Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Ας γιορτάσουμε Χριστούγεννα!

 

Χριστούγεννα 2020: Αλλιώς τα περιμέναμε, αλλιώς μας ήλθαν. Όλοι ζούμε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της πανδημίας. Ακούμε το ένα, ακούμε το άλλο. Σύγχυση, πληροφόρηση, παραπληροφόρηση, αλήθειες και ψέματα. Άλλοι να δυσκολεύονται για τον επιούσιον, άλλοι να συνεχίζουν τη ζωή τους ως να μην συμβαίνει τίποτε. Φοβισμένοι κι αγχωμένοι από τη μια, «στον κόσμο τους» από την άλλη. Άλλοι αναμένουν με λαχτάρα το εμβόλιο κι άλλοι αρνητές ή επιφυλακτικοί.

Κι οι Χριστιανοί, Χριστούγεννα! Ποια Χριστούγεννα; Διαφορετικά τα ξέραμε. Ετοιμασίες για γιορτινά τραπέζια, εκκλησιασμό με γιορτινά ενδύματα, νηστεία, εξομολόγηση, Θεία Κοινωνία… όλα εκείνα, τέλος πάντων, που μας κάνουν να «νιώθουμε Χριστούγεννα». Χωρίς εξωτερικά εμπόδια που θα μας χαλάσουν τη «γαλήνη της καρδιάς μας». Όχι τέτοια ατμόσφαιρα…

Μήπως ζούμε στον κόσμο μας;

Μήπως γιορτάζουμε χωρίς Χριστό;

Μήπως, τελικά, δεν γεννήθηκε ακόμα;

 Η ιστορία μας λέει ότι την εποχή που θα γεννιόταν ο Σωτήρας του

κόσμου, οι άνθρωποι ζούσαν με εχθρότητες, αδιαφορία ο ένας για τον άλλο, εγωκεντρικά, συγχυσμένα και με πίστη σε ψεύτικους Θεούς. Το Ευαγγέλιο μας μιλά για το πνευματικό σκοτάδι που ζούσε ο κόσμος, επιβεβαιώνοντας την ιστορία.


Μέσα σε τέτοιο κόσμο, τότε και τώρα, έρχεται Εκείνος ως Φως του κόσμου, όχι φέρνοντας μια διαφορετική διδασκαλία από τις υπάρχουσες, αλλά τον Εαυτό Του ως «Ζωή,Αλήθεια, Οδός». Όποιοι τον δεχτήκαν,ως προσωπικό τους Θεό και Λυτρωτή, ακολουθώντας τη ζωή Του, όπως βιώνεται μέσα στην Εκκλησία ως Σώμα Του, βεβαιώνουν ότι βρήκαν την όντως Ζωή, την Αλήθεια, την Οδό. Κι αυτοί δεν είναι λίγοι, ούτε σ’ ένα χώρο, ούτε σε μια εποχή. Σε όλη την οικουμένη, σε κάθε εποχή, υπήρξαν και θα υπάρχουν εκείνοι που συνάντησαν το λυτρωτή και Θεό τους.

 Γι’ αυτό γιορτάζουν στην καρδιά τους ολόχρονα τα Χριστούγεννα και δεν περιμένουν στις 25 Δεκεμβρίου μόνο, ώστε, αν κάτι συμβεί και δεν μπορέσουν όπως θα ήθελαν, να μελαγχολήσουν και να μαραζώσουν.

Τα εμπόδια και οι δυσκολίες που μας έρχονται μπορούν να γίνουν ευκαιρίες θέασης της πραγματικής μας πνευματικής κατάστασης κι αν θέλουμε να αλλάξουμε.

Η σημερινή χαώδης κατάσταση είναι πρόσκληση για έλευση του Μεσσία, όχι για να σταματήσει το κακό που υπάρχει ως ασθένεια, θάνατος, πόλεμοι, καταστροφές στη φύση, αλλά να μεταποιήσει όλ’ αυτά σε μέσα που θα οδηγήσουν στη μετάνοια, ώστε να συναντηθούμε με το πρόσωπο του Χριστού που μένει εις αιώνας. Η συνάντηση γίνεται μυστικά, «εν κρυπτώ», όπως τότε η Γέννησή Του.

Στηριγμένοι οι χριστιανοί στο Χριστό, το Θεάνθρωπο Κύριο τους, δεν απελπίζονται, δεν διαλύονται στις όποιες προσωπικές και ευρύτερες δοκιμασίες, αλλά προσεύχονται κι αγωνίζονται να ζήσουν όπως ο Κύριός τους, ώστε ο αγχωμένος και ταραγμένος κόσμος να δει φως, το Φως Του, να μη χαθεί στην απόγνωση και στην απελπισία.

Μακάρι, στα φετινά Χριστούγεννα με τέτοια παγκόσμια ατμόσφαιρα, οι όπου γης χριστιανοί να γιορτάσουμε αληθινά Χριστούγεννα για να βρει ο κόσμος μας ελπίδα.

 https://www.pemptousia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου