡΕ. Το σίγουρο είναι ότι, σύμφωνα με τη νέα σύμβασή του, ο κ. Μιχαλόλιας έχει εξουσίες που υπερβαίνουν κατά πολύ έναν απλό υπεύθυνο ασφαλείας.
Οπως αναφέρει αυτή η νέα σύμβασή του που ισχύει από την 1/10/06 έως τις 30/9/09, «ο κ. Μιχαλόλιας ως Ειδικός Σύμβουλος: α) συμβουλεύει για ζητήματα προσωπικού, επιθεώρησης και ασφάλειας και για όλες τις υπηρεσιακές εισηγήσεις και αποφάσεις των διευθύνσεων ανθρώπινου δυναμικού, οργάνωσης και επιθεώρησης, των οποίων λαμβάνει γνώση, β) καταρτίζει μελέτες, γ) μετέχει στις σχετικές συσκέψεις δ) επικουρεί τον συντονισμό του έργου της ειδικότητάς του, ε) προϊσταται της υπηρεσίας ασφάλειας και στ) ασκεί κάθε έργο που του ανατίθεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο».
Οι υπερεξουσίες αυτές συμβαδίζουν και με τη γενναιόδωρη ανταμοιβή του αποστράτου που κοστίζει στα ΕΛΤΑ 115.000 ευρώ το χρόνο. Η πλευρά της διοίκησης των ΕΛΤΑ υποστηρίζει ότι οι αρμοδιότητες του κ. Μιχαλόλια περιορίζονται σε θέματα ασφαλείας, αλλά οι συνδικαλιστές του χώρου αντιτείνουν ότι ακόμα και οι εσωτερικές μεταθέσεις και οι μετακινήσεις υπαλλήλων περνούν από το γραφείο του.
Απαντώντας στο θόρυβο που προκλήθηκε για τον κ. Μιχαλόλια μετά το επεισόδιο που προκάλεσε το θάνατο του συνδικαλιστή, η διοίκηση των ΕΛΤΑ έβγαλε ανακοίνωση (9/10/06) στην οποία υποστηρίζεται ότι οι εργαζόμενοι είχαν συμφωνήσει στην τοποθέτηση του κ. Μιχαλόλια και στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του με τη σύμβαση της 1/10/06.
Τη δικαιολογία αυτή διαψεύδει ανακοίνωση δύο σωματείων των ΕΛΤΑ (Σωματείο Διοικητικών Υπαλλήλων Αττικής και ΠΑΣΠΑΑΣΕ-ΕΛΤΑ), στην οποία αναφέρεται προφητικά ότι με την αναβάθμιση του συμβούλου ασφαλείας «δημιουργείται και επίσημα πλέον παραδιοικητικός μηχανισμός» και προβλεπόταν ότι «τα τρία πλέον κέντρα εξουσίας και διοίκησης στον ΕΛΤΑ, ο Διευθύνων Σύμβουλος, ο πρόεδρος του ΔΣ και ο “Κυβερνητικός Επίτροπος” θα αναλωθούν σε έναν εμφύλιο κομματικό πόλεμο χωρίς προηγούμενο με θύμα τον ΕΛΤΑ».
Η ανακοίνωση αυτή που δημοσιεύτηκε στις 2/10/06 απαιτεί «την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΔΣ» με σκληρά λόγια: «Οι θιασώτες των εποχών του χαφιεδισμού, του φακελώματος των δημοκρατικών πολιτών, των διώξεων και της εμπορίας της εθνικοφροσύνης, δεν έχουν θέση στη δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου