Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

ΗΠΑ: Κίνημα θεωρεί τον Όμηρο σεξιστή και τον «κόβει» από σχολεία


Μια καμπάνια κατά κλασικών λογοτεχνικών έργων, από την Οδύσσεια του Ομήρου έως έργα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό στα social media, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο χώρο της Παιδείας.

Έργα όπως ο Βασιλιάς Ληρ ή η Οδύσσεια, θεωρούνται πως προωθούν τη βία και τον ρατσισμό.

Με την συνοδεία του hashtag #DisruptTexts («παρεμποδίστε τα κείμενα»), εκατοντάδες καθηγητές λογοτεχνίας και σύγχρονοι συγγραφείς, κυρίως από τις ΗΠΑ, αποκηρύσσουν στο Twitter και αλλού τα κλασικά κείμενα που θεωρούν ότι προωθούν ξεπερασμένες και επικίνδυνες κοινωνικές αντιλήψεις, αναφέρει άρθρο της εφημερίδας «Wall Street Journal».

Κατά τους υποστηρικτές αυτού του κινήματος, κάποια κείμενα, μεταξύ των οποίων και του Ομήρου, περιγράφουν περιστατικά βίας, ρατσισμού και μισογυνισμού.

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Wall Street Journal», στόχος του κινήματος είναι ο αποκλεισμός των Αμερικανών μαθητών από τα επίμαχα έργα κλασικής Λογοτεχνίας.

Οι υποστηρικτές του #DisruptTexts θεωρούν ότι έργα κλασικής Λογοτεχνίας, όπως η Οδύσσεια, δεν έχουν να προσφέρουν στην παιδαγωγική διαδικασία καθώς γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια. Μάλιστα, πολλά από αυτά, όπως λένε, περιγράφουν περιστατικά βίας, ρατσισμού, μισογυνισμού που αφορούσαν παρωχημένες πλέον κοινωνίες και, όπως υποστηρίζουν, «μπερδεύουν» ψυχολογικά μεταδίδοντας λάθος μηνύματα συμπεριφοράς.

Οι υποστηρικτές του κινήματος, όπως αναφέρει στην Wall Street Journal, η Meghan Cox Gurdon, θεωρούν ότι τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν έργα που να παραπέμπουν στη γλώσσα και τις συμπεριφορές του σήμερα και όχι έργα στα οποία περιγράφεται ο ρατσισμός, ο σεξισμός, ο αντισημιτισμός και άλλες μορφές μίσους. Εν ολίγοις ζητούν να «διαγραφούν» από σχολικά κείμενα έργα του Ομήρου, του Σαίξπηρ, του Νίτσε και πολλών κλασικών.

«Είμαστε περήφανοι που κόψαμε τον Όμηρο»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», καθηγητές του σχολείου της Μασαχουσέτης δηλώνουν περήφανοι που «έκοψαν» τον Όμηρο από την διδακτέα ύλη. «Είμαστε πολύ περήφανοι να λέμε ότι η Oδύσσεια αφαιρέθηκε φέτος από το πρόγραμμα σπουδών!» αναφέρει καθηγητής που θεωρεί ότι ο Όμηρος γράφει σεξιστικά και ρατσιστικά.

Τα ίδια πιστεύει και η γνωστή μυθιστοριογράφος Πάτμα Βενκατραμάν, όπως γράφει σε άρθρο της στη σχολική επιθεώρηση «School Library Journal», σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

«Κανένας συγγραφέας δεν είναι αρκετά πολύτιμος», όσο μεγάλος και αν είναι, για την μυθιστοριογράφο Βενκατραμάν.

Σε ό,τι αφορά τον Σαίξπηρ, η ίδια επισημαίνει ότι έζησε σε μια εποχή που επικράτησαν τα αισθήματα μίσους, κατά συνέπεια κινδυνεύει να περάσει στον αναγνώστη ένα υποσυνείδητο μήνυμα ότι η ακαδημαϊκή αριστεία υπερτερεί της ρητορικής του μίσους.

«Οι λεπτές πολυπλοκότητες της λογοτεχνίας απαλύνονται στην ακατέργαστη διακλάδωση των «διατομεακών» αγώνων εξουσίας», υποστηρίζει ο καθηγητής Αγγλικών του Σιάτλ, Έβιν Σιν.

Το 2018 είχε γράψει ότι καλύτερα «να πέθανε» από το να διδάξει το «The Scarlet Letter» («Το άλικο γράμμα γράμμα») εκτός αν το μυθιστόρημα του Ναθάναελ Χόθορν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την «καταπολέμηση της μισογυνισμού και της ντροπής».

Η εκστρατεία «διακοπής κειμένων» έγινε πρόσφατα περισσότερο γνωστή στο ευρύ κοινό όταν η δασκάλα που τάσσεται κατά του ρατσισμού, Λορένα Ζερμάν, παραπονέθηκε σημοσίως ότι πολλά κλασικά έργα γράφτηκαν πριν από 70 χρόνια:

«Σκεφτείτε την αμερικανική κοινωνία πριν από τόσα χρόνια και τις αξίες που διαμόρφωσαν στη συνέχεια αυτό το έθνος. Αυτό είναι που υπάρχει σε αυτά τα βιβλία».

Έντονες αντιδράσεις

«Είναι τραγωδία το γεγονός ότι, αυτό το κίνημα κατά της διανόησης με στόχο την απαγόρευση των κλασικών κερδίζει έδαφος μεταξύ των εκπαιδευτικών και της εκδοτικής βιομηχανίας», επισημαίνει στην WSTJ από την πλευρά του ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Jon Del Arroz. «Η διαγραφή της ιστορίας των μεγάλων έργων περιορίζει μόνο την ικανότητα των παιδιών να μορφωθούν σωστά», προσθέτει.

«Αν υπάρχει κάτι κακό στην κλασική λογοτεχνία, πηγάζει από τη μη διδασκαλία της. Οι μαθητές που δεν δικαιούνται να διαβάσουν θεμελιώδη κείμενα, μπορεί να φανταστούν τον εαυτό τους τυχερό… αυτό είναι που θέλουν οι άνθρωποι που στηρίζουν την εκστρατεία #DisruptTexts – αλλά σε σύγκριση με τους καλύτερα μορφωμένους συνομηλίκους τους, θα υποφέρουν από γλωσσική φτώχεια και έλλειψη πολιτιστικών αναφορών. Το χειρότερο, δεν το γνωρίζουν καν», σχολιάζει με δηκτικότητα το άρθρο της «Wall Street Journal».

Πηγή: LiFOΠρώτο Θέμα, με πληροφορίες από Wall Street Journal
ΑΝΑΣΚΑΦΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου