Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Νερό με αρσενικό ποτίζει τους δημότες του ο Πάχτας

Νερό  
 
“ Υποβαθμίζει την συγκέντρωση αρσενικού στο νερό του Νεοχωρίου Χαλκιδικής ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας, σε μια προσπάθειά του να διασκεδάσει τόσο τις εντυπώσεις όσο και τους υπαρκτούς κίνδυνους για την υγειά των δημοτών ”
Υποβαθμίζει την συγκέντρωση αρσενικού στο νερό του Νεοχωρίου Χαλκιδικής ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας, σε μια προσπάθειά του να διασκεδάσει τόσο τις εντυπώσεις όσο και τους υπαρκτούς κίνδυνους για την υγειά των δημοτών από το μολυσμένο νερό που τρέχει στις βρύσες τους.

Ο κ. Πάχτας αποδίδει την αυξημένη συγκέντρωση αρσενικού σε "γηγενή στοιχεία του εδάφους" και τονίζει ότι "δεν πρέπει να συγχέεται με ανθρωπογενείς δραστηριότητες, σύμφωνα και με την άποψη του ΙΓΜΕ". Επιπλέον, αναφέρει ότι "πρόσφατα το δίκτυο ύδρευσης του Νεοχωρίου, ανιχνεύτηκε να παρουσιάζει σχετικά αυξημένη συγκέντρωση αρσενικού, έναντι του πρόσφατου ορίου των 10 mg/l. Σε κάθε περίπτωση η συγκέντρωση του αρσενικού δεν υπερέβη το όριο των 30 mg/l που ίσχυε μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Πόσο μάλλον το όριο των 50 mg/l που ήταν η παραμετρική τιμή μέχρι το 2003".

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι όχι μόνο αμφισβητούν τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Δημάρχου, αλλά και καταγγέλλουν την αιφνίδια αυξημένη συγκέντρωση αρσενικού καθώς και την αιφνίδια διακοπή παροχής νερού από τη πηγή Αγίου Αθανασίου. Όπως έχει τονίσει η Ενωτική Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, ενώ ίσως έχουν ήδη προκύψει ανεπανόρθωτες βλάβες. Επισημαίνεται, επίσης, η τεράστια απώλεια νερού λόγω των αναγκών των ερευνητικών γεωτρήσεων της εταιρείας.

Επιπλέον, οι κάτοικοι ζητούν απαντήσεις σχετικά με το αν το αρσενικό στο νερό σχετίζεται με τις γεωτρήσεις της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", καθώς, όπως αναφέρουν, η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται η πηγή του Αγίου Αθανασίου- ανήκει στους επόμενους μεταλλευτικούς στόχους του ενιαίου μεταλλευτικού πεδίου με βάση το Επενδυτικό Σχέδιο της εταιρείας. 

Θέτουν, επίσης, ερωτήματα σχετικά με το όριο συγκέντρωσης αρσενικού στο νερό, καθώς, όπως αναφέρει ο καθηγητής Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής του ΑΠΘ Αλ. Μπένος, "το αρσενικό αποτελεί καρκινογόνο μέταλλο όταν έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο. Δεν υπάρχει επιτρεπτό όριο στην έκθεση του ανθρώπου στην καρκινογόνα αυτή ουσία η οποία συνιστά καθαρό δηλητήριο". Σύμφωνα, μάλιστα, με την ειδική ομάδα Μελέτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η έκθεση του ανθρώπου είτε μέσω του νερού είτε μέσω της εισπνοής στο αρσενικό οδηγεί σε πλήθος ασθενειών αλλά και σε καρκίνο του δέρματος, του προστάτη, των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου