Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Το Facebook θα διαβάζει τη σκέψη μας

Το Facebook θα διαβάζει τη σκέψη μας

Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πως καταστρώνει σχέδια για να κατασκευάσει νευρικό αισθητήρα που θα διαβάζει τη σκέψη μας και θα την μετατρέπει σε πράξη

Γράφει ο Δημήτρης Σωτηρίου

Ο έλεγχος σκέψης είναι μια έννοια που πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επιθυμούν να πραγματοποιήσουν. Έτσι, το Facebook φαίνεται πως καταστρώνει σχέδια για να κατασκευάσει νευρικό αισθητήρα που θα διαβάζει τη σκέψη μας και θα την μετατρέπει σε πράξη!

Τουλάχιστον αυτό αναφέρθηκε σε απόρρητο ηχητικό ντοκουμέντο που διαμοιράστηκε στους υπαλλήλους του. Πως ο έλεγχος σκέψης στο κοντινό μέλλον θα αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο για το κοινωνικό μέσο!

Μία ακόμη είδηση είναι η πρόθεση του Facebook να δημιουργηθεί εργαλείο για να συσσωρεύει τα άρθρα σε περίληψη. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειάζεται να τα διαβάζουμε ολόκληρα, όπως μεταδίδει το BuzzFeed!

Έλεγχος σκέψης και λιγότερο διάβασμα

Οι παραπάνω ανακοινώσεις και τα πιλοτικά προιόντα ήταν μέρος μιας συνάντησης απολογισμού για το τέλος του έτους, το οποίο έλαβε χώρα την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στα γραφεία στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια και στην οποία συμμετείχαν 200 στελέχη της εταιρείας από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

«Οι επενδύσεις μας στην τεχνολογία δεν αφορούν μόνο τη διατήρηση των υπάρχουσών υπηρεσιών μας, αλλά ανοίγουμε το δρόμο για πρωτοποριακές νέες εμπειρίες που, χωρίς υπερβολή, θα βελτιώσουν τη ζωή των δισεκατομμυρίων χρηστών μας», διαμήνυσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνολογίας του Facebook, Mάικ Σέφερ.

Αυτή η προοπτική είναι μέρος του σχεδίου του Facebook να επικεντρωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα φιλτράρει μελλοντικά και όλες τις δημοσιεύσεις που θεωρούνται ακατάλληλες και τώρα φιλτράρονται από υπαλλήλους. Κάτι που έχει φέρει ανησυχία στις τάξεις του δυναμικού εργατικού του κοινωνικού δικτύου.

Βέβαια το Facebook ισχυρίζεται πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά έως και 30 φορές πιο γρήγορα, ενώ θα έχει την δυνατότητα να αναπτύσσει τον εαυτό της και να γίνεται εξυπνότερη όσο φιλτράρει.

Πως θα πραγματοποιείται όμως μελλοντικά ο έλεγχος σκέψης; Αυτό φαίνεται πως θα γίνει μέσα από ένα νευρικό αισθητήρα που θα «διαβάζει» τις εντολές που δίνει ο εγκέφαλός μας.

Μιας και το Facebook αγόρασε την Startup CTRL-Labs που ασχολείται με νευρικά συστήματα το 2019, οι CEO του κοινωνικού δικτύου παρουσίασαν πρόοδο στους νευροδιαβιβαστές εγκεφάλου.

Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές θα επιτρέπουν στον χρήστη να πραγματοποιεί κινήσεις και πράξεις μέσα από τη σκέψη του. Κάτι που όπως επισήμαναν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πληκτρολόγηση, το κράτημα ενός εικονικού αντικειμένου ή ακόμη και τον έλεγχο ενός χαρακτήρα video game.

Αυτό που θα επιχειρήσει το Facebook πλέον είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου ώστε να μπορέσει να αναπτύξει αλλά και να θέσει σε εφαρμογή τα πρωτοποριακά αλλά ίσως και επικίνδυνα εργαλεία του…

ΒΡΑΔΥΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου