Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Κέρδισε Ρεπουμπλικανούς και κρίση ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα 
 
“ Το Κογκρέσο ενέκρινε την παράταση γα το όριο του χρέους, σε μια συμφωνία που θέτει τέλος στο κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης και αποτρέπει τη χώρα από την κατάρρευση.  ”
Οι εβδομάδες σκληρής πολιτικής διαμάχης άνοιξαν το δρόμο για μία ξέφρενη νύχτα στην Ουάσινγκτον το βράδυ της Τετάρτης, με το Κογκρέσο να εγκρίνει τελικά την παράταση γα το όριο του χρέους, συμφωνία που θέτει τέλος στο κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης και αποτρέπει τη χώρα από την κατάρρευση.

Ωστόσο, επισημαίνει το CNN, πρόκειται για μία προσωρινή λύση του προβλήματος και δεν λείπουν τα σημάδια ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες τέτοιες διαμάχες. Αργά το βράδυ της Τετάρτης η συμφωνία βρισκόταν στο δρόμο για το γραφείο του Μπαράκ Ομπάμα. «Θα την υπογράψω αμέσως», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι επιστρέφουν στις εργασίες τους το πρωί της Πέμπτης, αφού ο Ομπάμα υπέγραψε τη συμφωνία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Το Εθνικό πάρκο Yosemity ανακοίνωσε ότι άνοιξε ξανά χθες τη νύχτα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, πλειοψηφίας Ρεπουμπλικανών, έβαλε την τελευταία σφραγίδα στην στο νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε εύκολα τη νύχτα της Τετάρτης.

Αλλά δεν ήταν οι Ρεπουμπλικανοί που το έκαναν αυτό: μία πλειοψηφία της διοίκησης του κόμματος καταψήφισαν το μέτρο, το οποίο πέρασε μόνο με την ισχυρή στήριξη των Δημοκρατικών.

Το όριο του χρέους πλέον επεκτείνεται έως τις 7 Φεβρουαρίου, με τα σημερινά επίπεδα δαπανών να καθορίζονται έως τις 15 Ιανουαρίου. Πράγμα που σημαίνει ότι λίγους μήνες ανάσας ακόμη.... Παρόλα αυτά, το νομοσχέδιο δεν αντμετωπίζει πολλά από τα αμφιλεγόμενα και περίπλοκα ζητήματα, από τις αλλαγές σστο πρόγραμμα φορολογικών μεταρρυθμίσεων, που συνεχίζει να διχάζει Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.

«Πιστεύω ότι θα είμαστε πίσω εδώ τον Ιανουάριο και θα συζητάμε τα ίδια θέματα. Αυτό είναι, φοβάμαι, θα είναι ένα μόνιμο χαρακτηριστικό στη διαδικασία για τον προϋπολογισμό μας», δήλωσε στο CNN, ο Τζον Τσάμπερς, διευθύνων σύμβουλος του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor's. Οι επικεφαλής των Επιτροπών Προϋπολογισμού της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πάτι Μάρεϊ και Πολ Ράιαν συναντώνται σήμερα προκειμένου να συζητήσουν τη γεφύρωση αυτού του χάσματος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, τη νύχτα της Τετάρτης, έμοιαζε να μη έχει διάθεση για τα ίδια, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί στην Ουάσινγκτον θα πρέπει να αφήσουν τη συνήθεια να κυβερνούν υπό κρίση. «Ελπίζω, την επόμενη φορά, ότι δεν θα μας πάρει 11 ώρες», είπε στους δημοσιογράφους ο Ομπάμα, καλώντας και τα δύο κόμματα να συνεργαστούν για τον προϋπολογισμό, τις μεταρρυθμίσεις για την μετανάστευση και άλλα ζητήματα.

Όταν ρωτήθηκε, φεύγοντας από το πόντιουμ, αν πιστεύει ότι η Αμερική θα εισέλθει σε μία ανάλογη αναταραχή σε λίγους μήνες, ο Ομπάμα απάντησε «Όχι».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου