Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Επίθεση Φιλίας Ομπάμα στην Ελλάδα – Το ΝΑΤΟ μας Χρειάζεται Περισσότερο από Ποτέ …

Οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει το ΝΑΤΟ, προκειμένου να στριμώξει για τα καλά τη Ρωσία από ξηρά, θάλασσα και αέρα, είναι ολοφάνερες … Σε αυτή του την προσπάθεια αναζητά στο  εσωτερικό του, τις καταλληλότερες και πιο ασφαλείς επιλογές. Ειδικά το κομμάτι του Θαλάσσιου ελέγχου της Ρωσίας, αποτελεί πρώτης προτεραιότητας στόχο του ΝΑΤΟ, όπως άλλωστε είχαμε αναφερθεί και στο παρελθόν, με την συγκρότηση ναυτικού Μαύρης Θάλασσας, κατά τα πρότυπα της Ρωσίας, που θα αποτελεί τον θαλάσσιο χωροφύλακα του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Σε αυτή την προσπάθεια, όπως είναι φυσικό αντέδρασε η Ρωσία που πολύ σωστά επικαλείται τη συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η οποία προβλέπει ότι δεν μπορούν πολεμικά πλοία χωρών που δεν βρέχονται από την Μαύρη θάλασσα να παραμένουν επί αρκετό και υπό προϋποθέσεις χρονικό διάστημα στην περιοχή… Βέβαια οι ΗΠΑ που το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, προσπαθούν να πείσουν τις παρευξείνιες  συμμάχους τους να...
αναλάβουν δράση.
Όμως ούτε η Τουρκία που προσπαθεί να τα βρει με την Ρωσία, παρά τις θετικότατες αρχικές της αποφάσεις, που μάλιστα θα λάμβανε και ρόλο ηγετικό από τις ΗΠΑ, ούτε η Βουλγαρία που ξεκάθαρα  δήλωσε ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, φαίνεται να συμπράττουν απόλυτα με το Νατοϊκό εγχείρημα … Δεν μένει λοιπόν παρά να πεισθεί η Ελλάδα, δεδομένου ότι η Ρουμανία δεν έχει κανένα πρόβλημα, να συμμετάσχει σε αυτή την ναυτική ομάδα κρούσης κατά της Ρωσίας στη Μαύρη θάλασσα. Και είναι πραγματικά μεγάλη η ανάγκη αυτή για τις ΗΠΑ καθόσον δεν είναι δυνατόν τόσο οικονομικά όσο και νομικά να φέρνουν τους Ισπανούς ή άλλους στη Μαύρη θάλασσα για περιπολίες … κάτι τέτοιο άλλωστε θα πρόβαλε και μια μεγάλη αδυναμία της συμμαχίας να συνεννοηθεί, αποκαλύπτοντας εγγενείς αδυναμίες προς τον μεγάλο αντίπαλο της, την Ρωσία.
Έτσι λοιπόν, αποφάσισε ο Ηγέτης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να συναντήσει τον Έλληνα π/θ στο περιθώριο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία και μάλιστα να εξαπολύσει επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα … Συγκεκριμένα στη συνάντηση έγινε αναφορά στην πορεία του ελληνικού προγράμματος, το προσφυγικό, καθώς και την πορεία του Κυπριακού. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και ο Πρόεδρος Ομπάμα ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μάλιστα ενθάρρυνε μια μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας, σύμφωνα με  αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, στον τομέα αυτό, αλλά και η συνεχής στήριξη και συνεργασία των ΗΠΑ. Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, στην συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε την σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Θεωρούμε τη συνάντηση εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη για την Ελλάδα και τα εθνικά της θέματα. Οι αποφάσεις που θα πάρει η Ελληνική κυβέρνηση θα έχουν όπως πάντα την σχέση «δούνε και λαβείν … ». Πρέπει να εξετασθούν με μεγάλη προσοχή οι συσχετισμοί την τρέχουσα χρονική περίοδο. Η Ρωσία που σίγουρα δεν ικανοποίησε την Ελλάδα σε βοήθεια όλη αυτή την περίοδο και μετά την αναβάθμιση των σχέσεων της με την Τουρκία είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη … και από την άλλη μια Ατλαντική Συμμαχία που προσπαθεί να στραγγαλίσει τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, με δυνάμεις που θα υποστούν την φυσιολογική δυναμική αντίδραση της Μόσχας στην προσπάθεια της να αμυνθεί μιας τέτοιας πρόκλησης. Ίσως μια μορφή ουδετερότητας, χωρίς να δίνει στίγμα προσέγγισης να ήταν στην παρούσα φάση, αυτό που χρειάζεται η Ελληνική διπλωματία καθόσον όποια προσέγγιση δεν έχει να βοηθήσει σε τίποτα, παρά μόνο να δημιουργήσει προβλήματα και απώλειες …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου