Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Πως ο Αμερικανικός Εμφύλιος δημιούργησε την Coca Cola


Αν και ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο θυμούνται το Τζον Στιθ Πίμπερτον, όλοι γνωρίζουν το «δημιούργημά» του την Coca Cola. Ακόμα δε λιγότεροι ξέρουν το εν λόγω αναψυκτικό έχει τις ρίζες του στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.
Ο Πίμπερτον γεννήθηκε στο Νόξβιλ της Τζόρτζια το 1831. Ήταν χημικός και φαρμακοποιός και το 1853 άνοιξε δικό του κατάστημα. Σύντομα όμως ξέσπασε ο Αμερικάνικος Εμφύλιος και ο Πίμπερτον κατετάγη ως ανθυπίλαρχος στο 3ο Σύνταγμα Ιππικού της Τζόρτζια.
Πολέμησε καλά φτάνοντας στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη, αλλά τραυματίστηκε σοβαρά από σπάθη στο στήθος, κατά τη διάρκεια ιππομαχίας στη μάχη του Κολόμπους, το 1865. Λόγω των τρομερών πόνων στον Πίμπερτον χορηγήθηκε μορφίνη στην οποία, σταδιακά, εθίστηκε.

Ο εθισμός του αυτός ήταν η γενεσιουργός αιτία δημιουργίας της Coca Cola. Ως χημικός, θέλοντας να ξεφύγει από τη μορφίνη, αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι που θα μπορούσε να τον βοηθήσει. Έτσι δημιούργησε ένα ποτό που πίστευε ότι θα μπορούσε να τον θεραπεύσει.
Το ποτό ονομάστηκε «Pemberton’s French Wine Coca» και διαφημίστηκε ως το ελιξίριο διά πάσα νόσο και ασθένεια, ή όπως έλεγε ο ίδιος, για θεραπεία της εξάρτησης, της κατάθλιψης, του αλκοολισμού, ως και της σεξουαλικής ανικανότητας.
Η πρώτη Coca Cola περιείχε αλκοόλ και βασιζόταν σε ένα γαλλοϊταλικό «θεραπευτικό» κρασί το Vin Mariani. Ένα από τα στοιχεία που ο Πίμπερτον πρόσθεσε στην συνταγή ήταν τα φύλλα κόκας από όπου παράγεται και η μορφίνη, καρπούς κόλα και φύλλα του θεωρούμενου ως αφροδισιακού φυτού νταμιάνα. Επίσης πρόσθεσε καφεΐνη. Το 1866 όμως το αλκοόλ αφαιρέθηκε και αντί αυτού πρόσθεσε ζάχαρη και κιτρικό οξύ.
Στο σιρόπι του Πίμπερτον προστέθηκε και σοδιούχο νερό και έτσι γεννήθηκε η σημερινή, περίπου, Coca Cola. Το όνομα αυτό δόθηκε από τον Φρανκ Ρόμπισνον και έτσι έμεινε γνωστό το προϊόν. Δυστυχώς για τον Πίμπερτον η ανακάλυψή του δεν τον έσωσε από τη μορφίνη.
Ο Πίμπερτον εξάλλου πούλησε μερίδια της εταιρείας που είχε συστήσει ώστε τα τέλη της δεκαετίας του 1880 να υπάρχουν πολλές εταιρείες που διέθεταν το προϊόν. Τελικά το σήμα κατατεθέν κέρδισε, σταδιακά, ο Έιζα Κάντλερ καθώς ο Πίμπερτον και ο οπιομανής γιος του, του πούλησαν το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου τους στην εταιρεία.
Ο Πίμπερτον πέθανε το 1888. Ο γιος του ακολούθησε το 1894. Πάντως εάν ο Πίμπερτον δεν είχε πολεμήσει ίσως το γνωστότερο αναψυκτικό του κόσμου ίσως να μην υπήρχε.
SLPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου