Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Οσο οι Ευρωπαίοι επιμένουν στη λιτότητα, η Ελλάδα θα βρίσκεται ενώπιον πτώχευσης

politik
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η επιστροφή των επικεφαλής της Τρόικα για να συνεχίσουν την επιθεώρηση του Ελληνικού Προγράμματος, που καθορίστηκε στις 4 Νοεμβρίου, θα σημάνει την έναρξη ενός «πολέμου» μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών.
Είναι ένα έργο που έχει παρακολουθήσει πολλές φορές ο ελληνικός λαός, και η αλήθεια είναι ότι έχει κουράσει όλους μας, εκτός από τους πρωταγωνιστές οι οποίοι δείχνουν να ζουν κάθε στιγμή αυτού του «πολέμου».
            Το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που πρωταγωνίστησε στην επιβολή των μέτρων τους προηγούμενους 16 μήνες, αρνείται κατηγορηματικά και απορρίπτει νέα, προφανώς επειδή γνωρίζει το αυτονόητο: ότι ο λαός δεν αντέχει νέα μέτρα, τα οποία πιθανότατα θα οδηγήσουν σε εκλογές. Και είναι αβέβαιο ότι στην εκλογική αυτή αναμέτρηση θα τον επιβραβεύσουν οι πολίτες, διότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών έχουν επηρεαστεί δραματικά από την οικονομική κρίση, που προκάλεσαν οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες.
            Εχουμε υπογραμμίσει άπειρες φορές ότι η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη, ενίσχυση της αγοράς και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Η μείωση της ανεργίας είναι πρώτα απ’ όλα κέρδος για το κράτος, διότι ο κάθε νέος εργάτης και υπάλληλος είναι αυτόματα μηχανή παραγωγής εσόδων (για το κράτος). Η λιτότητα είναι καταστροφική συνταγή και σφάλλουν οι δανειστές να επιμένουν στη συνέχισή της.
            Βέβαια, όποιος παρακολουθεί διά γυμνού οφθαλμού τις κινήσεις του ΔΝΤ και της γενικής διευθύντριας, γίνεται μάρτυρας μίας μικρής αλλά σημαντικής αλλαγής στον τρόπο σκέψης των αξιωματούχων. Οπωσδήποτε απαιτούν τήρηση των συμφωνηθέντων, όμως φαίνεται να αντιλαμβάνονται και τη ζημιά που προκάλεσαν τα οριζόντια μέτρα, οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων.
            Εχει κάθε δικαίωμα η ελληνική κυβέρνηση να αρνείται τα μέτρα και είναι ενθαρρυντικ’η εξέλιξη η άρνηση του κ. Σαμαρά να τα αποδεχθεί. Βεβαίως πρέπει να τονίσουμε ότι η μεγάλη αλλαγή του πρωθυπουργού στο θέμα των μέτρων προέκυψε μετά τη συνάντησή του με την κ. Λαγκάρντ, την 1η Οκτωβρίου. Δεν έχει σημασία ποιός έπεισε τον άλλο. Το μείζον θέμα για τους πολίτες και την Ελλάδα είναι να τερματιστεί η καταστροφική πολιτική της λιτότητας και της συνεχούς επιβολής μέτρων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου