Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

«Καππαδοκία, στη γη των θρύλων και των προγόνων μας»!

 Ο Τάσος Δούσης και η ομάδα του ταξιδεύουν στη φαντασμαγορική Καππαδοκία, στην κεντρική Ανατολία της Τουρκίας. Σε έναν προορισμό που συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον, ο Τάσος Δούσης ανακαλύπτει τη γη των προγόνων μας που ξεριζώθηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάννης και την ανταλλαγή πληθυσμών το 1924. 

 Πρώτος σταθμός του ρεπορτάζ το χωριό Κόραμα, ή Γκιόρεμε στα τουρκικά, ένα παραμυθένιο χωριό με ελληνικές ρίζες. Ένα από τα εντυπωσιακότερα ρεπορτάζ της εκπομπής θα ήταν μία συγκλονιστική πτήση με αερόστατο. Ο Τάσος Δούσης μπήκε μέσα στις βυζαντινές εκκλησίες που είναι λαξευμένες μέσα σε βράχους και ανακάλυψε βυζαντινούς θησαυρούς σπάνιας ομορφιάς. Ο Άγιος Προκόπιος, ή Ουργκιούπ στα τουρκικά, είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Καππαδοκίας.

 Η βόλτα από ψηλά για να δει κάποιος την Καππαδοκία είναι μια μοναδική εμπειρία. Το Υπαίθριο Μουσείο του Γκιόρεμε είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Περπατήσαμε στα στενά δρομάκια του κι ανακαλύψαμε παλιά αρχοντικά ρωμέικα, μπήκαμε μέσα σε αυτά και μιλήσαμε με ντόπιους Τούρκους που με συγκίνηση μας περιέγραφαν πόσο όμορφα ήταν όταν είχαν γείτονες τους Έλληνες. Η Κοιλάδα των Περιστεριών και το «Δέντρο των Ευχών» θα σας συναρπάσουν με τους γεωλογικούς σχηματισμούς από γιγάντιους βράχους που μοιάζουν με μανιτάρια.

 

 Νέες φαντασμαγορικές εικόνες από την κεντρική Ανατολία της Τουρκίας φέρνουν ο Τάσος Δούσης και η ομάδα του που συνεχίζουν το οδοιπορικό στην άκρως ατμοσφαιρική Καππαδοκία. Διασχίζουμε τις ασύγκριτες, απόκοσμες Κοιλάδες του Ονείρου με εντυπωσιακές μηχανές και βιώνουμε το αξεπέραστο ηλιοβασίλεμα στο Βυζαντινό φρούριο Ουτσισάρ που στέκει ακοίμητος φρουρός στο παραμυθένιο τοπίο με τα βράχια.

 Χανόμαστε στην καρδιά της όασης της Ίχλαρα, το καταπράσινο φαράγγι με τα γάργαρα νερά και τα μονοπάτια στην ιστορία και στους θρύλους της περιοχής. Ο Τασος Δούσης καταδύθηκε στα έγκατα της γης για να εξερευνήσει τις μυστικές δαιδαλώδεις πόλεις που ήταν κρυμμένες για αιώνες. Μοναδικές στον κόσμο κατασκευές στα 90 μέτρα μέσα στην πέτρα και το χώμα. Μαγείρεψε και δοκίμασε τις διάσημες τοπικές συνταγές με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Μπήκε στα θρυλικά Καραβάν Σεράϊ και μυήθηκε στον αποκρυφιστικό κόσμο των Δερβίσηδων, παρακολουθώντας τον διάσημο χορό Σεμά. Δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στην εκπληκτική Ανατολή του ήλιου πάνω από το χωριό Γκιόρεμε με τα εκατοντάδες αερόστατα που δημιουργούν την μοναδική εικόνα – παγκόσμιο σύμβολο της Καππαδοκίας.

 Την καρδιά όμως κλέβουν τα χώματα που φιλοξένησαν στο παρελθόν τους Έλληνες της περιοχής, όταν μεγαλούργησαν και στη συνέχεια αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν. Σίνασος, Καρβάλη, Βένασα, Περίστρεμα… Χαθήκαμε στα σοκάκια τους, περιπλανηθήκαμε στα εγκαταλελειμμένα ελληνικά αρχοντικά και γνωρίσαμε τους ντόπιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου